Rozumiem, że Pani otrzymała kartę i był to wniosek tylko dla rodziców? Żeby dziecku pszysługiwała karta to musi być 3 dzieci spełniających warunki ustawy - zobacz w ustawie. Czy jest tam trójka dzieci spełniających warunki ustawy?wspomniana pisze: ↑29 paź 2019, 13:43Witam! Proszę o pomoc.
Mam pytanie w spawie KDR. Pani po 70-tce która ma wyrobioną KDR w tym roku, ponieważ miała trójkę dzieci, chce wyrobić KDR dla synka który jest już po 40-tce, ponieważ posiada orzeczenie o niepełnosprawności w stopniu umiarkowanym , wydanym na stałe. Dodam, iż orzeczenie te zostało wydanie gdy był już po 30-tce.
Czy mu przysługuje Karta Dużej Rodziny?
Spoko, jeżeli tylko 1 dziecko i to nie jest przedłużenie to nawet nie ma co tu interpretować, tylko nie należy mu się. Ja się wtedy grzecznie powołuje na zapis we wniosku (jest to zapis z ustawy) i tłumacze osobie, że nie należy się... jest tam napisane coś w stylu "Ponadto powyższe warunki musi spełniać trójka dzieci". Czyli warunki określone w ustawie: do 18tki, do 25 uczące się, bez ograniczeń wiekowych niepełnosprawne. Ale niektórych nie przekonasz, większość jednak jak grzecznie pokaże to rozumiewspomniana pisze: ↑29 paź 2019, 15:38Tak. To był wniosek dla rodzicow. Zadałam pytanie, aby sie upewnic czy myslę dobrze bo już zaczęłam w siebe wątpić.dziekuję za odpowiedź. Pozdrawiam.