Kogo wysyłacie do BIG? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 12 z 12    [ Posty: 119 ]

Napisano: 26 sty 2016, 16:19

"Płaciłeś ZA, jesteś OWW"
to, że płaciłem kiedyś ZA nie oznacza, że jestem OWW. Ty podstawowych pojęć nie znasz!

"egzekucja bezskuteczna"
a kto ja stwierdził?

A i tak zapis jest prosty - wpisujesz dłużnika alimentacyjnego!
I zapis art. 8a dotyczy dłużników alimentacyjnych a nie osób posiadających zadłużenie z tytułu ZA.
Czytaj kobieto ze zrozumieniem
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 26 sty 2016, 16:34

a ja mam tylko jedno proste pytanie:
czy każdy dłużnik z A jest dłużnikiem alimentacyjnym (proszę o odpowiedź zgodnie z ustawą a nie potocznym rozumieniem)?
Wydaje mi się, że tu jest rozwiązanie zagadki.

PS. więcej moich wpisów tu już nie będzie. Kto ma zrozumieć to zrozumie, a kto dalej się chce upierać w błędzie to i tak będzie to robił
czyta, czytam

Napisano: 26 sty 2016, 16:35

sorki, korekta:
a ja mam tylko jedno proste pytanie:
czy każdy dłużnik z zaliczki alimentacyjnej jest dłużnikiem alimentacyjnym (proszę o odpowiedź zgodnie z ustawą a nie potocznym rozumieniem)?
Wydaje mi się, że tu jest rozwiązanie zagadki.

PS. więcej moich wpisów tu już nie będzie. Kto ma zrozumieć to zrozumie, a kto dalej się chce upierać w błędzie to i tak będzie to robił
czyta, czytam

Napisano: 26 sty 2016, 16:37

"gość w 2005 miał ZA. Powstał dług. W 2007 roku sprawa o egzekucję zaległych i bieżących alimentów została umorzona przez wierzyciela. Zostało samo zadłużenie z ZA. Powiedz mi w którym momencie ten osobnik mógł zostać uznany za dłużnika alimentacyjnego w rozumienie ustawy o FA? Wiem pytanie retoryczne, na które nie udzielisz odpowiedzi"

Tym pytaniem tylko udowadniasz że nie rozumiesz albo nie czytasz moich wypowiedzi albo po prostu udajesz idiotę.
Proponuję Ci od początku przeczytać moje wypowiedzi.

Nasłuchałeś się głupot na szkoleniu że dłużników alimentacyjnych z samą Za nie wpisujemy i pieprzysz w kółko i w kółko to samo.

Odpowiesz na moje pytanie dotyczące tego Da z samą Za co to postępowanie wobec niego przeprowadziłeś?
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 26 sty 2016, 16:51

Elmer pisze:"Płaciłeś ZA, jesteś OWW"
to, że płaciłem kiedyś ZA nie oznacza, że jestem OWW. Ty podstawowych pojęć nie znasz!
Ot koleiny dowód na to że nie rozumiesz tego co pisze. Nie napisałam że jak płaciłeś FA to jesteś OWW.
Elmer pisze:I zapis art. 8a dotyczy dłużników alimentacyjnych a nie osób posiadających zadłużenie z tytułu ZA.
Kłamca, manipulant i oczywiście leń.
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 26 sty 2016, 17:59

zapis art. 8 składa się z trzech oddzielnych części, zagadnień.
Mianowicie:
1. Kto wpisuje
Wpisuje OWW.
2. Kogo wpisuje
Wpisuje dłużnika alimentacyjnego
I dopiero jak ustalimy że jesteśmy OWW, i że mamy do czynienia z dłużnikiem alimentacyjnym to dochodzimy do pkt 3:
3. Jakie zadłużenie wpisujemy:
Z funduszu i zaliczki.

RR bierzesz się za pkt 3 bez ustalenia pkt 1 i 2
Tak się nie robi. Nie można założyć, że jak ma ktoś zadłużenie z zaliczki to z definicji jesteśmy OWW a osoba ta jest dłużnikiem alimentacyjnym.
Rozmowę zaczęliście całkowicie od złej strony. Rozmawiacie inną terminologią, nie posługujecie się definicjami z ustawy tylko jakimś potocznym słownictwem.
Ponadto RR art. 6 kpa oznacza, że działasz na podstawie przepisów prawa. Kpa to nie kk, gdzie obowiązuje zasada co nie jest zabronione jest dozwolone. W kpa działasz na podstawie przepisów prawa. Masz zapis, np. że na podanie masz udzielić odpowiedzi pisemnej to nie możesz odpowiedzieć ustnie, bo uznajesz to za to samo. Tu masz zapis kto i kogo wpisuje i dopiero jak to ustalisz patrzysz na to co wpisujesz. Wydaje mi się, ze ty odczytujesz ten zapis od końca. Nie ma założenia: jest zadłużenie z ZA to taki osobnik musi być w rejestrze.
Powodzenia w dalszej interpretacji przepisów.
BrygadaRR

