KDR dla rodziców jak dziecko zmarło - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 21 lut 2019, 11:37

Pani wnioskuje o kartę dla siebie urodziła troje dzieci, pierwsze zmarło dwa dni po porodzie, czy jej się należy KDR, co ma przynieś jak dziecko nie ma PESELU
Magdo
Stażysta
Od: 18 cze 2018, 9:41
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 21 lut 2019, 11:55

Wydaje mi się, ze powinna wystąpić do USC o podanie numeru pesel, aby mogła udowodnić, że faktycznie urodziła troje dzieci
sylwiastaszak
Praktykant
Od: 24 lis 2017, 10:11
Zajmuję się: Asystent rodziny

Napisano: 21 lut 2019, 12:05

jak w akcie urodzenia nie pisze, że urodziło się nieżywe to KDR się należy, nie wiem czy w tym przypadku będzie PESEL, ale nawet gdyby nie było to wystarczy w takim przypadku do przyznania nr aktu urodzenia, który wpisujemy chyba w serii i nr dokumentu potwierdzającego tożsamość
"To err is human, to forgive is divine"
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 lip 2017, 11:31
Zajmuję się: KDR

Napisano: 21 lut 2019, 12:29

ubu pisze:jak w akcie urodzenia nie pisze, że urodziło się nieżywe to KDR się należy, nie wiem czy w tym przypadku będzie PESEL, ale nawet gdyby nie było to wystarczy w takim przypadku do przyznania nr aktu urodzenia, który wpisujemy chyba w serii i nr dokumentu potwierdzającego tożsamość
Dokładnie tak, w ocenie MRPIPS jeśli dziecko urodziło się żywe i nie ma informacji w akcie urodzenia że urodziło się nieżywe to KDR się należy, w polu nr dokumentu trzeba wpissać nr aktu urodzenia - Magdo przeczytaj komunikat który jest podczas logowania do systemu KDR - tam jest taka informacja Komunikat dla gmin - nowy wniosek i wszystko jest wyjaśnione.
michu95
Starszy referent
Od: 17 cze 2016, 12:10
Zajmuję się:

Napisano: 22 lut 2019, 10:30

Ja prosiłam o wyjaśnienie w kwestii dziecka, które w akcie urodzenia ma zapis: "Martwo urodzone". Rodzic twierdzi że dziecko żyło w chwili narodzin, a zapis pojawił się żeby było mniej papierów.... W ocenie Ministerstwa , aby było możliwe uznanie , że dziecko było na utrzymaniu musi urodzić się żywe. Podkreślili jednak, że ocena czy w indywidualnej sprawie osoba wskazana na wniosku spełnia warunki należy do wójta, burmistrza lub prezydenta miasta. Oczywiście bardzo sprytnie to ujęli. Rodzic napisał więc pismo do Burmistrza z prośbą o indywidualną ocenę :|
kdr.04
Stażysta
Od: 27 lip 2018, 7:31
Zajmuję się: kdr

Napisano: 22 lut 2019, 10:36

no tak :/ nie ma to jak zrobić coś i niech inni się martwią i trudzą :/
"To err is human, to forgive is divine"
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 lip 2017, 11:31
Zajmuję się: KDR