Witajcie!
Jestem tu nowy, od kwietnia będę na stażu z Urzędu Pracy w OPSie i będę pomagał między innymi przy wnioskach o świadczenie wychowawcze (nie chcę zajmować się wyłącznie parzeniem kawy/herbaty i wysyłaniem poczty jak to często bywa na stażach w małych gminach). Obawiam się że na początku kwietnia będzie bardzo duże zainteresowanie wnioskami (mało czasu na dokładne przeszkolenie ze strony pracowników) i chciałbym się was zapytać o kilka rzeczy związanych z liczeniem dochodu, albowiem sama ustawa wymienia co liczymy do dochodu, ale brakuje mi wiedzy praktycznej jak dokładnie to wygląda krok po kroku (dochód, uzysk i utrata). Chciałbym abyście mi wytłumaczyli to jak krowie na miedzy.
Podam kilka przykładów i prosiłbym o wskazanie moich błędów i poprawienie ich lub podanie innych wskazówek, za wszystko z góry dziękuję!
1. Rolnik( nie jest emerytem ani rencistą) ma żonę i jedno dziecko na które chce złożyć wniosek o świadczenie wychowawcze. Do czerwca 2014 roku posiadał 3ha przeliczeniowe ziemi, następnie 1 lipca 2014 1ha przeliczeniowe oddał w dzierżawę innemu rolnikowi. Następnie 1 stycznia 2016 roku, rolnik składający wniosek o świadczenie wychowawcze kupił 1ha przeliczeniowy pola.
Za rok 2014 2506 zł z 1ha przeliczeniowego, czyli miesięcznie jest to dochód 208,83 zł z 1ha.
Czyli za rok bazowy 2014 wpisuje w oświadczeniu że posiadał w 2014 gospodarstwo o powierzchni 3ha? A roczny dochód za 2014 wyniesie (2506 zł * 3) czyli 7518 zł? Zatem dochód w 2014 roku będzie wynosił 7518/12= 626,50 zł?
Następnie liczyć uzysk z zakupionego 1ha w 2016 czyli 208,83?
Na koniec dochód miesięczny z 2014 zsumować z uzyskiem miesięcznym z 2016? Co daje nam łącznie 835,32 dochodu 835,32 dzielimy na ilość osób w rodzinie 3 i wynosi 278,44 z którego wynika że rodzina spełnia kryterium <800 i należy wydać decyzję pozytywną? Czy we właściwy sposób policzyłem dochód rodziny?
2. Kowalski ma żonę i dwoje dzieci, chce się ubiegać również na pierwsze dziecko.
Kowalski w 2014 roku był bezrobotny ale podjął pracę z dniem 1 marca 2014 roku. Niestety po 3 miesiącach pracodawca nie przedłużył umowy zawartej na okres próbny. Szczęśliwie udało mu się znaleźć kolejną pracę od 7 lipca 2014 roku. Na koniec czerwca 2015 roku zwolnił się z pracy za porozumieniem stron albowiem znalazł lepszą ofertę pracy i od 1 lipca 2015 pracuje po dziś dzień.
Matka zajmowała się wychowywaniem dzieci ale od 1 lipca 2015 zaczęła pracować w tej samej firmie co jej mąż. Pracuje tam po dziś dzień.
Tu moje pytanie jest następujące: Jakie dokumenty muszą mi przynieść Państwo Kowalscy abym ustalił dochód ich rodziny?
Pan Kowalski:
Okres od 1 marca 2014 do 30 maja 2014 -świadectwo pracy,? (tylko czy coś jeszcze?)
Okres od 7 lipca 2014 do 30 czerwca 2015 - świadectwo pracy? (tylko czy coś jeszcze?)
Okres od 1 lipca 2015 do dziś - zaświadczenie od pracodawcy o dochodzie z sierpnia 2015?
Pani Kowalska:
Okres od 1 lipca 2015 do dziś - zaświadczenie od pracodawcy o dochodzie z sierpnia 2015?