Klientka wyrejestrowała się z Urzędu Pracy 16.04.2014r. żeby pobierać Świadczenie pielęgnacyjne na niepełnosprawną córkę. Czy ŚP przyznajemy od 17 kwietnia? Dodam, że wniosek na komisję złożony był w marcu 2014r. ZP od marca?
Swego czasu się zastanawiałem nad tym, postanowiłem zadzwonić do PUP'u.
Po 3 przełączeniach na infolinii bo każdy mówił że nie jest od tego, trafiłem na 4tą osobę która mnie poinformowała, że:
dzień w którym się wyrejestrowała dana osoba jest dniem w którym już nie ubezpieczają itp.
W związku z powyższym ja bym przyznał od 16.04.2014 r.
Od 01 kwietnia, jeśli orzeczenie jest ,,stare". Z decyzją idzie do PUP i tam wyrejestrowują ją od dnia 01-04. Przecież to, że była zarejestrowana nie znaczy, że nie spełniała warunków do otrzymania ŚP.
miałysmy teraz taki sam przypadek - napisali, iż z dniem 08.04 utraciła statu osoby bezrobotnej. Więc dajemy od 08-04, w Twoim przypadku od 16. Poza tym z SEPI można wyciągnąć takie zaświadczenie, od kiedy do kiedy była osobą zarejestrowaną, aktywną, gotową do podjęcia zatrudnienia, itp., itd. - nam wyszło że do 07.04. była aktywna, więc wszystko już było jasne - od 08.04 - przyznanie
Fakt zarejestrowania nie ma wpływu na prawo do świadczenia. Ja zawsze przyznaję od kiedy mogę (tzn. od daty kiedy spełnione są pozostałe warunki), a PUP wyrejestrowuje od daty przyznania. W naszej ustawie nie ma słowa o tym, że SP nie przysługuje osobie zarejestrowanej, za to w definicji bezrobotnego jest zapis, że nie może być to osoba uprawniona do SP. Więc jak dla mnie sprawa jest oczywista. Wiem, że są przypadki gdzie PUP nie chce wyrejestrować wstecz, ale to tylko dlatego, że nie chce im się bawić w korekty z ZUSem - podstawy prawnej do odmowy nie ma, tak samo jak nie ma podstawy w USR do przyznania SP dopiero od daty wyrejestrowania.