renta rodzinna a śp - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 17 lip 2014, 11:08

Witam mam pytanie czy nalezy się śp? Pan X ma 2 -je dorosłych dzieci , córka studentka, syn niepełnosprawny stopień znaczny.Dorosłe dzieci mają przyznaną ZUS rentę rodzinną po zmarłej matce każde pobiera rentę osobiście. PanX ma również przyznane na stałe rentę rodzinną z ZUS po zmarłej żonie. Czy wobec powyższego nalezy mu się śp na syna.
estera

Napisano: 17 lip 2014, 12:07

renta nie jest przeszkodą w otrzymaniu śp. oczywiście jeżeli nie ma prawa do innego świadczenia a skorzystał z renty rodzinnej, bo jest korzystniejsza /czyli nie ma zbiegu/

a) ma ustalone prawo do emerytury, renty, renty rodzinnej z tytułu śmierci małżonka przyznanej w przypadku zbiegu prawa do renty rodzinnej i innego świadczenia emerytalno-rentowego, renty socjalnej, zasiłku stałego, nauczycielskiego świadczenia kompensacyjnego, zasiłku przedemerytalnego lub świadczenia przedemerytalnego,
Kati@

Napisano: 17 lip 2014, 12:17

prosze was bardzo ja mam sytuacje kobiecie wygasło prawo do ś.piel.na matke 30 czerwca z mocy ustawy dziś składa na zdo dostała w sierpniu 2013r. rente rodzinną po zmarłym mężu sama na siebie ona nigdy swoich żadnych świadczeń nie miała ma 64 lata czy jej się należy to zdo od kiedy do kiedy byście dali
sigma175
Referent
Od: 28 kwie 2014, 9:23
Zajmuję się:

Napisano: 17 lip 2014, 12:43

Tak jak napisała Kati@, trzeba ustalić czy rentę ma w zbiegu prawa z innymi świadczeniami, jeśli nie ma i spełnia inne warunki do przyznania ZDO to ok, przyznajesz tak jak wnioskowała na długość orzeczenia ;)
eMu
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 09 kwie 2014, 13:02
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x