Napisano: 26 sty 2016, 19:14

Żeby była mowa o dłużniku alimentacyjnym musi być bezskuteczna egzekucja. Bezskuteczna egzekucja jest wtedy gdy niewyegzekwowano zaległych i bieżących alimentów. Zwracam uwagę na spójnik i. Zadłużenie z ZA świadczy tylko o zaległych. Z samego faktu posiadania zadłużenia z zaliczki nie można wyciągnąć wniosku, ze egzekucja jest bezskuteczna i tym samym, że mamy do czynienia z dłużnikiem w rozumieniu przepisów o pomocy osobom uprawnionym.
f123

Napisano: 26 sty 2016, 20:45

ale żeście się rozpisali.... Ciekawe czy w ogóle wiecie już o co chodzi, czy kłócicie się po to by się kłócić i żaden z was nie chce ustąpić.

Jeżeli mogę wtrącić swoje trzy grosze, to w ustawie mamy:
Art. 8a. Organ właściwy wierzyciela przekazuje do biura informacji gospodarczej informację gospodarczą o zobowiązaniu lub zobowiązaniach dłużnika alimentacyjnego wynikających z tytułów, o których mowa w art. 28 ust. 1 pkt 1 i 2, w razie powstania zaległości za okres dłuższy niż 6 miesięcy.

art. 2 pkt 10) organie właściwym wierzyciela - oznacza to wójta, burmistrza lub prezydenta miasta właściwego ze względu na miejsce zamieszkania osoby uprawnionej;

art. 2 pkt 11) osobie uprawnionej - oznacza to osobę uprawnioną do alimentów od rodzica na podstawie tytułu wykonawczego pochodzącego lub zatwierdzonego przez sąd, jeżeli egzekucja okazała się bezskuteczna;

art. 2 pkt 2 2) bezskuteczności egzekucji - oznacza to egzekucję, w wyniku której w okresie ostatnich dwóch miesięcy nie wyegzekwowano pełnej należności z tytułu zaległych i bieżących zobowiązań alimentacyjnych; za bezskuteczną egzekucję uważa się również niemożność wszczęcia lub prowadzenia egzekucji alimentów przeciwko dłużnikowi alimentacyjnemu przebywającemu poza granicami Rzeczypospolitej Polskiej, w szczególności z powodu:

a) braku podstawy prawnej do podjęcia czynności zmierzających do wykonania tytułu wykonawczego w miejscu zamieszkania dłużnika,

b) braku możliwości wskazania przez osobę uprawnioną miejsca zamieszkania dłużnika alimentacyjnego za granicą;

Czyli do BIGu wpisuje organ właściwy wierzyciela. Organ właściwy wierzyciela to tam gdzie mieszka osoba uprawniona. Osoba uprawniona to ta, która ma zasądzone alimenty i egzekucja jest bezskuteczna. Egzekucja jest bezskuteczna wtedy, gdy jest toczona i nie wyegzekwowano zarówno bieżących jak i zaległych zobowiązań alimentacyjnych w okresie ostatnich dwóch miesięcy. Zaliczka alimentacyjna jest zaległym zobowiązaniem alimentacyjny. Z samego uznania zaległości z zaliczki alimetnacyjnej nie można uznać, że egzekucja jest bezskuteczna. Jest zaległe zobowiązenie, ale nie ma nic o bieżącej egzekucji i nie wiadomo czy w ogóle się toczy. W sumie to na podstawie istnienia zadłużenia z zaliczki nie można stwierdzić, że jest wierzyciel (może on już nie żyć). Podsumowując istnienie zadłużenia z zaliczki nie świadczy o tym, że jest organ właściwy wierzyciela. Jak nie ma organu właściwego wierzyciela nie można wprowadzać zadłużenia z zaliczki alimentacyjnej.
peace and love

Napisano: 26 sty 2016, 20:54

cytat:
"Elmer pisze:
I zapis art. 8a dotyczy dłużników alimentacyjnych a nie osób posiadających zadłużenie z tytułu ZA.

Kłamca, manipulant i oczywiście leń"

Nie wiem, czy Elmer jest kłamcą, manipulantem i leniem (pewnie i tak widząc ilość jego wpisów), ale akurat ten art. dotyczy dłużników alimentacyjnych :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: .
Chyba się trochę zapędziłaś RR :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
kasia12345

Strona 12 z 12    [ Posty: 119 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x