Czy ktoś jeszcze ma tak, że na profilu w ZUS PUE w zakładce salda ma jakieś nadpłaty lub niedopłaty? U nas są to duże kwoty, ZUS nie potrafi tego wyjaśnić. W marcu składaliśmy wniosek o wydanie zaświadczenia o niezaleganiu i wtedy robiliśmy korekty po których uzyskaliśmy takie zaświadczenie. W kwietniu jak sprawdziłam w saldach było 0, a już w maju znowu pojawiły się jakieś kwoty z kosmosu.
To chyba nie zależy od tego. Przypuszczam, że jakieś deklaracje lub korekty za nieszczęsne lata 1999 i późniejsze gdzieś wiszą, bo przecież wszystko idzie w terminach i we właściwych kwotach więc skąd niby brałyby się te niedopłaty/nadpłaty
ja tez miałam jakies nadpłaty z kosmosu. ZUS wystawił mi zaświadczenie z tymi nadpłatami ale ja ani nie wystąpiłam o zwrot tych nadpłat ani też nie potrąciłam ich z bieżących wpłat. Za jakiś czas weszłam na pue a tu co... nadpłaty zniknęły (jak się pojawiły niewiadomo skąd tak tez zniknęły) co gdybym zdażyła je potrącić... teraz miałabym prawdopodobnie zaległość. Dlatego mam ten cały ZUS gdzieś.....
Ja mam nadpłaty w pracownikach, niedopłaty w podopiecznych i to kwoty 20000 czy 40000 zł. Ale jakimś cudem mamy zaświadczenie o niezaleganiu. Tylko mimo wszystko trochę mnie to martwi. Nie było obowiązku posiadania profilu na pue to przynajmniej byłam spokojniejsza
Też mam niedopłatę na koncie 51. Gdy próbowałam to z ZUsem wyjaśnić Pani z Zus poinformowała mnie, że dotyczy to roku 1999, i nie trzeba się tym przejmować, ponieważ już się to przedawniło. Zus sam nie może dojść ładu z tymi niedopłatami.