JPK - Księgowość

Strona 1 z 3    [ Posty: 21 ]

Napisano: 07 cze 2016, 13:49

Witam czy JPK dotyczy jednostki budżetowej. Czy mamy obowiązek jako OPS wysyłać od 01 lipca JPK?? Czy ten obowiązek dotyczy tylko gmin
anna77

Napisano: 07 cze 2016, 13:54

...JPK dotyczy gminy jako osoby prawnej i podatnika VAT. Ale to oznacza, że i OPS-u i innych jednostek organizacyjnych
TWoj
Podinspektor
Od: 10 maja 2016, 15:48
Zajmuję się:

Napisano: 07 cze 2016, 14:03

Czyli jak to ma funkcjonować w ops?
nw9

Napisano: 07 cze 2016, 14:40

TWoj pisze:...JPK dotyczy gminy jako osoby prawnej i podatnika VAT. Ale to oznacza, że i OPS-u i innych jednostek organizacyjnych
Czyli mam to rozumieć tak, że na chwilę obecną jpk opsu nie dotyczy bo nie jest vatowcem (w naszym przypadku dodatkowe małe dochody z najmu sal grubo poniżej 150 000), ale po możliwej centralizacji wchodzimy vat i jednocześnie jpk?? Ale wówczas jpk będą wysyłać gminy jako podatnik Vat. Więć nie wiem co robić , dostosowanie oprogramowania to bardzo kosztowna sprawa.
anna77

Napisano: 07 cze 2016, 16:18

anna77 pisze:
TWoj pisze:...JPK dotyczy gminy jako osoby prawnej i podatnika VAT. Ale to oznacza, że i OPS-u i innych jednostek organizacyjnych
Czyli mam to rozumieć tak, że na chwilę obecną jpk opsu nie dotyczy bo nie jest vatowcem (w naszym przypadku dodatkowe małe dochody z najmu sal grubo poniżej 150 000), ale po możliwej centralizacji wchodzimy vat i jednocześnie jpk?? Ale wówczas jpk będą wysyłać gminy jako podatnik Vat. Więć nie wiem co robić , dostosowanie oprogramowania to bardzo kosztowna sprawa.
Czy są już ops-y które mają dostosowane programy fk do tworzenia jpk??
anna77

Napisano: 08 cze 2016, 8:50

jesli nie jestes czynnym zarejestrowanym podatnikiem VAT a twoja gmina nie prowadzi scentralizoanych rozliczeń VAT to nie musisz od 1 lipca przesyłac ewidencji VAT w postaci pliku elektorniczengo o strukturze JPK(bo przeciez jako podatnik VAt zwolniony ze względu na niskie obroty nie musiałas sie rejestrowac, a skoro sie nie zarejestrowałas to nie prowadzisz ewidencji sprzedazy i zakupu)
mkkk

Napisano: 09 cze 2016, 8:54

To że nie jesteś vatowcem nie oznacza że nie stosujesz jpk od lipca 2016 roku. Prowadzisz przecież księgi rachunkowe przy użyciu komputera a to przede wszystkim Ciebie obliguje do wdrożenia jpk.Zakładasz te rejestry które ciebie dotyczą.
gosć

Napisano: 09 cze 2016, 9:46

gosć pisze:To że nie jesteś vatowcem nie oznacza że nie stosujesz jpk od lipca 2016 roku. Prowadzisz przecież księgi rachunkowe przy użyciu komputera a to przede wszystkim Ciebie obliguje do wdrożenia jpk.Zakładasz te rejestry które ciebie dotyczą.

od lipca 2016 bez wezwania i obowiązkowo przesyła sie ewidencje VAT - reszta plików jest na żądanie organów. skoro nie jest czynnym zarejestrowanym podatnikiem (bo np. prowadzi wyłącznie dzialnośc zw. albo jest zw. ze względu na wysokośc obrotów) - to nie prowadzi ewidencji VAT i nie przesyła co miesiac ewidencji w JPK
mkkk

Napisano: 09 cze 2016, 9:47

...na forum RIO jest fajna dyskusja na ten temat:

https://www.rio.gov.pl/modules.php?op=mo ... ic&t=32275
TWoj
Podinspektor
Od: 10 maja 2016, 15:48
Zajmuję się:

Napisano: 09 cze 2016, 9:50

Dokładnie tak napisałam Wprowadza JPK bez struktury dotyczącej miedzy innymi rejestru vat. Reszta jest na żądanie ale obowiązkowo musi już być wdrożona od 1lipca 2016.
gosć

Strona 1 z 3    [ Posty: 21 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x