Powroty z rodzin zastępczych

Wybrane tematy:
socjoterapia Opieka prawna nad małoletnią wychowanką w ciąży Zwolnienie dziecka z placówki opiekuńczo- wychowawczej urlopowanie wszystkich wychowanków z placówki... Alimenty ponowne umieszczenie w POW odpłatność za pobyt pensjonariusza w ZOL
ODPOWIEDZ
~Marcin

Powroty z rodzin zastępczych

Post autor: ~Marcin »

Witam. Mam do Was następujące pytanie: Jak procentowo wygląda w waszych placówkach wskaźnik dzieciaków wracających z rodzin zastępczych? U mnie w ostatnim czasie wszystkie przyjęcia dotyczyły tego typu spraw. Chciałbym wiedzieć jak to wygląda szerzej. Z informacji, które posiadam z zaprzyjaźnionych placówek wynika, że 20-30% stanu osobowego stanowią dzieciaki z rozwiązanych rodzin zastępczych. Uważam, że jest to bardzo wysoki wskaźnik. Dzięki za informacje.
~Damian

Re: Powroty z rodzin zastępczych

Post autor: ~Damian »

u mnie obecnie 15% z czego ze względu na brak wolnych miejsc odmówiłem w tym roku 8 takowych zapytań
~Damian

wczoraj w panoramie podawali przykład z kolebki rodzin zastępczych USA. Dziewczynka obecnie mieszkająca w ośrodku pomocy ( według teorii TP) to nie Dom dziecka bo nie ma takiej nazwy. Opisała problem że zanim trafiła do tego ośrodka była u 3 rodzin zastępczych. poinformował również o portalu gdzie rodzinny zastępcze wymieniają się podopiecznymi. Oczywiście proszę tego nie odebrać jako nagonkę na rodziny to są fakty opublikowane w Panoramie. w Polsce jest wiele szlachetnych i wspaniałych rodzin, lecz z mojego punktu widzenia komuś zależy aby system opieki nad dzieckiem stał się niezłym biznesem. Dlatego dla dobra rodzin i instytucji powiano się o zjawiskach patologicznych informować.
~yulu

Post autor: ~yulu »

33%
~Marianna

Post autor: ~Marianna »

2013 - 25 % ale bywało więcej niż 30%
~Beata

Post autor: ~Beata »

u mnie w ostatnim czasie 12 dzieci!
~rz

Post autor: ~rz »

Damian - czy informować/nagłaśniać informacje o zjawiskach patologicznych ( czy to w RZ czy w placówkach) - nie jestem pewna.. tępić dysfunkcyjne rodziny zastępcze ( to samo się tyczy wychowawców, którzy nie powinni z dziećmi pracować) - jak najbardziej!..

A tak się zastanawiam - ile tych dzieci jest ze spokrewnionych rodzin zastępczych? ile z rodzin zastępczych pełniących funkcję pogotowia?

Są tez pewnie dzieci z rodzin rozwiązanych w ten sposób..:
https://magazyn.7dni.pl/255108,Rodzina-p ... a-pol.html
~Marianna

Post autor: ~Marianna »

Z takimi pomówieniami kadra placówki liczy się na co dzień.
~Damian

Z przykrością stwierdzam że rz.. czytałeś bez zrozumienia.
osobiście uważam że rodziny zastępcze to wspaniała misja, lecz obecna ustawa która w moim przekonaniu uczyniła z nich instytucje i grupy lobbystyczne która promują rodzicielstwo wskazując że instytucja jest patologią doprowadzić może do patologi w samych rodzinach zastępczych, czyniąc z nich biznesowe zakłady pracy w oparciu o ideologie więzi.
A tak naprawdę my jako instytucje z nieprawdziwymi historiami w których mocno uczestniczą niektóre rodziny zastępcze spotykamy się codziennie. a gdy został przytoczony tylko fakt opublikowany przez TVP która w cale instytucji nie rozpieszcza zostaje mi zwrócona uwaga że nie ideologiczne jest nagłaśnianie patologi w sprawie rodzin zastępczych. Sam ten fakt uważam za mocno patologiczny.
ODPOWIEDZ