Jestem w ciąży, czy mogę skorzystać z pomocy OPS?

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
Nathaliia

Jestem w ciąży, czy mogę skorzystać z pomocy OPS?

Post autor: Nathaliia »

Witam.

Mam 20 lat. W zeszłym roku skończyłam szkołę. Od razu poszłam do pracy, gdzie byłam zatrudniona na umowę zlecenie. Niestety gdy pracodawca dowiedział się, że jestem w ciąży zwolnił mnie. Od tamtej pory jestem zarejestrowana jako osoba bezrobotna. Nie mam przepracowanego roku więc nie przysługuje mi zasiłek. Jestem w 5 miesiącu ciąży i pracy nigdzie nie dostanę. Mój mąż pracuje na umowę zlecenie, do tego jeszcze się uczy i ledwo co wiążemy koniec z końcem. Dochodząc do sedna chciałam się zapytać, czy gdy zgłoszę się do OPS to udzieli mi on jakiejkolwiek pomocy? Nie chodzi tu o wypłacanie jakiejś sumy co miesiąc. Starczy mi jednorazowa kwota za którą kupię wyprawkę dla dziecka. Nie chcę pomocy dla siebie, tylko dla swojego maleństwa.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam
Natalia.
Monstr

Re: Jestem w ciąży, czy mogę skorzystać z pomocy OPS?

Post autor: Monstr »

Jeśli chodzi o świadczenia rodzinne, pomoc otrzymasz ale dopiero po urodzeniu dziecka. Ustawa o świadczeniach rodzinnych nie przewiduje świadczeń związanych z faktem bycia w ciąży. Dowiedz się natomiast w swoim OPS o inne świadczenia (nieuzależnione od błogosławionego stanu), np.: dodatek mieszkaniowy, energetyczny etc.
ODPOWIEDZ