klienta nie można zastać w domu
klienta nie można zastać w domu
Witam.
Jestem nowa. Nie wiem co zrobić jeśli klient pisze podanie gołe i przysyła pocztą, a jak idę na wywiad to go nie ma. Idę drugi raz - nie ma. Pytam sąsiadów - mówią że człowiek zbiera grzyby i pracuje dorywczo i że go nie zastanę, dopiero późnym wieczorem wraca ale wtedy nie ma z nim rozmowy bo wraca pijany.
Co mogę zrobić formalnie - wezwać go pisemnie do ośrodka żeby przyszedł i powiedział kiedy będzie możliwy wywiad? Wyznaczyć mu pisemnie termin wywiadu i liczyć że odbierze list i będzie?
Napisać że w związku z tym, że nie można z nim zrobić wywiadu, sprawa nie zostanie rozpatrzona?
Chodzić do skutku?
Dać odmowę przyznania zasiłku celowego?
Co robicie jak taki klient się Wam zdarza?
Jestem nowa. Nie wiem co zrobić jeśli klient pisze podanie gołe i przysyła pocztą, a jak idę na wywiad to go nie ma. Idę drugi raz - nie ma. Pytam sąsiadów - mówią że człowiek zbiera grzyby i pracuje dorywczo i że go nie zastanę, dopiero późnym wieczorem wraca ale wtedy nie ma z nim rozmowy bo wraca pijany.
Co mogę zrobić formalnie - wezwać go pisemnie do ośrodka żeby przyszedł i powiedział kiedy będzie możliwy wywiad? Wyznaczyć mu pisemnie termin wywiadu i liczyć że odbierze list i będzie?
Napisać że w związku z tym, że nie można z nim zrobić wywiadu, sprawa nie zostanie rozpatrzona?
Chodzić do skutku?
Dać odmowę przyznania zasiłku celowego?
Co robicie jak taki klient się Wam zdarza?
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
Re: klienta nie można zastać w domu
Wezwać i ustalić termin wywiadu. Nie ma obowiązku przebywania w mieszkaniu po złożeniu wniosku.
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Niby obowiązku nie ma, ale dobrze wiemy, że wywiad przeprowadza się w miejscu zamieszkania petenta. On też powinien zdawać sobie z tego sprawę w jakich godzinach pracuje OPS i kiedy może przyjść pracownik na wywiad. Ja kilkukrotnie miałem podobne sytuacje. Kiedy nikogo nie zastałem w mieszkaniu to zostawiałem kartkę z informacją o pilnym kontakcie z Ośrodkiem w celu ustalenia terminu wywiadu środowiskowego, zaś w kwestionariuszu odnotowywałem sobie każdorazowe wyjście w teren i niezastanie petenta (podajesz datę) - to zawsze dodatkowe zabezpieczenie w razie gdy minie termin 14 dni albo wywiad trafi w ręce Kierownika lub kontrolujących. Do tej pory nikt nie zarzucił mi złych praktyk a sam pracuje w OPS niespełna rok. Jeśli chodzi o część formalną to zawsze istnieje możliwość wysłania wezwania o konieczności stawienia się w siedzibie OPS w ciągu 7 dni, w innym wypadku podanie pozostanie bez rozpatrzenia.
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
socjalny89, prawidłowo. Jedynie dyskusyjne jest zostawianie kartki w drzwiach, bo choć akceptowalne, to nie masz dowodu na skuteczne doręczenie, gdyż gość może twierdzić, że jej nie było.
A po co tyle zachodu my robimy tak: przysyła pocztą czy zostawia w sekretariacie to zawiadomienie o wszczęciu postępowania w związku ze łożonym wnioskiem...bleble ble....
W związku z powyższym wyznacza sie termin do przeprowadzenia wywiadu środowiskowego na dzień.............. W godzinach od 12 do 13 proszę być obecnym w miejscu zamieszkania.
W sprawie zmiany terminu proszę sie kontaktować ....imię nazwisko, telefon.
Pamiętaj ,ze nieodebranie korespondencja bez wiarygodnych przeszkód uważa się za doręczoną. Idziesz , nie ma go, Pismo z info ,że postępowanie będzie umorzone i drugi termin. Nie ma go na 2 terminie- umorzenie. art 11 ust 2
Nie chodzimy 100 razy w środowisko!!!!!

W związku z powyższym wyznacza sie termin do przeprowadzenia wywiadu środowiskowego na dzień.............. W godzinach od 12 do 13 proszę być obecnym w miejscu zamieszkania.
W sprawie zmiany terminu proszę sie kontaktować ....imię nazwisko, telefon.
Pamiętaj ,ze nieodebranie korespondencja bez wiarygodnych przeszkód uważa się za doręczoną. Idziesz , nie ma go, Pismo z info ,że postępowanie będzie umorzone i drugi termin. Nie ma go na 2 terminie- umorzenie. art 11 ust 2
Nie chodzimy 100 razy w środowisko!!!!!

Pięknie dziękuję wszystkim za podpowiedź.
Pozdrawiam
Pozdrawiam

do wredna1 - jakie umorzenie na podst. art. 11 ust.2? Tak jest napisane, że można odmówić, wstzrymać i coś jeszcze ale nie umorzenie!
Oprócz klienta nie można zastać w domu - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
Gminny program wspierania rodziny
Mój apel.
NK nie dla uchodzcow?
UDAR NIEDOKRWIENNY MÓZGU
Dochód uzyskany ze zlecenia stypendium socjalne
Wyrzucają lokatorów z mieszkań socjalnych by przyjąć gości
Odpłatnosc
Praca w administracji publicznej?
Jak zmieniamy stałe
Czy finansujecie pobyt w ZOL-ach?
Czy to jest przestępstwo?
zasiłek okresowy a alimenty