kiedy mam złożyć wniosek na śp - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 4    [ Posty: 32 ]

Napisano: 27 kwie 2015, 8:34

Witam jestem matka niepełnosprwnego dziecka, chce zrezygnować z zatrudnienia aby opiekować sie nim. Słysze o jakiś z\mianach od lipca tylko nie wiem czy bedą mnie dotyczyć, może lepiej byłoby gdybym złożyła wniosek teraz?
reniaaa

Napisano: 27 kwie 2015, 9:13

jak na dziecko to lepiej złóż teraz
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 27 kwie 2015, 9:45

a co sie zmienia gdy złoże później, czy jest kryterium dochodowe do śp
reniaa

Napisano: 27 kwie 2015, 10:03

mają kwotę obniżyć na dzieci dorosłe
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 27 kwie 2015, 13:12

A co z moim dochodem?
reniaa

Napisano: 27 kwie 2015, 16:36

świadczenie pielęgnacyjne jest dla rezygnujących z pracy lub nie podejmujących pracy w związku z koniecznością opieki nad niepełnoprawnym członkiem rodziny, czyli żeby złożyć skutecznie wniosek nie możesz być już w zatrudnieniu.
Jest już projekt ustawy, ale jest mała szansa by wszedł w życie od lipca 2015r. chyba, że po wyborach nastąpi jakieś szybie przyśpieszenie legislacyjne .... ?
Założenia tego projektu są takie, że jeżeli opieka będzie nad dorosłych dzieckiem to świadczenie będzie wynosiło 800zł/ miesięcznie, jeżeli spełni się kryterium dochodowe 1000zł/miesiąc/na osobę w rodzinie, natomiast opiekun dziecka do 18/25lat uczącego się będzie otrzymywał 1200zł/miesięcznie, również przy tym samym kryterium. Jest zapis w tym projekcie, że zmiany te dotyczyć będą nowych wniosków a osoby pobierające świadczenia na dotychczasowych zasadach je zachowają jako prawa nabyte, dotyczyć ma to osób, które maja świadczenia już przyznane do dnia wejścia nowej ustawy. Ale na dzień dzisiejszy, tak naprawdę nie jest znana data wejścia tej nowej ustawy w życie, również zapisy w niej zawarte też mogą zostać zmienione, nic pewnego co do terminu i kształtu końcowych tych przepisów.
wwo

Napisano: 27 kwie 2015, 20:39

Boże jak ci ludzie kombinują . Masz niepełnosprawne dziecko to sie nim opiekuj a nie kombinujesz kiedy złożyć wniosek o Sp żeby tylko więcej kasy dostać.
Lithhfd

Napisano: 28 kwie 2015, 9:28

do tego ostatniego wpisu zadufanego ignoranta. Znieczulenie w tym zawodzie którym pracujesz to raczej cecha niepożądana, obyś nigdy nie doświadczył tego co ja a raczej mój syn.. ja pracuję a raczej obecnie ciągnę na zwolnieniach.. bo muszę być i chcę przede wszystkim z moim synkiem ale niestety z czegoś zyć muszę. nie wiem jak długo mój pracodawca będzie chciał takiego pracownika i nawet nie dziwię sie mu wcale, że wolałby gdybym zrezygnowała.. ech szkoda gadać.. wolałabym naprawdę mieć zdrowe dziecko, moją pracę i normalne życie bez jałmuzny w postaci 1200zł.. to tyle więcej niebędę pisać bo raczej nie ma juz ludzi z powołaniem i odrobiną serca
reniaa

Napisano: 28 kwie 2015, 9:37

Decyzja należy do Ciebie. Albo praca, albo opieka nad dzieckiem. Jeżeli kwota Ci nie odpowiada, zawsze możesz wynająć kogoś, a sama pracować.
ramonka

Napisano: 28 kwie 2015, 11:21

Renia nie wszyscy co tu piszą są pracownikami OPS, pracownicy zazwyczaj doradzą i chyba nie oceniają petentów, te wyzłośliwienia są pisane prze trolli , którzy chętnie zabawiają się tu kosztem innych. Ja jestem matką pobierającą świadczenie pielęgnacyjne i na dzień dzisiejszy trudno ocenić kiedy wejdzie nowa ustawa i w jakim kształcie.
Myślę, że rodzice tych nieletnich jak i tych pełnoletnich nie chcą zmian, przecież jest ustawa , są przepisy z takim trudem wynegocjowane przez rodziców w sejmie i teraz przedstawia się propozycję zmian na gorsze, propozycje pogarszającą sytuację opiekunów a co za tym idzie i ich niepełnoprawnych dzieci a przez kryterium ogranicza się jej dostępność. To jest propozycja złych zmian, niczym nieuzasadnionych, przecież sytuacja rodzin z osobami niepełnoprawnymi nie uległa poprawie, tylko dąży się by uległa pogorszeniu. Czytaj, pytaj i podejmuj decyzję, bo stabilności co do naszej sytuacji to nie ma.
wwo

Strona 1 z 4    [ Posty: 32 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x