Kogo wysyłacie do BIG? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 11 z 12    [ Posty: 119 ]

Napisano: 26 sty 2016, 15:27

Jeśłi masz wątpliwości art. 3 ust. 6 i sprawdzasz, też już wyjaśniałam.
Jak dłużnik nie płaci i nadal jesteś OWW to co chcesz sprawdzać?
Równie dobrze Fa mogłeś płacić w 2009r. i jak nie ma przesłanek do tego by powątpiewać w to że jesteś OWW i egzekucja nadal bezskuteczna (chłop nie płaci) to co chcesz sprawdzać?

Jeśłi masz jakieś podejrzenia że nie jesteś OWW albo chłop przestał być dłużnikiem alimentacyjnym to masz do swojej dyspozycji art. 3 ust. 6. Art. 8a zobowiązuje Cię do wpisywania do BIG ZA.

Przypominam Elmerze że wpisywanie do BIG to tylko jedno z działań określonych w ustawie o funduszu jakie podejmujemy wobec dłużnika alimentacyjnego. Płaciłeś ZA, chłop nie spłacił, komornik nic o umorzeniu postępowania wobec wierzyciela nie napisał, to na jakiej podstawie twierdzisz że OWW to Ty nie jesteś. Masz podejrzenia że egzekucja nie jest bezskuteczna?

No i co z Twoim stanowiskiem co do wpisywania do BIG tych dłużników z samą ZA wobec których działania podjąłeś a w aktach masz zaświadczenie komornika? Nadal się upierasz że takich nie wpisujemy do BIG? :lol:

Podstawą do wprowadzania do BIG dłużników z ZA jest art. 8a a w sytuacji gdy masz wątpliwości czy to Ty powinieneś to robić - art. 3 ust. 6.
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 26 sty 2016, 15:34

"Jeśłi masz wątpliwości art. 3 ust. 6 i sprawdzasz, też już wyjaśniałam."
Nie ma czegoś takiego jeśli masz wątpliwości. Wpisujesz dłużnika alimentacyjnego, czyli musisz mieć czarno na białym, że to dłużnik alimnetacyjny w rozumieniu tej ustawy (a nie innej) Nie masz tego stwierdzone nie wpisujesz. Koniec kropka. Art. 6 kpa.

"Jak dłużnik nie płaci i nadal jesteś OWW to co chcesz sprawdzać?"
J.w nie sprawdzać tylko muszę mieć stwierdzone, że jest dłużnikiem alimentacyjnym.
W przypadku dłużnika z ZA tego nie masz. Wpisujesz niewłaściwą osobę. To takie trudne?

"Równie dobrze Fa mogłeś płacić w 2009r. i jak nie ma przesłanek do tego by powątpiewać w to że jesteś OWW i egzekucja nadal bezskuteczna (chłop nie płaci) to co chcesz sprawdzać?"
Kolejny błąd. Jak został wpisany w 2009 roku bo był dłużnikiem, to zostanie usunięty jak przestanie nim być (spłaci zadłużenie).

Art. 3 ust. 6 nie ma tu praktycznie żadnego zastosowania.

Działaj zgodnie z kpa a nie własnym widzimisię. Widzi mi się, że ten dłużnik z ZA to on jeszcze u mnie mieszka, jego wierzycielka również, widzi mi się, że egzekucja jest bezskuteczna to mi się go wpisze do BIG. To nie tak działa.
Wpisujesz dłużników alimentacyjnych a nie tych co widzi ci się, że nimi są.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 26 sty 2016, 15:36

Na początku dyskusji sugerowałeś że nie można wpisywać takich do BIG bo dłużnik z ZA to nie dłużnik w rozumieniu ustawy o FA, po wielu godzinach dyskusji zdaje się że doszedłeś do wniosku że nie tyle nie spełnia warunków ustawowych ile Ty tego po prostu nie wiesz.

Dobre i to 8-)
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 26 sty 2016, 15:43

nic nie zrozumiałaś.
Ukazałem ci tylko, że ty tego nie wiesz. A priori zakładasz, że są. KPA tak nie działa, nie ma a priori. Działasz w granicach prawa. A to mówi kogo wpisujesz: DŁUŻNIKA ALIMENTACYJNEGO. A dłużnik z ZA nie jest DŁUŻNIKIEM ALIMENTACYJNYM W ROZUMIENIU USTAWY O FA.
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 26 sty 2016, 15:50

