Witam i zwracam się z kilkoma pytaniami. W świadczeniach jestem nowa i nurtuje mnie kilka pytań. Byłabym wdzięczna jeżeli ktoś mi pomoże.
1. Czy trzeba zgłaszać uzysk dochodu jeśli nowe zatrudnienie i tak nie wpłynie na fakt otrzymywania świadczenia. Przykładowo dochód na osobę w 3 osobowej rodzinie w momencie przyznania świadczenia wynosi 500zł. Po jakimś czasie , matka podejmuje pracę na ½ etatu zarabia 800zł netto, więc kryterium nie zostanie przekroczone. Czy mimo tego ma obowiązek zgłoszenia tego zatrudnienia i konieczne jest przeliczenie dochodów i ich zmiana w systemie?
2. Po jakim czasie od podjęci zatrudnienia pobierający świadczenia mają obowiązek zgłoszenia tego faktu? Dopiero jak będzie udokumentowany uzysk z drugiego miesiąca?
3. Czy jest taka opcja, że np ktoś sobie będzie życzył, żeby jego wniosku nie wysyłać do ROPSu mimo, że któryś z rodziców pracuje za granicą i napisze oświadczenie pod odpowiedzialnością karną, że na pewno niczego tam nie pobiera.
4. Jak wygląda sprawa dokumentów w innych językach. Czy wnioskodawcy muszą dostarczać przetłumaczone np. świadectwa pracy czy tłumaczenie należy do Urzędu?
5. Co z dochodami z pracy na czarno? Wpisywane jako dochody nieopodatkowane, na oświadczeniu? Czy udajemy że ich nie ma?
6. Na jakiej podstawie wiemy, że drugi rodzic dziecka wyraża zgodę na pobranie jego dochodów/składek? Jak podpisuje oświadczenia to ok, ale jak go żadne oświadczenia nie dotyczą to co wtedy?
7. Czy może się zdarzyć w takcie trwania okresu zasiłkowego, że przyjdzie np. mąż z żądaniem, żeby na jego dzieci już nie było przyznawane świadczenie bo on sobie już nie życzy (w sytuacji kiedy decyzja jest na żonę).
Z góry dziękuję za odpowiedzi i życzę Wesołych Świąt