karta odzieżowa wychowanka !!!!!
karta odzieżowa wychowanka !!!!!
ja powinna wyglądać karta odzieżowa wychowanka???? czy zawierać powinna tylko ubrania i częsci garderoby zakupywane przez placówkę??? czy można wpisywać prezenty, odzież własną???/
Re: karta odzieżowa wychowanka !!!!!
A skąd wiadomo co trzeba wpisywać w kartę odzieżową? Są jakieś przepisy? 

spisujesz to co dziecko mialo przy sobie przy przyjęciu do placówki i dopisujesz każdą sztukę odzieży zakupioną przez placówke.Koniec. Prezenty to nie Twoja bajka.
Niech ktoś w końcu \"zabłyśnie\" i poda podstawę prawną konieczności prowadzenia kart odzieżowych. Nie ma nikogo takiego? Nie ma żadnych przepisów zobowiązujących do prowadzenia takiej dokumentacji? Czyży nawyki \"z komuny\" i czasów gdy placówki były pod MEN? A może nieznajomość przepisów?
Jest jeden, jedyny, jedyniutki powód i zarazem podstawa prawna - zdrowy rozsądek i chronienie własnej du... przez dyrektora. Dobra z tak zupełnie poważnie ja mam w regulaminie organizacyjnym zapisane, że takiego rodzaju dokument jest prowadzony. Jest to związane z realizacją zasad gospodarowania składnikami mienia ruchomego placówki. Gospodarujemy majątkiem publicznym. Zakup odzieży i obuwia w skali placówki stanowi całkiem pokaźną kwotę. U mnie jest to średnio po kilkaset złotych dla każdego dziecka. Czasem więcej - garnitur, garsonka, cwelki itp. Puszczenie tego na żywioł jest moim zdaniem nieprawidłowym działaniem dyrektora jako realizatora budżetu.
Czyli wychowawcy mają wykonywać pracę, która de facto należy do osoby ewidencjonującej i zarządzającej majątkiem placówki (postawą będzie zatem ustawa o rachunkowości). Czyją jeszcze pracę wykonują wychowawcy oprócz pracy księgowej (ewidencja środków trwałych i obrotowych), magazyniera/intendenta? W ramach którego punktu zakresu obowiązków wychowawcy wykonują obowiązki księgowego? Inne prace zlecone....?
Jak ja się cieszę, że mam to za sobą.....

Oprócz karta odzieżowa wychowanka !!!!! - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze przeczytaj również:
kOSZT UTRZYMANIA 1 WYCHOWANKA
jak obliczyć koszt pieczy zastępczej w placówkach
Szkolenie ODPŁATNOŚĆ RODZINY BIOLOGICZNEJ I OSOBY PEŁNOLETNIEJ W PIECZY ZASTĘPCZEJ ORAZ NIENALEŻNIE POBRANE ŚWIADCZENIA
stolarzowice
podatek od nieruchomości a Domy Dziecka
zwalnianie pełnoletnich wychowanków
Elbląg 14 kwietnia 2014r - VAT w JST i ich jednostkach.po zmianach
Powroty z rodzin zastępczych
pełnoletni wychowanek
nieletnie matki z dziećmi w POW
Obowiązki głównego ksiegowego
kieszonkowe
reintegracja rodziny wychowanków
kontrakt z pełnoletnim wychowankiem
dot uciekinierów...