gumi proszę - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 09 cze 2016, 12:01

składka zdrowotna za uczestników projektu RPO - kontrakty socjalne?
Z jakich środków, na jakiej podstawie?
Gumi czy masz taki przypadek, uczestnicy projektu z dochodem w rodzinie przekraczającym kryterium dochodowe pomocy społecznej? jak objąć te osoby ubezpieczeniem zdrowotnym? Z UP będą wyrejestrowane.
wiknat

Napisano: 09 cze 2016, 12:07

na razie jeszcze rekrutujemy uczestników, więc teraz nie za bardzo ci pomogę. na razie wiem, że składki zdrowotnej na pewno nie płacimy od staży, bo nie płaci się podatku, a jak nie płaci się podatku to nie płaci się składki zdrowotnej.
gumi
VIP
Od: 17 mar 2015, 8:57
Zajmuję się:

Napisano: 09 cze 2016, 12:58

My też rekrutujemy, ale mam wątpliwości dotyczące tego roku, bo stażu w tym roku nie mamy, ale przecież musi zawrzeć kontrakty socjalne i :
"W związku z pozbawieniem statusu bezrobotnego, bezrobotnych skierowanych do uczestnictwa w kontrakcie socjalnym lub indywidualnym programie zatrudnienia socjalnego na podstawie art. 50 ust. 2 pkt 2 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy, PUP nie odprowadza za te osoby składek na ubezpieczenia zdrowotne.
W przypadku objęcia osoby kontraktem socjalnym przez OPS w wyniku zastosowania procedury z art. 50 ust. 2 pkt 2 ww. ustawy, obowiązek odprowadzania składek na ubezpieczenie zdrowotne - zgodnie z art. 108 ust. 3 ustawy o pomocy społecznej przejmuje OPS" ?????
i aspekt drugi jeśli w rodzinie przekraczają kryterium dochodowe pomocy społecznej....
wiknat

Napisano: 09 cze 2016, 13:02

kurcze, nie wiem, postaram się dowiedzieć i dam tu znać
gumi
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 09 cze 2016, 13:10

dziękuję, będę czekać. załamana
wiknat

Napisano: 09 cze 2016, 13:11

przeczytałam te art. i tam nic nie pisze o zdrowotnych. ale pamiętam, że chyba w POKL było podobnie i zdrowotnie ubezpieczał dalej wszystkich PUP.
gumi
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 09 cze 2016, 14:27

moja kierowniczka będzie to PUP-em wyjaśniać. jak był POKL to cały czas obowiązywało porozumienie między nami, że osoby na kontraktach socjalnych są nadal zarejestrowane w PUP, póki co to porozumienie nadal u nas obowiązuje.
gumi
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x