kiedy można usunąć ze składu rodziny pracujące dziecko ? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 10 mar 2014, 10:57

mam osobę która pobierała świadczenia rodzinne na 4 dzieci, świadczenia przyznane warunkowo. Teraz przyszła zgłosić że najstarsze pełnoletnie dziecko rozpoczęła staż i zrezygnowało ze szkoły . Prosi jednocześnie op wykreślenie ze składu rodziny tego dziecka . Po usunięciu tego dziecka ze składu rodziny nadal mają warunek, w roku zasiłkowym 2012/2013 nie mieli warunku. Gdybym doliczyła później dochód córki ze stażu to kobieta utraciłaby prawo do świadczeń. Jestem pewna również tego że teraz prosi o wykreślenie jej ze składu rodziny a we wrześniu jak skończy staż to znowu wpisze ją do składu rodziny bo nie będzie miała pracy i tak wkółko .
Pytanie: czy osoby mogą sobie tak lawirować raz wpisać dziecko do składu rodziny jeśli nie pracuje, a jak pracuje to nie ujmować dziecka do składu rodziny jak to jest u was ??
~gosia

Napisano: 10 mar 2014, 11:03

Strona wskazuje czy dziecko pozostaje na utrzymaniu czy nie. Jeśli na skutek podjęcia aktywności zawiodowej dziecko przestało pozostawać na utrzymaniu, to strona ma nie tylko prawo, ale nawet obowiązek nas o tym fakcie powiadomić.
A my mamy obowiązek zaktualizować skład rodziny i przeliczyć dochód rodziny
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 10 mar 2014, 11:44

my jestesmy od tego żeby działac na korzyść strony, więc tu nie ma mowy o lawirowaniu do 25 lat może wpisywac dziecko a nie musi
~- ja

Napisano: 10 mar 2014, 11:49

@ja
nie, nie jesteśmy, my jesteśmy od tego żeby stosować ustawę, skad się u Was bierze to \"korzyść strony\".
O rozstrzyganiu na korzyśc strony to można mówić w przypadku watpliwości. Tu ich nie ma, ustawa mówi jasno o dzieciach do 25 rż, pozostających na utrzymaniu. Jeśli zatem strona deklaruje, ze dziecko nie pozostaje na utrzymaniu, to nalezy albo dać wiarę jej oświadczeniu, albo próbować je podważyć. Ale decyduje stan faktyczny, a nie działanie \"na korzyść strony\"
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x