Kto otrzymuje Karty ktoś przypomni na szybko? - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 16 kwie 2018, 15:11

Jeżeli jest para która prowadzi wspólne gospodarstwo i ma na utrzymaniu trójką dzieci, każde z nich na jedno z tych dzieci z poprzedniego małżeństwa, a dopiero trzecie dziecko jest ich wspólnym, to czy KDR należy się tylko 3 dzieci które wspólnie wychowują, czy również ich rodzicom, gdy każde z nich jest tylko rodzicem 2 dzieci?
"To err is human, to forgive is divine"
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 lip 2017, 11:31
Zajmuję się: KDR

Napisano: 17 kwie 2018, 13:34

Jeżeli para jest małżeństwem to karta dla wszystkich, jeżeli nie to nikomu nie przysługuje KDR
mkaz
Starszy referent
Od: 12 cze 2014, 9:41
Zajmuję się:

Napisano: 17 kwie 2018, 14:10

mkaz pisze:Jeżeli para jest małżeństwem to karta dla wszystkich, jeżeli nie to nikomu nie przysługuje KDR
Tak większość z nas interpretuje zapis ustawy i przy takiej wersji interpretacji do dziś pozostaje MPiPS, natomiast wyrok Wyższego Sądu Administracyjnego w Bydgoszczy II SA/Bd 56/16 nakazał organowi ostatecznie wydać KDR w takim przypadku https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/52AF89AF40, nikt się nie odwołał do NSA w tej sprawie, a z tego co pamiętam, to facet na szkoleniu jakiś rok temu też nas przekonywał, że takiej właśnie rodzinie "patchworkowej" KDR się należy, no i bądź tu mądry w tym kraju :roll:
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor

Napisano: 18 kwie 2018, 11:26

mkaz pisze:Jeżeli para jest małżeństwem to karta dla wszystkich, jeżeli nie to nikomu nie przysługuje KDR
Robię identycznie. Nie są małżeństwem, nie należy się. Są małżeństwem, proszę bardzo, zamawiam karty.

@ubu
Wg. tego wyroku MRPIPS od samego początku wprowadza nas w błąd interpretując "rodzica" jako "rodzica ojca/matkę 3 dzieci". Pomyślcie teraz ile razy wam się zdarza, że ktoś mówi "mam 3 dzieci, ale mieszkam z konkubentem, który nie jest ojcem 3 dzieci". Zawsze przyznawałem kartę tylko rodzicowi 3 dzieci, a konkubent jak nie jest ojcem 3 dzieci to nie przyznawałem i wg. mnie robię to poprawnie.
Stąd ten wyrok jest dość dziwny względem interpretacji MRPIPS.
michu95
Starszy referent
Od: 17 cze 2016, 12:10
Zajmuję się:

Napisano: 18 kwie 2018, 12:38

No niestety od początku MPiPS nie ułatwia nam życia :lol: w polskim ustawodawstwie w najlepszym wypadku wiele rzeczy jest trudnych do interpretacji :? Chyba nadszedł czas na odmowną decyzję :shock: mam nadzieję, że ta decyzja nie będzie kolejnym wyrokiem przeciwko powszechnej interpretacji ustawy o KDR :ugeek:
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x