karta odzieżowa wychowanka !!!!!

Wybrane tematy:
socjoterapia Opieka prawna nad małoletnią wychowanką w ciąży Zwolnienie dziecka z placówki opiekuńczo- wychowawczej urlopowanie wszystkich wychowanków z placówki... Alimenty ponowne umieszczenie w POW odpłatność za pobyt pensjonariusza w ZOL
~karolcia

karta odzieżowa wychowanka !!!!!

Post autor: ~karolcia »

ja powinna wyglądać karta odzieżowa wychowanka???? czy zawierać powinna tylko ubrania i częsci garderoby zakupywane przez placówkę??? czy można wpisywać prezenty, odzież własną???/
~$

Re: karta odzieżowa wychowanka !!!!!

Post autor: ~$ »

odzież własną też
~etatysta

Post autor: ~etatysta »

A skąd wiadomo co trzeba wpisywać w kartę odzieżową? Są jakieś przepisy? ;)
~zzz

Post autor: ~zzz »

wszystko co sie nosi,ubiera
~etatysta

Jak ktoś nosi okulary albo perukę to też? :)
~kasia

Post autor: ~kasia »

spisujesz to co dziecko mialo przy sobie przy przyjęciu do placówki i dopisujesz każdą sztukę odzieży zakupioną przez placówke.Koniec. Prezenty to nie Twoja bajka.
~etatysta

Niech ktoś w końcu \"zabłyśnie\" i poda podstawę prawną konieczności prowadzenia kart odzieżowych. Nie ma nikogo takiego? Nie ma żadnych przepisów zobowiązujących do prowadzenia takiej dokumentacji? Czyży nawyki \"z komuny\" i czasów gdy placówki były pod MEN? A może nieznajomość przepisów?
~ewka

Post autor: ~ewka »

Może - Marcin w tym temacie \"zabłyśnie\"
~Marcin

Post autor: ~Marcin »

Jest jeden, jedyny, jedyniutki powód i zarazem podstawa prawna - zdrowy rozsądek i chronienie własnej du... przez dyrektora. Dobra z tak zupełnie poważnie ja mam w regulaminie organizacyjnym zapisane, że takiego rodzaju dokument jest prowadzony. Jest to związane z realizacją zasad gospodarowania składnikami mienia ruchomego placówki. Gospodarujemy majątkiem publicznym. Zakup odzieży i obuwia w skali placówki stanowi całkiem pokaźną kwotę. U mnie jest to średnio po kilkaset złotych dla każdego dziecka. Czasem więcej - garnitur, garsonka, cwelki itp. Puszczenie tego na żywioł jest moim zdaniem nieprawidłowym działaniem dyrektora jako realizatora budżetu.
~etatysta

Czyli wychowawcy mają wykonywać pracę, która de facto należy do osoby ewidencjonującej i zarządzającej majątkiem placówki (postawą będzie zatem ustawa o rachunkowości). Czyją jeszcze pracę wykonują wychowawcy oprócz pracy księgowej (ewidencja środków trwałych i obrotowych), magazyniera/intendenta? W ramach którego punktu zakresu obowiązków wychowawcy wykonują obowiązki księgowego? Inne prace zlecone....? ;) Jak ja się cieszę, że mam to za sobą..... ;)
ODPOWIEDZ