KIS jako jednostka organizacyjna - Kluby Integracji Społecznej, Spółdzielnie Socjalne

Strona 2 z 2    [ Posty: 17 ]

Napisano: 10 sty 2012, 13:52

https://irss.pl/konwent-cis-i-kis/
tak tak to jest to:
przeczytajcie Konwent Centrów i Klubów Integracji Społecznej

ja wklejam tylko końcówkę:

3.2 Modele organizacyjne Klubów Integracji Społecznej ...

Przepis art. 18 ustawy o zatrudnieniu na dzień dzisiejszy określa dwie instytucje mogące tworzyć
i prowadzić klub:
- Gmina, przy czym Rada Gminy może upoważnić kierownika jednostki organizacyjnej, czyli Ośrodek Pomocy Społecznej do utworzenia klubu,
- Organizacja pozarządowa.
~ww

Napisano: 10 sty 2012, 23:36

ww
Mam pytanie, może się orientujesz.. Chodzi mi o KIS jako instrument aktywnej integracji w PO KL. Po zmianie ustawy o zatrudnieniu socjalnym i wprowadzeniu pojęcia absolwenta KIS w wyniku co najmniej półrocznego udziału - czy ten półroczny udział to konieczność, żeby \"zaliczyć\" KIS jako instrument?
~betta

Napisano: 11 sty 2012, 12:33

wszystko jest w ustawie
ustawa o zatrudnieniu socjalnym
atr. 2

1b) absolwencie klubu integracji społecznej — oznacza to osobę, która uczestniczyła w klubie integracji społecznej przez okres nie krótszy niż 6 miesięcy, posiada ważne zaświadczenie, o którym mowa w art. 18 ust. 5a, oraz zrealizowała postanowienia kontraktu socjalnego;

art. 18

5a. Zakończenie uczestnictwa w klubie integracji społecznej może zostać potwierdzone zaświadczeniem wydanym przez podmiot prowadzący klub integracji społecznej, nie później jednak niż 2 miesiące od daty zakończenia zajęć w klubie integracji społecznej. Zaświadczenie wydawane jest na wniosek osoby, która uczestniczyła w klubie integracji społecznej i zachowuje ważność w terminie 4 miesięcy od daty wystawienia.
~ww

Napisano: 11 sty 2012, 12:48

My w naszym KIS-e czytamy uważnie Ustawę \"o zatrudnieniu socjalnym\", ponieważ tylko na tej ustawie pracujemy, jest ona bardzo czytelna i nie szukamy interpretacji przepisów zawartych w niej by nie robić sobie wody z mózgu.
~ww

Napisano: 11 sty 2012, 13:23

Czy realizujecie projekt systemowy POKL?
~betta

Napisano: 12 sty 2012, 16:35

tak realizujemy
~ww

Napisano: 12 sty 2012, 23:40

O, to super - łatwiej wytłumaczę, o co mi chodzi.
Ja też rozumiem, że po 6 miesiącach uczestnictwa osoba dostanie zaświadczenie (na swój wniosek, itd..) To zaświadczenie potwierdzi jej status absolwenta KIS i umożliwi skorzystanie z bonusów przewidzianych dla owych absolwentów. Oczywiście umożliwimy naszym uczestnikom branie udziału w zajęciach przez pół roku, po czym będziemy im wydawać stosowne zaświadczenia. To bezsprzeczne.
Chodzi mi jednak o coś innego. W \"Zasadach przygotowania, realizacji i rozliczania projektów systemowych...\" KIS przewidziany jest jako instrument aktywnej integracji w ramach kontraktu socjalnego będącego narzędziem projektu systemowego (ten sam oczywiście kontrakt, co do KIS, ale mający w projekcie szersze znaczenie). Te Zasady nie wymagają dla każdego uczestnika uzyskania statusu absolwenta. Chce - może, nie chce - nie musi. Zakładam, że część naszych klientów po 3 lub 4 miesiącach jednak przestanie chodzić na zajęcia. W naszym KIS mamy dwumiesięczne intensywne cykle zajęć (grupowe, indywidualne, z psychologiem, doradcą zawodowym, konsultantami ds. uzależnień, prawnikiem, psychoterapeutą, pracownikiem socjalnym i zaproszonymi innymi prowadzącymi). Jeśli po tych dwóch miesiącach aktywnego uczestnictwa osoba przestanie dalej chodzić, czy mamy uznać, że nie \"zaliczyła\" KIS? Ona nie zaliczyła wystarczającego okresu uczestnictwa, by uzyskać status absolwenta - tu jest jasna sprawa. Ale chciałabym w ocenie kontraktu, zgodnie ze stanem faktycznym podać, że osoba podniosła swój poziom wiedzy, poprawiła umiejętności społeczne, zwiększyła stopień integracji społecznej - bo tak będzie. JAK MYŚLISZ - czy w takiej sytuacji mogę uznać Instrument Aktywnej Integracji w postaci KIS zaliczony, czy nie?
~betta

Strona 2 z 2    [ Posty: 17 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x