KDR
-
- Praktykant
- Zajmuję się: KDR
- Kontakt:
KDR
Dzień dobry, mam taką sytuację przyszła Pani X i chciała złożyć wniosek jeszcze raz bo już miała przyznane KDR dla siebie i trójki dzieci w tym ze dwoje dzieci były z mężem już nie żyjącym i później miała 3 dziecko z innym Panem( dlatego miała przyznane KDR)później jeszcze urodziło im się kolejne dziecko.Łącznie ma 4 dzieci.Teraz moje pytania są takie.
1) Pani chce nową KDR bo zmieniła nazwisko to zaznaczam że była jej posiadaczem? i zaznaczam opcje małżonek ?
2) Dla obecnego męża bo nie miał wcale i też zaznaczam opcję małżonek ?
3) Dla córki chce duplikat bo zgubiła KDR
4) Dla syna nowa bo nie miał wcale
5) Córki straciła ważność ale nie wnosi bo już się nie uczy
6) Córka KDR zostaje bo miała już wyrobioną i ma jeszcze ważność.
Proszę o pomoc bo nie wiem czy dobrze myślę.
1) Pani chce nową KDR bo zmieniła nazwisko to zaznaczam że była jej posiadaczem? i zaznaczam opcje małżonek ?
2) Dla obecnego męża bo nie miał wcale i też zaznaczam opcję małżonek ?
3) Dla córki chce duplikat bo zgubiła KDR
4) Dla syna nowa bo nie miał wcale
5) Córki straciła ważność ale nie wnosi bo już się nie uczy
6) Córka KDR zostaje bo miała już wyrobioną i ma jeszcze ważność.
Proszę o pomoc bo nie wiem czy dobrze myślę.
-
- Referent
- Zajmuję się: KDR, OP3 i nie tylko :)
- Kontakt:
Re: KDR
Cześć, dobrze myślisz, z tym, że:
ad 1) opcja rodzic - bo w obecnej sytuacji korzysta z uprawnień rodzica (jest rodzicem co najmniej trojga dzieci tzn. czworga);
ad 2 i ad 4 - wniosek o dodanie nowego członka rodziny.
Pozdrawiam
ad 1) opcja rodzic - bo w obecnej sytuacji korzysta z uprawnień rodzica (jest rodzicem co najmniej trojga dzieci tzn. czworga);
ad 2 i ad 4 - wniosek o dodanie nowego członka rodziny.
Pozdrawiam
- ubu
- Podinspektor
- Zajmuję się: KDR
- Kontakt:
-
- Referent
- Kontakt:
-
- Referent
- Kontakt:
A na jakiej podstawie prawnej wydajesz kartę bez uprzedniego dokonania opłaty. Przecież w trakcie przyznawania karty podajesz informację czy zwolniono z opłaty czy jej dokonano itp. Opłatę pobiera się w trakcie złożenia wniosku, a potwierdzenie dodaje jako załącznik do wniosku. Jeśli nie ma opłaty powinnaś wezwać wnioskodawczynię do uzupełnienia wniosku o braki formalne.
-
- Referent
- Kontakt:
??? a co jeśli Pani nagle nie przyjdzie odebrać karty i tym samym nie wpłaci kwoty za duplikat??? Przecież 95% tej kwoty stanowi dochód państwa, który jest odpowiednio przekazywany, zaś 5 % stanowi dochód gminy. W systemie będzie już wskazane, że osoba poniosła kwotę za duplikat (a nie np. że została z niej zwolniona - zresztą wtedy również trzeba złożyć odpowiedni umotywowany wniosek o zwolnienie z ponoszenia opłaty - gdzie w przypadku odmowy wydaje się stosowną decyzję). Przy kontroli będzie niezłe tłumaczenie, abstrahując o dyscyplinie naruszenia finansów publicznych.roza53A pisze: 29 lut 2024, 15:05 Ale jeśli przychodzi Pani i mówi że chce złożyć o duplikat i wypełnia wniosek jak KDR przyjdzie i wtedy Pani przynosi mi potwierdzenie że opłaciła i dopiero wydaję.
Oprócz KDR - Karta Dużej Rodziny przeczytaj również:
Rodzina zastępcza
4 dzieci
karta dla nowego dziecka
zabranie dzieci z rodziny zastepczej
kto zajmuje się KDR -ami w Waszych osrodkach?
anomizacja
duplikat opłata
duplikat - 13 czy 15 zł?
UWAGA! Zmiany opłat i kosztów gminy od 1 marca 2024
kdr przedłużenie studentowi
Przedlużenie karty
Opiekun prawny a kdr
kompletny misz masz, pomocy
Sprawdzanie PESEL w SI KDR nie działa?
KDR - wniosek o unieważnienie
ważność KDR