mam wniosek na ŚP na dziecko, niepełnosprawność datuje się od 02.06.2014 r. ( w tym dniu również złożono wniosek na komisję). Przyznać świadczenie od 02.06 czy od 01.06?????
powie ktoś, bo mi sie wydaje że od 1.06 ale niektórzy robią inaczej, a od 2 lat z wnioskodawcą mam sprawy w SKO, WSA więc chciałabym zeby było teraz OK
kasia7 pisze:mam wniosek na ŚP na dziecko, niepełnosprawność datuje się od 02.06.2014 r. ( w tym dniu również złożono wniosek na komisję). Przyznać świadczenie od 02.06 czy od 01.06?????
jeżeli niepełnosprawność jest od 2 to i świadczenie od 2
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta „Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
zawsze mam wątpliwość w związku z art. 24 ust. 2a:Jeżeli w okresie trzech miesięcy, licząc od dnia wydania orzeczenia o niepełnosprawności lub orzeczenia o stopniu niepełnosprawności, zostanie złożony wniosek o ustalenie prawa do świadczenia uzależnionego od niepełnosprawności, prawo to ustala się począwszy od miesiąca, w którym złożono wniosek o ustalenie niepełnosprawności lub stopnia niepełnosprawności.
Nie ma od dnia miesiąca tylko jest od miesiąca.....
zgadza się .. ale jak na orzeczeniu było by napisane, że niepełnosprawność jest np. od urodzenia a wniosek złożony został 2 to wtedy przyznajesz od 1
ale w tym przypadku dziecko 1 czerwca było zdrowe ( o ile tak można napisać ) niepełnosprawne jest dopiero od 2
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta „Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes