kiedy decyzja o uzn. za uchyl. przestaje być w mocy? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 10 mar 2016, 16:07

kiedy decyzja o uznaniu za uchylającego się przestaje być w mocy?
w jednym okresie świadczeniowym dłużnik nie stawił się na wywiad - wydałam ww. decyzję.
w drugim okresie dłużnik stawił się na wywiad i dalej też był grzeczny - podporządkowywał się do poleceń.
teraz jest trzeci okres - dłużnik nie stawił się na wywiad. co robię? tamta decyzja z pierwszego okresu jeszcze obowiązuje, czy mam na nowo wszczynać postępowanie?
mops1111111

Napisano: 10 mar 2016, 21:37

Jeśli decyzja o uznaniu za uchylającego jest nadal w mocy to nic nie robisz z nim, art.5a
FSociety

Napisano: 11 mar 2016, 11:22

Jeżeli decyzja jest wydana w ubiegłym okresie świadczeniowym o uznaniu dłużnika alimentacyjnego i był skierowany wniosek do Prokuratury i starostwa. Jak dłużnik nie zgłosił się na wywiad w bieżącym okresie i jest aktualna decyzja. Czy wysyłacie wniosek do prokuratury ponownie.
luna 39

Napisano: 11 mar 2016, 13:48

FSociety pisze:Jeśli decyzja o uznaniu za uchylającego jest nadal w mocy to nic nie robisz z nim, art.5a
no ale właśnie ja pytam czy w wyżej wymienionym przykładzie ta decyzja jest nadal w mocy?
mops1111111

Napisano: 11 mar 2016, 21:14

tak, decyzja pozostaje w mocy do momentu, aż np. nie zostanie uchylona. W związku z czym nie ma znaczenia, w którym okresie była wydana, ponieważ nadal istnieje w obrocie prawnym. Tutaj to kodeks postępowania administracyjnego się kłania.
kropka86
Starszy referent
Od: 10 sty 2016, 21:21
Zajmuję się: ŚR,FA,ZDO i inne

Napisano: 12 mar 2016, 9:11

W mocy jest gdy została wydana bez wskazywania konkretnego okresu zasiłkowego, czyli np. uznaję dłużniaka za uchylającego się. Ale jeśli jest: uznaję dłużnika za uchylającego się w okresie zasiłkowym 2014/2015, to w takim przypadku decyzja już nie jest w mocy bo okres ten się skończył.
No i oczywiście, jeśli nie było żadnych kroków zmierzających do uchylenia tej decyzji, stwierdzenia nieważności itd.
FSociety

Napisano: 12 mar 2016, 19:51

też miałam ten problem, że były wydawane decyzje z zapisem konkretnego okresu i na szkoleniu mi babeczka powiedziała, że lepiej i bezpieczniej bedzie w tym roku wydac nowe decyzje, ktore będą w mocy az ich nie uchylę.... bo do tamtych jak z kontroli sie uprą to mogą ich nie uznać....teraz bedę miala więcej pracy ale uważam, że i spokojniej będę spała. :ugeek:
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 kwie 2015, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 14 mar 2016, 11:31

a kiedy uchyla się decyzję i na jakiej podstawie?
@@@

Napisano: 17 mar 2016, 15:05

Co dalej robimy jak nie przyjdzie dłużnik na wywiad i ma decyzję uznającą za uchylającego w mocy to piszemy do owd jakieś pismo i do komornika może ktoś wie co napisać w takim piśmie?
magdae1

Napisano: 30 mar 2016, 22:26

@@@ pisze:a kiedy uchyla się decyzję i na jakiej podstawie?
na podstawie tego, że placi 50% przez ostatnie 6m-cy - nie pamietam ktory to byl artykuł
kropka86
Starszy referent
Od: 10 sty 2016, 21:21
Zajmuję się: ŚR,FA,ZDO i inne

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x