Zapomniał o żonie - czyli wniosek tylko dla rodziców - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 21 paź 2019, 8:51

Pan na wniosku zapomniał wnioskować o KDR dla żony, przyszedł z wnioskiem nowym na którym zaznaczył wnoszę o przyznanie kdr dla żony i ponownie dla dzieci nie wnoszę.
Jak teraz to zrobić w systemie?
Wprowadzić wniosek o przyznanie kdr -> uzupełnienie rodziny
oraz dzieci nie wnoszę (i tutaj "inna osoba..."??? bo jak zaznaczę, że "dziecko które było na utrzymaniu rodziców..." to mi naliczy koszty 5,45 a chyba powinny być zerowe?:>
Zastanawiałem się też czy nie powinno być jako dla nowego członka rodziny wielodzietnej, ale chyba nie bo on po prostu zapomniał wtedy wpisać żony.

Mógłby ktoś potwierdzić czy dobrze rozumiem żeby tak to wprowadzić z zerowymi kosztami?
michu95
Starszy referent
Od: 17 cze 2016, 12:10
Zajmuję się:

Napisano: 21 paź 2019, 9:04

To nie twoja wina że pan nie był uświadomiony ;) ja w tym momencie zrobił bym dodanie nowego członka do rodziny. PS. odbyłeś już szkolenie?
"To err is human, to forgive is divine"
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 lip 2017, 11:31
Zajmuję się: KDR

Napisano: 21 paź 2019, 9:18

No nie moja wina, Pana pytałem DWA RAZY czy chcę kartę dla żony to mówił, że nie... Już nie wnikałem bo to nie moja sprawa.

Nie jestem pewny po prostu jak to poprawnie rozwiązać w systemie. Na stronie MRPIPS jest https://www.gov.pl/web/rodzina/informacje-biezace
Za rozpatrzenie wniosku o przyznanie Karty Dużej Rodziny, tzw. „uzupełnienie rodziny”, nie przysługuje gminie dotacja. Dotyczy to sytuacji złożenia wniosku dla członka rodziny wielodzietnej, który w chwili składania pierwszego wniosku dla rodziny nie został w nim uwzględniony, ale był członkiem tej rodziny, np. najstarsze 23-letnie czwarte dziecko nie uczyło się, a teraz rozpoczęło naukę na studiach wyższych – przy czym nie dotyczy to ww. sytuacji, w której dzieci były wskazane na wniosku o przyznanie Kart dla rodziców.

A potem jak czytam kiedy wniosek dla nowego członka rodziny tak jak ty mówisz (dzięki ubu) to już sam nie wiem :D Tak naprawdę to nowy wniosek, ale członkiem rodziny ona była już wcześniej, tylko nie została wpisana na wniosku papierowym. Po prostu nie wiem co MRPIPS miało na myśli czy jeżeli ktoś nie ujął na wniosku papierowym czy jak urzędnik nie ujął w systemie, ale było na papierze.
Może Herka rozwieje moje wątpliwości?:D

PS. Tak, polecam! Pani wszystko elegancko wytłumaczyła, naprawdę profesjonalnie.

Szczerze mówiąc byłem zaskoczony bo odpowiedziała na wszystkie moje pytania. System będzie bardziej komfortowy - to prawda. Czy przydało mi się szkolenie? Na pewno tak - będzie mi łatwiej się przystosować do tych zmian. Wiadomo, bez szkolenia też na pewno byś sobie poradził, ale jest kilka opcji których ja pewnie bym szybko się nie domyślił "że tak można". Mam tu na myśli np. ułatwienie w lokalizacji błędu. Tak to bym pewnie dalej myszką przewijał haha xD
Szkolenie zarówno dla nowych w KDR jak i starych użytkowników. Jedynie byłem zaskoczony małą ilością chętnych, a nawet bardzo zaskoczony - chyba ludzie lubią sami rozgryzać co i jak wykonać, a przecież to nie jest gra RPG.

Szkoda po prostu, że nie zapytałem o sytuację z tym Panem. Z tego wszystkiego już zapomniałem, a i tak naprawdę bardzo dużo pytań zadałem ;] A ty brałeś udział?
PS2. Podwójna skleroza, nie zapomniałem spytać tylko Pan przyszedł po szkoleniu :roll:
michu95
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 21 paź 2019, 11:35

jestem zdania, że można zrobić dodanie lub uzupełnienie zgodnie ze swym przekonaniem, dzięki za zachętę do szkolenia, pytanie jeszcze czy po szkoleniu masz nadal wgląd do niego?
"To err is human, to forgive is divine"
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 lip 2017, 11:31
Zajmuję się: KDR

Napisano: 21 paź 2019, 12:24

ubu pisze:
21 paź 2019, 11:35
jestem zdania, że można zrobić dodanie lub uzupełnienie zgodnie ze swym przekonaniem, dzięki za zachętę do szkolenia, pytanie jeszcze czy po szkoleniu masz nadal wgląd do niego?
Możliwe, że jest tak jak mówisz. W końcu wiesz... 0zł a 2,79zł rozmawiamy o bardzo dużych pieniądzach.

Też o to pytałem, nie mam, ale mają podesłać prezentację odnośnie zmian.
Szkoda, że nie udostępniają nagrania :P Ale myślę, że zapamiętasz co i jak. Zwłaszcza, że pracowałeś na SI KDR to tak czy inaczej dla ciebie i tak nie będzie problemem. Generalnie nie ma trudnych zmian, raczej omówienie co zostało zmienione co i jak pokolei. Zmiana wyglądu interfejsu, no i łatwiejsze przechodzenie do błędów, do konkretnych osób itp. Można było złożyć swoje propozycje, ale można też napisać po szkoleniu propozycje.

Generalnie zmianie ulegnie Wnioski do obsłużenia/Obsłużone, interfejs wniosku, a zamawianie kart bez zmian itp, ale zawsze można czegoś ciekawego się dowiedzieć jak np. Pani poruszyła także opcję anulowania kart - na jakim etapie można i kiedy można anulować kartę w produkcji a kiedy nie można tego zrobić (system nie puści).
Zabrakło dla całkiem nowych użytkowników weryfikacji w EMPATII, ponieważ to środowisko testowe, ale pokazała Pani gdzie się to znajduje (bez zmian).
Po prostu ty już znasz system, dużo rzeczy będziesz wiedział, ale zobaczysz wygląd interfejsu, co i jak rozwiązali. Mimo, to dobrze jest wiedzieć wcześniej, a nie zastanawiać się jak będą wnioski, gdzie klikać.
Po prostu zabrakło mi takiego szkolenia gdy zaczynałem pracę na KDR. Bardzo dobrze prowadzone szkolenie, troszkę przerywaliśmy zadając pytania na czacie w trakcie :D

Edit: Źle napisałem - zamawianie kart bez zmian, ale będzie opcja także w innym miejscu zamawiania - szybsza :D Nie będę za dużo zdradzał, po prostu powinno być lepiej.
michu95
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 22 paź 2019, 8:51

Ja miałam już dwie takie sytuacje... W obu przypadkach robiłam "Uzupełnienie rodziny"
kdr.04
Stażysta
Od: 27 lip 2018, 7:31
Zajmuję się: kdr

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x