Pytania odnośnie liczenia dochodu - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 27 mar 2016, 18:41

Witajcie!
Jestem tu nowy, od kwietnia będę na stażu z Urzędu Pracy w OPSie i będę pomagał między innymi przy wnioskach o świadczenie wychowawcze (nie chcę zajmować się wyłącznie parzeniem kawy/herbaty i wysyłaniem poczty jak to często bywa na stażach w małych gminach). Obawiam się że na początku kwietnia będzie bardzo duże zainteresowanie wnioskami (mało czasu na dokładne przeszkolenie ze strony pracowników) i chciałbym się was zapytać o kilka rzeczy związanych z liczeniem dochodu, albowiem sama ustawa wymienia co liczymy do dochodu, ale brakuje mi wiedzy praktycznej jak dokładnie to wygląda krok po kroku (dochód, uzysk i utrata). Chciałbym abyście mi wytłumaczyli to jak krowie na miedzy.
Podam kilka przykładów i prosiłbym o wskazanie moich błędów i poprawienie ich lub podanie innych wskazówek, za wszystko z góry dziękuję!

1. Rolnik( nie jest emerytem ani rencistą) ma żonę i jedno dziecko na które chce złożyć wniosek o świadczenie wychowawcze. Do czerwca 2014 roku posiadał 3ha przeliczeniowe ziemi, następnie 1 lipca 2014 1ha przeliczeniowe oddał w dzierżawę innemu rolnikowi. Następnie 1 stycznia 2016 roku, rolnik składający wniosek o świadczenie wychowawcze kupił 1ha przeliczeniowy pola.

Za rok 2014 2506 zł z 1ha przeliczeniowego, czyli miesięcznie jest to dochód 208,83 zł z 1ha.

Czyli za rok bazowy 2014 wpisuje w oświadczeniu że posiadał w 2014 gospodarstwo o powierzchni 3ha? A roczny dochód za 2014 wyniesie (2506 zł * 3) czyli 7518 zł? Zatem dochód w 2014 roku będzie wynosił 7518/12= 626,50 zł?
Następnie liczyć uzysk z zakupionego 1ha w 2016 czyli 208,83?
Na koniec dochód miesięczny z 2014 zsumować z uzyskiem miesięcznym z 2016? Co daje nam łącznie 835,32 dochodu 835,32 dzielimy na ilość osób w rodzinie 3 i wynosi 278,44 z którego wynika że rodzina spełnia kryterium <800 i należy wydać decyzję pozytywną? Czy we właściwy sposób policzyłem dochód rodziny?

2. Kowalski ma żonę i dwoje dzieci, chce się ubiegać również na pierwsze dziecko.
Kowalski w 2014 roku był bezrobotny ale podjął pracę z dniem 1 marca 2014 roku. Niestety po 3 miesiącach pracodawca nie przedłużył umowy zawartej na okres próbny. Szczęśliwie udało mu się znaleźć kolejną pracę od 7 lipca 2014 roku. Na koniec czerwca 2015 roku zwolnił się z pracy za porozumieniem stron albowiem znalazł lepszą ofertę pracy i od 1 lipca 2015 pracuje po dziś dzień.
Matka zajmowała się wychowywaniem dzieci ale od 1 lipca 2015 zaczęła pracować w tej samej firmie co jej mąż. Pracuje tam po dziś dzień.
Tu moje pytanie jest następujące: Jakie dokumenty muszą mi przynieść Państwo Kowalscy abym ustalił dochód ich rodziny?
Pan Kowalski:
Okres od 1 marca 2014 do 30 maja 2014 -świadectwo pracy,? (tylko czy coś jeszcze?)
Okres od 7 lipca 2014 do 30 czerwca 2015 - świadectwo pracy? (tylko czy coś jeszcze?)
Okres od 1 lipca 2015 do dziś - zaświadczenie od pracodawcy o dochodzie z sierpnia 2015?
Pani Kowalska:
Okres od 1 lipca 2015 do dziś - zaświadczenie od pracodawcy o dochodzie z sierpnia 2015?
Ostatnio zmieniony 27 mar 2016, 20:44 przez tiram, łącznie zmieniany 1 raz.
tiram
Praktykant
Od: 27 mar 2016, 17:21
Zajmuję się:

Napisano: 27 mar 2016, 19:53

Nie zaprzątaj sobie tym głowy. Jako stażysta to co najwyżej będziesz będziesz wnioski wydawał, rejestrował, później może pieczętowanie decyzji i segregowanie dokumentów. Na pewno nikt ci nie każe ludziom obliczać dochodu ani nie posadzi przed komputerem do pisania decyzji bo nie masz do tego upoważnienia. Przeczytaj sobie ustawę, żeby wiedzieć co i jak i tyle, a nie kombinuj z sytuacjami takimi jak powyżej bo tym się będą zajmowały odpowiednie osoby.
Gość

Napisano: 27 mar 2016, 20:44

Dziękuję "Gość" za bardzo szybką odpowiedź, mimo trwających Świąt Wielkanocnych. Niestety obawiam się że w idealnym świecie zapewne tak by to wyglądało, ale niestety jest to mała wiejska gmina która szuka wszędzie oszczędności gdzie się da.
Obok tego, nawet gdybym miał tylko wydawać wnioski to i tak muszę poinformować petenta jakie dokumenty powinien ze sobą donieść w momencie składania wniosku. Zatem prosiłbym o odpowiedź na pkt nr 2.
tiram
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 28 mar 2016, 10:54

Dochód z ziemi nie jest dochodem uzyskany -patrz katalog dochodzi dochodu uzyskanego.Jesli chodzi o utratę patrz rozporządzenie dokument określający datę utraty i wysokość utraconego dochodu.Jak dobrze mówisz świadectwo pracy i pit 11 lub zaświadczenie z byłych zakładów pracy.
Nowa1234

Napisano: 28 mar 2016, 11:57

Dziękuję Nowa1234 za pomoc.
tiram
Praktykant
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem