odroczenie splaty nienaleznie pobranego swiadczenia - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 10 mar 2014, 11:03

zgodnie z art. 30 ust. 9 \"odroczenie płatności\"
Pani ma nienależnie pobrane świadczenie rodzinne za miesiąc styczeń i luty 2014r. ponieważ maż jej ma zasiłek dla bezrobotnych i dopiero teraz mi o tym zgłosiła.
W maju 2014 kończy sie Panu zasilek dla bezrobotnych i beda dalej sie lapac o zasilek rodzinny
Czy mogla by ta Pani złożyć u Mnie podanie żebym jej od maja potraciala z bieżących świadczeń rodzinnych ?
Jak wy robicie?
Czym ta Pani swoje powody powinna uzasadnic?

~Wiesia`14

Napisano: 10 mar 2014, 11:07

jeżeli osoba ma bądź będzie miała uprawnienia do świadczeń rodzinnych to Ty masz obowiązek a nie na prośbę strony potrącać z mocy ustawy nienależnie pobrane świadczenia z wypłacanych św.rodzin. Natomiast klient ma zawsze prawo wystąpić z prośbą o odroczenie, rozłożenie na raty, umorzenie.
~ja

Napisano: 10 mar 2014, 11:09

Bedzie na pewno uprawniona od maja do kontynuacji swiadczenia
Co mam robic w takim przypadku?
1. zakonczyc realizacje decyzji
2. wszczecie posteopowania
3. decyzja o nienaleznie pobranym swiadczeniu
4. kolejna decyzja - odroczenie terminu płatności ?

~Wiesia`14

Napisano: 10 mar 2014, 11:10

Jakim powodem i prosba pani powinna uzasadnić swoją prośbę ?
~Wiesia`14

Napisano: 10 mar 2014, 11:20

proszę o POMOC waszą
~Wiesia`14

Napisano: 10 mar 2014, 11:25

Piszesz niejasno. Decyzją ustaliłaś, że ma nienależnie pobrane i chcesz jej teraz odroczyć termin spłaty czy dopiero masz zamiar od samego początku zabrać się za to. Jeżeli od początku to najpierw wszczęcie postępowania i uchylenie decyzji przyznającej świadczenia. potem decyzja o nienależnie pobranym świadczeniu
~ja

Napisano: 10 mar 2014, 11:28

dopiero mam się za to zabrać
a kiedy mam odroczyć termin płatności ?
w decyzji podaje od kiedy do kiedy odraczam termin płatności ?
~Wiesia`14

Napisano: 10 mar 2014, 11:36

Po uchyleniu decyzji . Wydajesz decyzję o nienależnie pobranym świadczeniu i dopiero po otrzymaniu tej ostatniej decyzji na wniosek klientki możesz odroczyć spłatę, rozłożyć na raty itd art. 30 ust. 9.
~ja

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x