JUBILEUSZÓWKA-PROBLEM - Księgowość

Strona 3 z 3    [ Posty: 24 ]

Napisano: 14 mar 2014, 13:27

Do ~OlaII
art.6 pkt 2 ustawy z dnia 20.12.1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz.U. z 1998r. nr 7 poz.25 ze zm.) za domownika uważa się osbę bliską rolnikowi, która:1) ukończyła 16 lat, 2) pozostaje z rolnikiem we wspólnym gosp. domowym lub zamieszkuje na terenie jego gosp. rol. albo w bliskim sąsiedztwie, 3) stale pracuje w tym gospodarstwie rol. i nie jest związana z rolnikiem stosunkiem pracy.
Dla wliczenia okresów w gosp. rol.w charakterze domownika pozostaje bez znaczenia, czy za te okresy opłacono składki na ubez. społ rolników. Cel ustawy ( ustawa z dnia 20 lipca 1990 roku o wliczaniu okresów pracy w indywidualnym gospodarstwie rolnym do pracowniczego stażu (Dz.U.90.54.310 z 17 lipca 1990r.)),wskazany w jej tytule przez użycie zwrotu \"okresy pracy\". Gdyby zamierzano ograniczyć stosowanie tej ustawy wyłącznie do okresów ubezpieczenia, za które są płacane składki, to zostałoby w niej umieszczone stosowne zastrzeżenie, iż uwzględnieniu podlegają wyłącznie okresy ubezpieczenia społ. rol., za które opłacono składki. Również byłoby to zawarte w definicji \"domownika\" w ustawie o ub. społ. rol. a nie jest.
~ewunia z wlkp

Napisano: 14 mar 2014, 14:10

Dzięki za wyjaśnienia,.
~OlaII

Napisano: 14 mar 2014, 16:41

To jak ja jeździłam do szkoły oddalonej od miejsca zamieszkania 35 km. i moi rodzice mieli gospodarstwo rolne w latach 1977-1982 r. to mam szanse na zaliczenie do stażu pracy.
~alina999

Napisano: 17 mar 2014, 11:02

Art. 1 ustawy jasno mówi komu można zaliczyć prace w gosp. do stażu podany wyżej dz.u.nr. 54 poz. 310 z 1990 r, domownik jednak w tym okresie powinien mieć opłaconą składkę obowiązkowo wtedy jest domownikiem pracującym - poczytajcie
~isia

Strona 3 z 3    [ Posty: 24 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem