Kogo wysyłacie do BIG? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 8 z 12    [ Posty: 119 ]

Napisano: 26 sty 2016, 11:50

RR - potrafisz czytać ze zrozumieniem?
Brakuje ci argumentów i imputujesz mi coś czego nie napisałem:
"Gdzie masz definicję w której dłużnik alimentacyjny to osoba posiadająca zadłużenie z FA?"

Czemu bierzesz z ustawy tylko to co ci pasuje?
Czemu nie odpowiadasz na proste pytanie:
Czy ustawa reguluje KOGO wpisujemy do BIGów?
Ty z prostego przesłania, że wpisujemy FA i ZA wyciągasz wnioski, że wpisujemy wszystkich dłużników, którzy mają ten rodzaj zadłużenia. Zapominasz o pierwszej części zdania: KOGO wpisujemy.

"Czemu podejmując działania wobec dłużnika który nie posiada zadłużenia z FA uznajesz się jednocześnie i za OWW I OWD a w przypadku art. 8a bredzisz że nim nie jesteś?"
Bo tak mówi ustawa:
Art. 3. 1. W przypadku bezskuteczności egzekucji osoba uprawniona może złożyć do organu właściwego wierzyciela wniosek o podjęcie działań wobec dłużnika alimentacyjnego.
5. Organ właściwy wierzyciela występuje z wnioskiem do organu właściwego dłużnika o podjęcie działań wobec dłużnika alimentacyjnego w przypadku:
1) otrzymania wniosku, o którym mowa w ust. 1;

Art. 4. 1. Po otrzymaniu wniosku, o którym mowa w art. 3 ust. 5, organ właściwy dłużnika przeprowadza wywiad alimentacyjny, w celu ustalenia sytuacji rodzinnej, dochodowej i zawodowej dłużnika alimentacyjnego, a także jego stanu zdrowia oraz przyczyn niełożenia na utrzymanie osoby uprawnionej, odbiera od niego oświadczenie majątkowe oraz informuje dłużnika o przekazaniu do biura informacji gospodarczej informacji gospodarczej o zobowiązaniu lub zobowiązaniach dłużnika alimentacyjnego wynikających z tytułów, o których mowa w art. 28 ust. 1 pkt 1 i 2, w razie powstania zaległości za okres dłuższy niż 6 miesięcy.
2. Dłużnik alimentacyjny składa oświadczenie, o którym mowa w ust. 1, pod rygorem odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań, o czym należy składającego pouczyć przed złożeniem oświadczenia.

Nie widzę nigdzie: i wpisuje do BIGu

PS. rozumiem, że wg ciebie ustawa o FA nie reguluje jakich dłużników wpisujemy i w jakich wypadkach
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 26 sty 2016, 12:04

Elmer pisze:Nie widzę nigdzie: i wpisuje do BIGu
To zerknji do art. 8a albo idź do okulisty 8-)
Bo to co zacytowałeś odnosi się do działań jakie podejmujesz będąc właśnie organem właściwym dłużnika wobec dłużnika alimentacyjnego który nie musi mieć żadnego zadłużenia z tytułu wypłaconego funduszu.

Bowiem udający uparcie głupiego Elmerze dłużnik alimentacyjny to nie taka osoba co ma zadłużenie z tytułu FA a organ właściwy wierzyciela to nie taki organ co kiedyś wypłacał fundusz alimentacyjny.
Elmer pisze:RR - potrafisz czytać ze zrozumieniem?
W odróżnieniu od Ciebie Tak.
Elmer pisze:Czy ustawa reguluje KOGO wpisujemy do BIGów?
DŁUŻNIKÓW ALIMENTACYJNYCH. Ile razy mam na to pytanie odpowiedzieć?
Najpierw kłamiesz że to ja wplątuje definicję z nieobowiązującej ustawy, potem kłamiesz że nie odpowiadam na pytania i na końcu pieprzysz dyrdymały że co prawda działania na wniosek strony podejmiesz bo przecież masz do czynienia z dłużnikiem alimentacyjnym no i sam jesteś OWD (i OWW), no ale jeśli chodzi o wprowadzenie do BIG no to już nie jesteś :lol:

