Kapitał początkowy - adres wysyłki - Biłgoraj? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 30 cze 2015, 9:38

O ustalenie kapitału początkowego (okresy składkowe i nieskładkowe) należy występować do ZUSu w Biłgoraju czy coś się zmieniło w tej kwestii?
Krótkie pytanie spowodowane dziwną notatką z ZUS (brak pieczątek, podpisów, długopisem na białej kartce).

I przy okazji, jak wynika z formularza, że osoba ma sporo ponad 25 lat opłacania składek i tak też oświadcza, występujecie do ZUS o przeliczenie? Ludzie tego nie rozumieją i oświadczenia podpisują jak im powiem, więc dla pewności wysyłać czy nie zawalać pracą ZUS?
krótko

Napisano: 01 lip 2015, 11:07

Ja wysyłam zawsze w takim przypadku. Zdarzyło mi się już nie raz, ze świadczeniobiorca twierdził uparcie ze ma 25 lat , a potem przychodziło pismo z ZUS ze ma np. 24 lata
MIZIK

Napisano: 06 lip 2015, 9:58

U mnie ostatnio Pani stwierdziła, że nie ma tych 25 lat i dostałem wyliczenie, że ma 34...

A co z adresem, proste pytanie, wysyłacie do jednostki w Biłgoraju, jak zalecono jakiś czas temu?
drzeworyt

Napisano: 17 lip 2015, 13:53

my zanosimy do miejscowego oddziału ZUS i oni przesyłają
smal

Napisano: 17 lip 2015, 14:17

Ja robię tak jak "smal".
fdgb

Napisano: 17 lip 2015, 14:25

Już 3 raz zmieniam placówkę do której wysyłam przez ostatnie 2 lata.
Może i to jest rozwiązanie, wtedy mogę dać czystą prośbę o dane, a lokalny oddział ZUS, jako że to gmina klienta, pozbiera świadectwa.

Wtedy macie odpowiedź od Waszego ZUSu czy sprawa jest przekazywana?
drzeworyt

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x