Proceduralnie wygląda to tak:Pegii pisze:Mam problem. ZDO. Kobieta złożyła wniosek na zdo (w czerwcu). Wyrównanie i bieżące. Do lipca 2014 była ubezpieczona w Krus jako domownik. Sama opłacała KRUS. Od 14 lipca ma obowiązkowe ubezpieczenie w Krus i chciała ten KRUS nadal opłacać. Decyzja u nas już przygotowana ale jeszcze nie było wypłaty. Dzisiaj przyszła wystraszona, że chce zrezygnować z ZDO bo Pani w KRUS powiedziała, że jej się nie należy. Ma to oczywiście związek z tym komunikatem KRUSu. Proszę o radę co zrobić w takiej sytuacji. Mogę jeszcze zmienić decyzję bo nie wypłaciłam. Przyznać jej tylko wyrównanie do 14 maja 2014 r.? Czy do chwili aż została objęta obowiązkowym ubezpieczeniem? Próbowałam jej zasugerować, że my będziemy opłacać składki a KRUS powinien ją wyrejestrować ale woli zrezygnować z ZDO.
Czyli jej nie ma.Pegii pisze:decyzję przygotowałam - ale nie jest ona ani podpisana przez kierownika ani doręczona.
https://tv.gniezno.pl/artykuly/czytaj/35 ... wnych.htmlPegii pisze:chciałabym dla tej kobiety znaleźć najlepsze rozwiązanie
Nie wiem czy tu jest jakiekolwiek dobre rozwiązanie, bo żadne z nas nie wie jak zachowa się KRUS.Pegii pisze:no tak. Ale ta kobieta chciałaby pobrać tez zasiłek do chwili kiedy jej się "należał". Bo Pani w KRUSIE powiedziała, że do 14 lipca jej się należał. Do tego dnia opłacała składki w KRUS jako domownik I ona tak właśnie by chciała. Łącznie z wyrównaniem. I ja zgłupiałam i nie wiem co z kobietą zrobić.... Proszę o radę.