Do~księgowa:
ustawa z dnia 20 lipca 1990 roku o wliczaniu okresów pracy w indywidualnym gospodarstwie rolnym do pracowniczego stażu (Dz.U.90.54.310 z 17 lipca 1990r.)
Mnie dotyczy art.1 ust.1 pkt 3 -\"do stażu wlicza się przypadające po 31 grudnia 1982r. okresy pracy w indywidualnym gospodarstwie rolnym w charakterze domownika itd....\" Czyli po 31.12.1982r. miałam ukończone 16 lat, pozostawałam (mieszkałam) z rolnikiem we wspólnym gospodarstwie rolnym, stale pracowałam w tym gospodarstwie.
Mam druki:
1. ZUS Rp-9 -Oświadczenie wnioskodawcy, że pracowałam w gospodarstwi swoich rodziców
2. ZUS Rp-8 - zeznanie świadków x 2 druki, bo dwóch świadków (osoby starsze od wnioskodawcy)
3. druk oświadczenia, gdzie oświadczam , że po ukończeniu 16 roku życia w okresie od : .... do: (moment podjęcia zatrudnienia)pracowałam w gosp.rol. xxx, który jest: rodzicem, a na drugiej stronie tegoż oświadczenia Starostwo Powiatowe - wydział geodezji - ewidencja gruntów mam podbite okres prowadzenia gosp.rol. przez rodzica, na jakim terenie i obszar, oraz w 2-giej pozycji podbite przez ewidencję ludności o okresie zamieszkiwania.
Te wszystkie druki dostałam u nas w urzędzie.
Do ~alina999
niekoniecznie, moje koleżanki, żadna nie przejęła po rodzicach ani po teściach gospodarstwa, co więcej mając ukończone 16 lat uczyły się w szkołach średnich , były w inernacie - a interpretacje jakie wcześniej czytałam, wykluczały osoby mieszkające na ony czas w internacie.
co do jubileuszu jeżeli zaliczą Ci te lata pracy to powinnaś otrzymać teraz jubileusz 25 -lecie, a za 5 m-cy przypadnie Ci 30 -ecie, ale
w zwiazku z faktem ze miedzy jedna wyplata jubileuszu (25 lat) a druga wypłata (30 lat) nie minęlo 12 m-cy to neleży Ci sie tylko róźnieca miedzy 25- leciem a 30-leciem
Moi rodzice mieli przed 1982 r gospodarstwo rolne / a chodzi mi o lata 1977-1982/ i ja nie przejęłam tego gospodarstwa , czy mogę też to wliczyć do stażu.?
~alina999
Przeczytaj: ustawa z dnia 20 lipca 1990 roku o wliczaniu okresów pracy w indywidualnym gospodarstwie rolnym do pracowniczego stażu (Dz.U.90.54.310 z 17 lipca 1990r.)
Tam są wymienione 3 opcje. Ja się próbuję \"podpiąć\" pod art.1 ust.1 pkt 3 ww ustawy: \"... do stażu wlicza się pracownikowi także: przypadające po dniu 31.12 1982r. okresy pracy w ind. gosp. rol. w charaktyerzse domownika w ...\" Czyli mnie interesjuje okres 1.01.1983 do 1989, a moi rodzice w tym czasie prowadzili gosp. rolne.. Twój przypadek wygląda chyba inaczej.
Po 1982 istotna jest opłacana składka KRUS jako domownik. Wówczas wlicza się do stażu. Przed 1982 nie ma to znaczenia. Szkoła powinna znajdować się w odległości mniejszej niż 50 km od domu.