Klient z Domu Dziecka i kłopoty z usamodzielnieniem - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 2 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 09 paź 2018, 20:27

Spokojnie, temat idzie już do przodu. Nie metodologia jest powodem mojego wpisu.
Wiem, że praktycznie wszystko w pomocy społecznej możemy zrobić za inne służby / instytucje (dla dobra klienta) jednak nie uważam za właściwe jeśli staje się to procesem ciągłym, regułą. Z tego powodu, podejmując tu na forum temat, szukam rozwiązania idealnego - tak jak być powinno.
Tutaj mamy ewidentne wypchnięcie chłopaka z placówki bez żadnego planu i bez wyznaczenia opiekuna usamodzielnienia (wg przepisów powinien być wyznaczony na rok przed wyjściem i działać z tą osobą po opuszczeniu placówki a został wyznaczony dopiero po jej opuszczeniu). To wszystko okraszone pretensjami - że to my jako OPS powinniśmy wszystko ponaprawiać (np. brak orzeczenia).
Można i tak ale za jakiś czas problem się powieli lub nawet zwiększy dlatego lepiej czasem rozstrzygnąć temat na bazie przepisów i zwiększyć szansę, że placówka następnym razem bardziej zadba o płynne wejście w dorosłość swojego wychowanka - tak żeby OPS mógł go objąć wsparciem bez naprawiania podstawowych rzeczy.
Pozdrawiam.
Xman
Starszy referent
Od: 14 gru 2017, 18:33
Zajmuję się: pomoc społeczna

Napisano: 09 paź 2018, 21:12

lubię jak ostatnie słowo należy do mnie i jest to zasadne. Proszę mi wierzyć, nie usprawni Pan systemu funkcjonowania pieczy zastępczej, pisząc pisma z ramienia OPS, ponieważ; zmiany muszą być intencją centrali, a w tym wszystkim jest wychowanek, którym musi się ktoś zająć:
Fiasko misji opiekunów usamodzielnienia

"Osoba usamodzielniana na rok przed osiągnięciem pełnoletności powinna wskazać opiekuna usamodzielnienia, jednak przepisy nie precyzują ani zadań, ani kwalifikacji, ani też kompetencji osoby, która ma takim opiekunem zostać.

Pracownicy centrów pomocy rodzinie są zgodni: brakuje kompetentnych, przeszkolonych opiekunów usamodzielniania. W obecnej sytuacji najlepszymi kandydatami są opiekunowie z niespokrewnionych rodzin zastępczych. Jednak z ustaleń kontroli NIK wynika, że rzeczywistymi opiekunami usamodzielnienia nagminnie zostawały osoby przypadkowe - bez kwalifikacji do pełnienia tej funkcji i bez możliwości realnego wspierania wychowanka w procesie usamodzielnienia..."
lektura dla Pana, celem weryfikacji swojego zniesmaczenia

https://www.nik.gov.pl/aktualnosci/nik- ... iecka.html
Pozdrawiam
ps. to dobrze, że sprawa ruszyła do przodu.
anna kern.

Strona 2 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x