jestem asystentem od 2 tygodni - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 17 kwie 2019, 10:07

Witam jestem asystentem od 2 tygodni nie mam w ogóle żadnego przygotowania bo po pierwsze nigdy nie pracowałam w pomocy społecznej a po 2 nie mam o tym zielonego pojęcia. Objęłam to stanowisko na okres około 2 lat na zastępstwo za poprzedniego asystenta. Błagam was powiedzcie mi jak to wszystko mniej więcej wygląda bo z samych teczek o rodzinie nie wiele się mogę domyśleć gdyż poprzedni asystent prowadził to wszystko zdawkowo aczkolwiek schludnie. od pracowników socjalnych wiem takie rzeczy na zasadzie ten pije tamten to.. a tamten tak... mam jechać na szkolenie po świętach ale do tego czasu pracownicy chcieli by żebym już gdzieś jeździła ale nawet nie wiem jak ja mam się za to zabrać
credka
Praktykant
Od: 17 kwie 2019, 9:55
Zajmuję się: jestem asystentem rodziny

Napisano: 18 kwie 2019, 12:16

Hej, Na samym początku wazne jest nawiązanie kontaktu z klientem, zapytaj czego oczekuje od Ciebie rodzina, z jakimi problemami sie boryka, na podstawie wstępnej analizy bedziesz mogła stworzyć z rodziną swój plan działania. ustal z rodzinami zasady współpracy, postaw granice, których nie mogą przekroczyć, z każda wizytą będziesz wiedziec więcej o rodzinie i wszystko będzie z górki:) też kiedys przejęłam rodziny po innym asystencie i początki bywają trudne, ale wszystko jest do wypracowania, powodzenia grunt się nie poddawać, powodzenia
ps. pamiętaj, tylko o tym że nie jesteś Bogiem i pewnych rzeczy nie da się zmienić:)
asystentura
Praktykant
Od: 30 maja 2017, 9:29
Zajmuję się: asystent rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x