RR pisze:Nie ma czegoś takiego jeśli masz wątpliwości. Wpisujesz dłużnika alimentacyjnego, czyli musisz mieć czarno na białym, że to dłużnik alimnetacyjny w rozumieniu tej ustawy (a nie innej) Nie masz tego stwierdzone nie wpisujesz. Koniec kropka. Art. 6 kpa.
Elmer pisze:J.w nie sprawdzać tylko muszę mieć stwierdzone, że jest dłużnikiem alimentacyjnym.
W przypadku dłużnika z ZA tego nie masz. Wpisujesz niewłaściwą osobę. To takie trudne?
3.6. Organ prowadzący postępowanie egzekucyjne jest obowiązany do informowania organu właściwego dłużnika oraz organu właściwego wierzyciela o stanie egzekucji i przyczynach jej bezskuteczności każdorazowo na wniosek tych organów, w terminie 14 dni od dnia otrzymania wezwania, a także każdorazowo w przypadku zaistnienia okoliczności mających wpływ na prawo do świadczenia lub na podejmowane działania wobec dłużników alimentacyjnych, w terminie 14 dni od dnia powzięcia informacji o zaistnieniu tych okoliczności.
Czego nie rozumiesz? 8-) Informacja o egzekucji alimentów ma wpływ na działania bo działania to też wpis do BIG.
Elmer pisze:Kolejny błąd. Jak został wpisany w 2009 roku bo był dłużnikiem, to zostanie usunięty jak przestanie nim być (spłaci zadłużenie).
Tyle tylko że Ty nie masz informacji czy chłop nadal jest dłużnikiem, tylko że był dłużnikiem. I też nie musisz tego weryfikować, no chyba że najdą jakieś wątpliwości. Płaciłeś ZA dług jest, przesłanek to uznania że nie jesteś OWW i że egzekucja nie jest bezskuteczna też nie ma - wpisujesz kolego do BIG koniec kropka.
Elmer pisze:Działaj zgodnie z kpa a nie własnym widzimisię. Widzi mi się, że ten dłużnik z ZA to on jeszcze u mnie mieszka, jego wierzycielka również, widzi mi się, że egzekucja jest bezskuteczna to mi się go wpisze do BIG. To nie tak działa.
Wpisujesz dłużników alimentacyjnych a nie tych co widzi ci się, że nimi są.
Zasłaniasz się art. 6 Kpa i zapominasz o 3 ust. 6 :lol:
Otrzeźwiej, żadnego widzimisię nie stosuje wszystko zgodnie z ustawą o funduszu.

No a co z tym wpisem dłużnika co to zaświadczenie od komornika w aktach masz i działania wobec niego przeprowadziłeś? Wpiszesz go w końcu czy nie? 8-)
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 26 sty 2016, 15:59

załamka, dalej wracamy do podstaw:
Kogo wpisujemy do BIGu?
Dłużnika alimentacyjnego
Kim jest dłużnik alimentacyjny określa ustawa o FA. By stwierdzić, że ktoś jest dłużnikiem (jest to warunek wstępny) musi być stwierdzona bezskuteczność. W przypadku dłużnika z ZA tego nie masz.

"Tyle tylko że Ty nie masz informacji czy chłop nadal jest dłużnikiem, tylko że był dłużnikiem. I też nie musisz tego weryfikować, no chyba że najdą jakieś wątpliwości."
Jak wpisywałem dłużnika to on w momencie wpisania nim był. I zgodnie z ustawą został wpisany. Skądś ty wytrzasnęłaś tezę, że wpisywałem kogoś kto kiedyś w zamierzchłych czasach był dłużnikiem? PO wpisaniu nic nie weryfikuję - tylko zmniejszam, zwiększam jego zadłużenie.

" Płaciłeś ZA dług jest, przesłanek to uznania że nie jesteś OWW i że egzekucja nie jest bezskuteczna też nie ma - wpisujesz kolego do BIG koniec kropka".
Tu mi ręce opadły. To jakaś falandyzjacja prawa. Płaciłem ZA i co z tego? Ma u mnie dług i co z tego? Nie masz jednak stwierdzonego,, że on jest ona dłużnikiem alimentacyjnym.
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 26 sty 2016, 15:59

Elmer pisze:nic nie zrozumiałaś.
Ukazałem ci tylko, że ty tego nie wiesz. A priori zakładasz, że są. KPA tak nie działa, nie ma a priori. Działasz w granicach prawa. A to mówi kogo wpisujesz: DŁUŻNIKA ALIMENTACYJNEGO. A dłużnik z ZA nie jest DŁUŻNIKIEM ALIMENTACYJNYM W ROZUMIENIU USTAWY O FA.
Nic nie rozumiesz albo udajesz że nie rozumiesz.
Żeby założyć że nie jestem OWW i egzekucja nie jest bezskuteczna to powinieneś dostać informacje od wierzyciela lub od komornika lub chociaż jakąś przesłankę która jakieś wątpliwości zasieje.

