Biorąc pod uwagę uzasadnienie TK jak postąpić kiedy klient, któremu z mocy ustawy wygasła decyzja przyznająca świadczenie pielęgnacyjne 30.06.2012 r. wystąpił z pismem o wypłatę mu zaległych świadczeń od 1 lipca 2013 r.. :
1. Odmówić wszczęcia postępowania
2. wydać decyzję umarzającą postępowanie
Ja też dostałam pismo od babki, która powołując się na wyrok TK żąda wyrównania jej świad.pielęg. Nie wiem jak się zabrać za to. Podstaw do wypłaty nie ma bo przecież decyzje dot. św.piel. wygasały z mocy ustawy. Nie wiem czy mam ją tylko pismem poinformować, że brak podstaw prawnych ?
Tyle pisaniny debatowania, dokumenty na tyle stron, ale co z tego konkretnie wynika? Kto mi wyłoży w trzech zdaniach, co się zmienia dla nas i dla świadczeniobiorców w związku z wyrokiem i tym uzasadnieniem? Trzy zdania, bez plucia. Bo mi się tego czytać nie chce.
No właśnie, wszystkie tęgie głowy na pokład i zróbcie wykładnie czyli procedurę postępowania w sytuacji jaką przedstawił VV i jakie powinno być uzasadnienie
i w sumie nic z tego ni wynika, musimy czekać na zmianę ustawy:
\"Zrealizowanie wyroku Trybunału będzie wymagało zmiany prawa. Sam wyrok Trybunału nie tworzy ani roszczeń o wypłatę utraconych korzyści za okres po 30 czerwca 2013 r., ani nie daje podstaw do ubiegania się o nowe świadczenie pielęgnacyjne lub specjalny zasiłek opiekuńczy, które przewiduje obowiązująca ustawa o świadczeniach rodzinnych.\"