KDR - nietypowy przypadek, pomóżcie proszę - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 23 kwie 2018, 9:01

Proszę o opinię:
Mężczyzna jest ojcem czwórki dzieci (dwójką dzieci z inną, pozostała dwójka z inną). Dwójka dzieci mieszka z nim, a dwójka z matką w innej gminie. Do tej dwójki ma ograniczoną władzę rodzicielską do współdecydowania w istotnych sprawach wychowawczych i eduk., płaci na te dzieci alimenty. W gminie gdzie mieszka składa wniosek o KDR dla siebie i dwójki zamieszkałych z nim dzieci, podając w składzie rodziny 4 dzieci, ponieważ płaci na tą dwójkę alimenty. Co z KDR dla dwójki niezamieszkałych z nim dzieci. Czy może złożyć wniosek o KDR dla nich w tej gminie gdzie one mieszkają, tylko nie jest to gmina zamieszkania ojca.:-)
Trochę skomplikowane, dlatego pomóżcie:-)
jagna6
Praktykant
Od: 23 kwie 2018, 8:34
Zajmuję się: PS

Napisano: 23 kwie 2018, 12:14

Z tego co piszesz to KDR należy się wszystkim jego dzieciom bo ma je na utrzymaniu, nie napisałaś czy jest w związku małżeńskim obecnie z drugą żoną więc nie wiem czy jej się KDR należy, bo jak nie jest to nie pierwszej żonie jak wychowuje tylko 2 dzieci to też nie należy się KDR. Formalnie to on w gminie zamieszkania składa wniosek na siebie i 2 dzieci z którymi tam mieszka, może wpisać pozostałe dzieci ale dla niech nie zamawia kart, a później on lub jego była zona składa taki sam wniosek w swojej gminie, np. wpisując wszystkich we wniosku ale zamawiając KDR tylko dla dwójki pierwszych dzieci ;) chyba tak jakoś to trzeba załatwić 8-)
"To err is human, to forgive is divine"
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 lip 2017, 11:31
Zajmuję się: KDR

Napisano: 23 kwie 2018, 12:27

U siebie zamawia dla siebie i 2 dzieci, chociaż we wniosku podaje czwórkę dzieci. Dla 2 zamawia w innej gminie, zgodnie z właściwością miejscową. Nie widzę podstaw by była żona mogła zamówić karty dzieciom, moim zdaniem tylko ojciec ;)
Bialka
Praktykant
Od: 05 lip 2017, 12:04

Napisano: 23 kwie 2018, 12:42

no dla niej nie ma KDR to oczywiste, natomiast dlaczego nie mogła by być wnioskodawcą na wniosku skoro to są jej dzieci i składa jako rodzic w ich imieniu? Tym bardziej że ojciec "do tej dwójki ma ograniczoną władzę rodzicielską do współdecydowania w istotnych sprawach wychowawczych i eduk., a płaci na te dzieci jedynie alimenty" :lol:
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor

Napisano: 23 kwie 2018, 15:09

Dziękuję, zastanawiam się tylko czy jak pójdzie do innej gminy - tej w której nie mieszka, a mieszka tam pozostała jego dwójka dzieci - czy przyjmą jego wniosek o KDR na tą dwójkę dzieci.:-)
jagna6
Praktykant
Od: 23 kwie 2018, 8:34
Zajmuję się: PS

Napisano: 23 kwie 2018, 15:32

jagna6 pisze:Dziękuję, zastanawiam się tylko czy jak pójdzie do innej gminy - tej w której nie mieszka, a mieszka tam pozostała jego dwójka dzieci - czy przyjmą jego wniosek o KDR na tą dwójkę dzieci.:-)
Zawsze idzie się tam dodzwonić do odpowiedzialnej osoby i zagadać, uprzedzić o takiej ewentualności, nie miał bym nic przeciwko jeżeli ktoś by mnie zadzwonił z innej gminy poinformował, że taki ktoś może się zgłosić po KDR u mnie na 2 dzieci tylko ;)
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor

Napisano: 24 kwie 2018, 9:06

Miałam taką sytuację. Ojciec najpierw złożył wniosek na dzieci mieszkające z nim i tam urzędnik zweryfikował dokumenty, potem przysłał poczta wniosek do mnie, z kopiami potwierdzonymi za zgodność. I to był 2016 r. We wnioskach to tej innej gminy i do mojej pan wypisał wszystkie dzieci zaznaczając komu chce kartę, a komu nie. Teraz to łatwiejsze bez dokumentów. A telefony oczywiście były i ułatwiły prowadzenie sprawy.
Bialka
Praktykant
Od: 05 lip 2017, 12:04

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x