Chłop nie płaci od lat, komornik nic nie egzekwuje, nie informuje o zniesieniu obowiązku alimentacyjnego. Ty wypłacałeś ZA, kto jak nie Ty będzie właściwy do dokonania wpisu w BIG? Dłużnik alimentacyjny ma figurować w BIG jak ma m.in. zadłużenie z ZA, będąc OWW i nie dokonując wpisu nie realizujesz zapisu art. 8a. Proste jak budowa cepa. Masz wątpliwości czy to Ty powinieneś dokonać wpisu - sprawdzasz art. 3 ust. 6, wszystko w granicach prawa.
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 26 sty 2016, 16:05

Elmer pisze:załamka, dalej wracamy do podstaw:
Ano cały czas trzeba Ci w kółko to samo pisać bo udajesz że nie rozumiesz, co zrobić?
Elmer pisze:Kim jest dłużnik alimentacyjny określa ustawa o FA. By stwierdzić, że ktoś jest dłużnikiem (jest to warunek wstępny) musi być stwierdzona bezskuteczność. W przypadku dłużnika z ZA tego nie masz.
Odpowiadałam na to już tyle razy, przeczytaj jeszcze raz moje wypowiedzi a nie w kółko paplesz o tym samym.
Elmer pisze:Tu mi ręce opadły. To jakaś falandyzjacja prawa. Płaciłem ZA i co z tego? Ma u mnie dług i co z tego? Nie masz jednak stwierdzonego,, że on jest ona dłużnikiem alimentacyjnym.
Nie interesuje mnie co ci tam opada, tez już pisałam.
Zapomniałeś dodać art. 8a i co z tego, art. 3 ust. 6 i co z tego :lol:

Nie odpowiedziałeś też na pytanie :lol:
Ostatnio zmieniony 26 sty 2016, 16:13 przez RR, łącznie zmieniany 1 raz.
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 26 sty 2016, 16:10

Płaciłeś ZA, jesteś OWW, egzekucja bezskuteczna ale takiego wpisu to Ty do BIG nie dokonasz bo Ciebie nie dotyczy art. 8a i art. 3 ust. 6, a tak w ogóle to kierujesz się art. 6KPA rozumiem :lol:
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 26 sty 2016, 16:16

Kobieto, opanuj się, to jest horrendalna bzdura:
"Żeby założyć że nie jestem OWW i egzekucja nie jest bezskuteczna to powinieneś dostać informacje od wierzyciela lub od komornika lub chociaż jakąś przesłankę która jakieś wątpliwości zasieje."
Ty nic nie zakładasz, ty musisz mieć stwierdzone że ktoś jest dłużnikiem alimentacyjnym w rozumieniu ustawy o FA.
Tobie się wszystko pokiełbasiło.

"Chłop nie płaci od lat, komornik nic nie egzekwuje, nie informuje o zniesieniu obowiązku alimentacyjnego"
1. komornik nie onformuje nas o takich rzeczach;
2. zniesienie obowiązku alimentacyjnego względem wierzyciela nie ma dla nas zupełnie żadnego znaczenia w tym przypadku. Przecież po zniesieniu obowiązku nie będziesz gościa wyrzucać z BIGu. My tu rozmawiamy o wpisywaniu do BIGu przypominam;

"Ty wypłacałeś ZA, kto jak nie Ty będzie właściwy do dokonania wpisu w BIG?"
Wpisujemy dłużnika alimentacyjnego, a nie dłużnika posiadającego zadłużenie z tytułu ZA. Możliwe, że nikt nie będzie właściwy. Tak samo jak był wypłacany ZA nikt go nigdzie nie wpisywał. To są dwie odrębne ustawy.

"Dłużnik alimentacyjny ma figurować w BIG jak ma m.in. zadłużenie z ZA"
Nie wiem gdzie to wyczytałaś. Do BIGu wpisujemy dłużników alimentacyjnych a nie osoby mające zadłużenie z ZA. Nie ma takiego zapisu jak go sugerujesz. Zapis jest prosty:
"Art. 8a. Organ właściwy wierzyciela przekazuje do biura informacji gospodarczej informację gospodarczą o zobowiązaniu lub zobowiązaniach dłużnika alimentacyjnego ..."
Zobowiązaniach dłużnika alimentacyjnego a nie zobowiązania osób mających zadłużenie.

"będąc OWW i nie dokonując wpisu nie realizujesz zapisu art. 8a. Proste jak budowa cepa. Masz wątpliwości czy to Ty powinieneś dokonać wpisu - sprawdzasz art. 3 ust. 6, wszystko w granicach prawa".
Ty nie działasz zgodnie z ustawę i falandyzujesz zarówno KPA jak i utawę o FA.
By kogoś wpisać ten ktoś musi być dłużnikiem a nie tobie się ma wydawać, że nim jest.

Powtórzę jeszcze raz przykład bardzo prosty:
gość w 2005 miał ZA. Powstał dług. W 2007 roku sprawa o egzekucję zaległych i bieżących alimentów została umorzona przez wierzyciela. Zostało samo zadłużenie z ZA. Powiedz mi w którym momencie ten osobnik mógł zostać uznany za dłużnika alimentacyjnego w rozumienie ustawy o FA? Wiem pytanie retoryczne, na które nie udzielisz odpowiedzi
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Strona 11 z 12    [ Posty: 119 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x