kiedy decyzja o uzn. za uchyl. przestaje być w mocy? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 31 mar 2016, 12:09

mops1111111 pisze:
FSociety pisze:Jeśli decyzja o uznaniu za uchylającego jest nadal w mocy to nic nie robisz z nim, art.5a
no ale właśnie ja pytam czy w wyżej wymienionym przykładzie ta decyzja jest nadal w mocy?

też tak miałam, dłużnik nie przychodził i miał wydaną decyzję była prokuratura i starosta, a w tym roku przyszedł, ale starej decyzji nie uchylałam bo na jej podstawie podejmowałam dalsze kroki..
czacha
Praktykant
Od: 31 mar 2016, 10:40
Zajmuję się:

Napisano: 31 mar 2016, 12:42

sumując i porządkując dyskusję: dłużnik miał całe postępowanie, które zakończyło się prokuratura i starostwem... potem się pozbierał przyszedł na wywiad i spełnił przesłankę 6 miesięcy/50 %. Nastąpił zwrot prawa jazdy ale nie uchylałam decyzji uznającej go za dłużnika. Teraz nie przyszedł na wezwanie.... i co teraz?
Malwina69
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 22 mar 2016, 14:19
Zajmuję się:

Napisano: 31 mar 2016, 13:26

jak dla mnie to trzeba było uchylić decyzję przed wystąpieniem o zwrot prawa jazdy. uchyliłabym ją nawet pomimo tego, że na jej podstawie była prokuratura itp. Problem powstaje natury KPA, bo tak naprawdę nie powinno się decyzji uchylać z konkretną datą w sentencji. Teraz jeśli by nie przyszedł na wezwanie, to bym całe postępowanie robiła od nowa, czyli nowa decyzja itp. Tylko, że w tym przypadku burzy to mój cały tok myślenia, bo ta decyzja jest, więc jeśli jest to pozostaje tylko informacja do komornika i oww o tym, że dalszych czynności się nie podejmuje bo decyzja jest w mocy, ale ręki za to obciąć nie dam :)
kropka86
Starszy referent
Od: 10 sty 2016, 21:21
Zajmuję się: ŚR,FA,ZDO i inne

Napisano: 03 kwie 2016, 9:38

a co z drobnym szczegółem że w ustawie nie ma nic o uchyleniu takiej decyzji..?
mw1969

Napisano: 03 kwie 2016, 19:10

a co z kodeksem postępowania administracyjnego i istnieniem takiej decyzji w obrocie prawnym?
kropka86
Starszy referent
Od: 10 sty 2016, 21:21
Zajmuję się: ŚR,FA,ZDO i inne

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x