Wg nowych przepisów o zatrudnieniu socjalnym slyszałam,ze KIS nie mogą funkcjonować już przy ops lecz jako samodzielne jednostki organizacyjne. Muszą mieć NIP, Regon, statut, no i kierownika , księgową i koordynatora. Jestem w szoku, bo my mamy KIS przy ops i tak było dobrze.Za nowymi przepisami ida dodatkowe koszty i stanowiska. Nie wiem teraz czy Gmine bedzie stac na tworzenie nowej jednostki. Proszę o informacje od innych ośrodkow jak rozwiązują ten problem
Przepisy już są do m-ca października w ustawie o zatrudnieniu socjalnym. Wypowiedźcie się proszę jakie sa u was plany względem KIS, u nas najprawdopodobnie rozwiążą KIS.
Właśnie ja jestem po szkoleniu i dowiedziałam się , że KISY maja być odrębną jednostką organizacyjną na podstawie ustawy o zatrudnieniu socjalnym z dnia 2 lutego 2011r. , jak jest u was, co słychać?
Nic nie wiadomo, nie ma zadnej informacji rzeczowej w tej sprawie. Rejestr KIS ma prowadzić wojewoda. Oni więc powinni nas poinformowac co mamy robić. Dla nas KIS jest ważny bo mamy w nim projekt systemowy i ponadto wygrywamy konkursy z MPiPS na budownictwo socjalne.
U nas w gminie wyraźnie zapowiedzieli,że nie ma kasy na wyodrębnienie. A jak jeszcze nie zgodzą się na dalsze zatrudnienie pracowników Kis-u to nie wiem, pewnie zwolnienia?
Wiola jak nie ma? przeczytaj sobie art.18 a znowelizowanej ustawy. Tam pisze,że kto może prowadzić KIS? czy widzisz tam aby było napisane,ze nadal mogą być w ops-ach?
Art. 18. 1. Gmina, organizacja pozarządowa oraz podmioty, o których mowa w art. 3 ust. 2 pkt 3, prowadzące reintegrację zawodową i społeczną dla osób, o których mowa w art. 1, mogą prowadzić klub integracji społecznej.
Myślę, że warto skorzystać z porady fachowców: https://irss.pl/konwent-cis-i-kis/
Nie widzę, aby działało forum dyskusyjne, ale w plikach są adresy mailowe członków Rady Programowej Konwentu. Oni powinni wiedzieć najlepiej.