Mam problem,
W marcu br Pan X złożył wniosek o KDR wyłącznie jako dla rodziców, zaznaczając,że troje dzieci było na ich utrzymaniu i że dla nich nie wnosi o KDR. Karty zostały wydane rodzicom. Po czym po kilku miesiącach Pan X zadzwonił do OPS z pretensjami dlaczego jego dzieci nie otrzymały KDR.Po wyjaśnieniu, że nie zaznaczył we wniosku,że dzieci kontynuują naukę i że wnosi dla nich o KDR stwierdził, że pracownik go źle poinformował, co nie jest prawdą. Jak teraz załatwić sprawę i jak to zrobić w systemie. Dzieci już są zaznaczone że nie wnoszą o KDR. No i wniosek jest, że wyłącznie dla rodziców.
Proszę o poradę
KDR wydane tylko dla rodziców
-
- Praktykant
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
- ubu
- Podinspektor
- Zajmuję się: KDR
- Kontakt:
Re: KDR wydane tylko dla rodziców
albo zrobić uzupełnienie dla 3 dzieci co nie będzie generować kosztów albo zrobić dodanie 3 dzieci jako nowych członków jeżeli tamten poprzedni wniosek system policzył tylko na 5,45 zł to żeby wyjść mniej więcej na to 13,89 zł. ze stratą 7 groszy 

"To err is human, to forgive is divine"
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Jak zawsze pracownik źle informuję... albo częściej "ALE PAN TAK POWIEDZIAŁ", albo "nie, nie dawał mi Pan żadnych oświadczeń". Nie wiem jak było w twoim przypadku, ale to, że jak coś jest źle to szukają winnych wszędzie tylko nie u siebie.
Zrobiłeś wszystko poprawnie zgodnie ze złożonym wnioskiem.
Nowy wniosek musi Pan oczywiście złożyć - tak jak UBU napisał albo jako uzupełnienie rodziny albo wnoszę dla nowego członka rodziny wielodzietnej i wskazać trójkę dzieci spełniających warunki ustawy.
https://www.gov.pl/web/rodzina/informacje-biezace
Za rozpatrzenie wniosku o przyznanie Karty Dużej Rodziny, tzw. „uzupełnienie rodziny”, nie przysługuje gminie dotacja. Dotyczy to sytuacji złożenia wniosku dla członka rodziny wielodzietnej, który w chwili składania pierwszego wniosku dla rodziny nie został w nim uwzględniony, ale był członkiem tej rodziny, np. najstarsze 23-letnie czwarte dziecko nie uczyło się, a teraz rozpoczęło naukę na studiach wyższych – przy czym nie dotyczy to ww. sytuacji, w której dzieci były wskazane na wniosku o przyznanie Kart dla rodziców.. Z ostatniego zdania bym wywnioskował, że powinienem wybrać opcję "Wnosze o przyznanie KDR dla nowego członka rodziny..." ale w praktyce masz 2 opcje
Zrobiłeś wszystko poprawnie zgodnie ze złożonym wnioskiem.
Nowy wniosek musi Pan oczywiście złożyć - tak jak UBU napisał albo jako uzupełnienie rodziny albo wnoszę dla nowego członka rodziny wielodzietnej i wskazać trójkę dzieci spełniających warunki ustawy.
https://www.gov.pl/web/rodzina/informacje-biezace
Za rozpatrzenie wniosku o przyznanie Karty Dużej Rodziny, tzw. „uzupełnienie rodziny”, nie przysługuje gminie dotacja. Dotyczy to sytuacji złożenia wniosku dla członka rodziny wielodzietnej, który w chwili składania pierwszego wniosku dla rodziny nie został w nim uwzględniony, ale był członkiem tej rodziny, np. najstarsze 23-letnie czwarte dziecko nie uczyło się, a teraz rozpoczęło naukę na studiach wyższych – przy czym nie dotyczy to ww. sytuacji, w której dzieci były wskazane na wniosku o przyznanie Kart dla rodziców.. Z ostatniego zdania bym wywnioskował, że powinienem wybrać opcję "Wnosze o przyznanie KDR dla nowego członka rodziny..." ale w praktyce masz 2 opcje

- ubu
- Podinspektor
- Zajmuję się: KDR
- Kontakt:
Dzięki Michu
Ja tylko dodaję nowe komentarze, natomiast ty je świetnie uzupełniasz

"To err is human, to forgive is divine"
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
haha, czasem po prostu muszę dodać coś od siebieubu pisze:Dzięki Michu

Zwłaszcza gdy mnie coś zainteresuje - w tym przypadku zrzucanie winy na urzędnika

-
- Praktykant
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
Dziękuję za okazaną pomoc 

Oprócz KDR wydane tylko dla rodziców - Karta Dużej Rodziny przeczytaj również:
karta dużej rodziny dla cudzoziemców
Karta dużej rodziny dla seniora
trójka dzieci - każde gdzie indziej żeby było ciekawiej :)
karta dla studenta studjujacego zaocznie
druga karta dla osoby niepełnosprawnej po wygaśnięciu ważnoś
weryfikacja dotycząca uczęszczania do szkoły
Odmowa KDR - czy wszystkim odmówć?
Co zrobić z kartą dużej rodziny?
Weryfikacja sprawozdania KDR S01
Wniosek partner + 3 dzieci KDR
zgon osoby której przyznano kartę
kto składa wniosek na kdr-kontynuacja nauki
Decyzja odmowna. Pomocy !!!!!!!!!!!!!!
budżet KDR w CAS - pomocy! do jutra muszę zrobić
nowa gmnia, noe karty a mniej dzieci
Koszty za wydanie Kart Dużej Rodziny ?????