Puknij się w głowę Elmerze.
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 26 sty 2016, 12:07

Re: spłata zadłużenia a BIG

Postautor: ~Jaga » 21 lis 2013, 16:01

A jak dłużnik ma wprowadzony FA i Zaliczkę alimentacyjną i spłaci tylko FA to też go usuwam z BIGU? Jestem nowa i nie ja wprowadzałam to zadłużenie.
~Jaga

--------------------------------------------------------------------------------Re: spłata zadłużenia a BIG

Postautor: ~Elmer » 21 lis 2013, 16:02

nie usuwasz
mimi84

Napisano: 26 sty 2016, 12:07

brawo - wpisujemy dłużników alimentacyjnych. W końcu, po tylu latach czytania ustawy :lol:
A za chwilę będzie drugie brawo (mam taką nadzieję).
Jaka ustawa określa kto jest dłużnikiem alimentacyjnym?
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 26 sty 2016, 12:09

elmer zmienia zdanie
mimi84

Napisano: 26 sty 2016, 12:11

nie zmieniam.
Jeżeli mam dłużnika, który wpadł w FA to aby go usunąć musi wyjść u mnie na zero.
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 26 sty 2016, 12:14

jednak z powyższego wynika ze zaliczke wpisujemy
mim84

Napisano: 26 sty 2016, 12:15

Przestań udawać głupiego Elmerze świetnie wychodzi Ci to naturalnie.
Durnot na szkoleniu się nasłuchałeś i jak to Ty uwierzyłeś w bzdury niemające pokrycia w dowodach tzn. zapisach prawa.

Wskaż podstawę do niewpisywania dłużników alimentacyjnych którzy nie posiadają zadłużenia z tytułu FA i skończ pajacować. Wyjaśnij czemu raz się dla takich dłużników uznajesz OWW i OWD a raz nie. Odpowiedz na jakiej podstawie uznałeś że w art. 8a mowa o dłużniku alimentacyjnym z ustawy o ZA - w końcu na tym opierasz swój główny argument.
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 26 sty 2016, 12:16

mimi84 pisze:elmer zmienia zdanie
Elmer pisze:nie zmieniam.
Tylko krowa i Elmer zdania nie zmienia 8-)
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 26 sty 2016, 12:26

"Wskaż podstawę do niewpisywania dłużników alimentacyjnych którzy nie posiadają zadłużenia z tytułu FA i skończ pajacować. Wyjaśnij czemu raz się dla takich dłużników uznajesz OWW i OWD a raz nie. Odpowiedz na jakiej podstawie uznałeś że w art. 8a mowa o dłużniku alimentacyjnym z ustawy o ZA - w końcu na tym opierasz swój główny argument."
Całkowicie błędnie postawione pytanie. Aż wstyd czytać.
Po tylu latach pracy winnaś wiedzieć, że działamy na podstawie art. 6 kpa. Nie można wskazać podstawy do nierobienia czegoś, można wskazać podstawę do robienia czegoś. PODSTAWY się kłaniają.
Podstawę do wpisania jest ustalanie kogo wpisujemy (to jest coś czego nie potrafisz zrozumieć). Ustal pierw kogo chcesz wpisać a potem dopiero co. Dłużnika z ZA (który nigdy nie był dłużnikiem z FA) nie masz podstaw do wpisania. Nie spełnia def. dłużnika z FA.

Mimi84 - jak ktoś był (i już spłacił) dłużnikiem z FA to został wpisany do BIGu. Jak został wpisany to w nim jest dopóki swojego długu nie spłaci. Proste.
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Strona 8 z 12    [ Posty: 119 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x