Czyli mam to rozumieć tak, że na chwilę obecną jpk opsu nie dotyczy bo nie jest vatowcem (w naszym przypadku dodatkowe małe dochody z najmu sal grubo poniżej 150 000), ale po możliwej centralizacji wchodzimy vat i jednocześnie jpk?? Ale wówczas jpk będą wysyłać gminy jako podatnik Vat. Więć nie wiem co robić , dostosowanie oprogramowania to bardzo kosztowna sprawa.TWoj pisze:...JPK dotyczy gminy jako osoby prawnej i podatnika VAT. Ale to oznacza, że i OPS-u i innych jednostek organizacyjnych
Czy są już ops-y które mają dostosowane programy fk do tworzenia jpk??anna77 pisze:Czyli mam to rozumieć tak, że na chwilę obecną jpk opsu nie dotyczy bo nie jest vatowcem (w naszym przypadku dodatkowe małe dochody z najmu sal grubo poniżej 150 000), ale po możliwej centralizacji wchodzimy vat i jednocześnie jpk?? Ale wówczas jpk będą wysyłać gminy jako podatnik Vat. Więć nie wiem co robić , dostosowanie oprogramowania to bardzo kosztowna sprawa.TWoj pisze:...JPK dotyczy gminy jako osoby prawnej i podatnika VAT. Ale to oznacza, że i OPS-u i innych jednostek organizacyjnych
gosć pisze:To że nie jesteś vatowcem nie oznacza że nie stosujesz jpk od lipca 2016 roku. Prowadzisz przecież księgi rachunkowe przy użyciu komputera a to przede wszystkim Ciebie obliguje do wdrożenia jpk.Zakładasz te rejestry które ciebie dotyczą.