Kobieta chce zrezygnować z ZDO bo przestaszyła się KRUS - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 17 lip 2014, 10:49

Mam problem. ZDO. Kobieta złożyła wniosek na zdo (w czerwcu). Wyrównanie i bieżące. Do lipca 2014 była ubezpieczona w Krus jako domownik. Sama opłacała KRUS. Od 14 lipca ma obowiązkowe ubezpieczenie w Krus i chciała ten KRUS nadal opłacać. Decyzja u nas już przygotowana ale jeszcze nie było wypłaty. Dzisiaj przyszła wystraszona, że chce zrezygnować z ZDO bo Pani w KRUS powiedziała, że jej się nie należy. Ma to oczywiście związek z tym komunikatem KRUSu. Proszę o radę co zrobić w takiej sytuacji. Mogę jeszcze zmienić decyzję bo nie wypłaciłam. Przyznać jej tylko wyrównanie do 14 maja 2014 r.? Czy do chwili aż została objęta obowiązkowym ubezpieczeniem? Próbowałam jej zasugerować, że my będziemy opłacać składki a KRUS powinien ją wyrejestrować ale woli zrezygnować z ZDO.
Pegii

Napisano: 17 lip 2014, 11:11

Pegii pisze:Mam problem. ZDO. Kobieta złożyła wniosek na zdo (w czerwcu). Wyrównanie i bieżące. Do lipca 2014 była ubezpieczona w Krus jako domownik. Sama opłacała KRUS. Od 14 lipca ma obowiązkowe ubezpieczenie w Krus i chciała ten KRUS nadal opłacać. Decyzja u nas już przygotowana ale jeszcze nie było wypłaty. Dzisiaj przyszła wystraszona, że chce zrezygnować z ZDO bo Pani w KRUS powiedziała, że jej się nie należy. Ma to oczywiście związek z tym komunikatem KRUSu. Proszę o radę co zrobić w takiej sytuacji. Mogę jeszcze zmienić decyzję bo nie wypłaciłam. Przyznać jej tylko wyrównanie do 14 maja 2014 r.? Czy do chwili aż została objęta obowiązkowym ubezpieczeniem? Próbowałam jej zasugerować, że my będziemy opłacać składki a KRUS powinien ją wyrejestrować ale woli zrezygnować z ZDO.
Proceduralnie wygląda to tak:
1. Ty możesz stronie tłumaczyć, klarować, ale to ona jest gospodarzem wniosku i decyduje czy chce się o dane świadczenie ubiegać czy nie.
2. Co znaczy że decyzja jest "przygotowana? Czy doręczono ją stronie czy nie?Jeśli nie, to znaczy że decyzja nie wiąże i postępowanie trwa, czyli wycofanie żądania ustalenia prawa do świadczenia jest równoznaczna z bezprzedmiotowością postępowania i koniecznością umorzenia postępowania w trybie art. 105 kpa. Jeśli decyzja została już stronie doręczona, to jej rezygnacja będzie podstawą uchylenia decyzji w oparciu o art. 155 kpa.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 17 lip 2014, 11:49

decyzję przygotowałam - ale nie jest ona ani podpisana przez kierownika ani doręczona.
Pegii

Napisano: 17 lip 2014, 13:13

Pegii pisze:decyzję przygotowałam - ale nie jest ona ani podpisana przez kierownika ani doręczona.
Czyli jej nie ma.
Jeśli strona teraz złoży "rezygnację" to należy umorzyć postępowanie jako bezprzedmiotowe.Decyzją w oparciu o art. 105 kpa.
Strona nie nabędzie prawa do świadczenia i niczego nie będzie trzeba uchylać.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 17 lip 2014, 13:40

no tak. Ale ta kobieta chciałaby pobrać tez zasiłek do chwili kiedy jej się "należał". Bo Pani w KRUSIE powiedziała, że do 14 lipca jej się należał. Do tego dnia opłacała składki w KRUS jako domownik I ona tak właśnie by chciała. Łącznie z wyrównaniem. I ja zgłupiałam i nie wiem co z kobietą zrobić.... Proszę o radę.
Pegii

Napisano: 17 lip 2014, 13:43

chciałabym dla tej kobiety znaleźć najlepsze rozwiązanie
Pegii

Napisano: 17 lip 2014, 13:58

Pegii pisze:chciałabym dla tej kobiety znaleźć najlepsze rozwiązanie
https://tv.gniezno.pl/artykuly/czytaj/35 ... wnych.html
Gość -A

Napisano: 17 lip 2014, 14:25

tytuł tego wątku pokazuje cel tego zamieszania jak widać zadziałało ciekawe tylko kogo teraz powinien bać się krus?
Krzysiek22

Napisano: 17 lip 2014, 15:54

Pegii pisze:no tak. Ale ta kobieta chciałaby pobrać tez zasiłek do chwili kiedy jej się "należał". Bo Pani w KRUSIE powiedziała, że do 14 lipca jej się należał. Do tego dnia opłacała składki w KRUS jako domownik I ona tak właśnie by chciała. Łącznie z wyrównaniem. I ja zgłupiałam i nie wiem co z kobietą zrobić.... Proszę o radę.
Nie wiem czy tu jest jakiekolwiek dobre rozwiązanie, bo żadne z nas nie wie jak zachowa się KRUS.
Jeśli strona chce, wystarczy że złoży Ci oświadczenie, że prosi o ustalenie prawa do ZDO w konkretnym okresie czasu i ty na tej podstawie wydaj decyzję.
Jeśli jednak przyznasz to świadczenie, to musisz również zapłacić za ten okres ZUS, bo strona nie miała innego obowiązkowego tytułu do objęcia ubezpieczeniem emerytalno-rentowym. Inaczej się nie da.
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x