Widzisz bo właśnie o to chodzi że podstawą do wpisywania DA z samym zadłużeniem z ZA jest art. 8a.Elmer pisze:Nie można wskazać podstawy do nierobienia czegoś, można wskazać podstawę do robienia czegoś. PODSTAWY się kłaniają.
Elmer pisze:Podstawę do wpisania jest ustalanie kogo wpisujemy (to jest coś czego nie potrafisz zrozumieć). Ustal pierw kogo chcesz wpisać a potem dopiero co.
Nie wiem, ze sto razy już wskazywałam kogo a i tak to mało dla Ciebie.
Przestań się kompromitować, raz traktujesz takie osoby jak dłużników alimentacyjnych a raz nie.Elmer pisze:Dłużnika z ZA (który nigdy nie był dłużnikiem z FA) nie masz podstaw do wpisania. Nie spełnia def. dłużnika z FA.
Wpisywanie do BIG to też działanie wobec dłużnika alimentacyjnego tyle tylko że określone w art. 8a.
Przeprowadzasz wywiad z dłużnikiem alimentacyjnym
odbierasz oświadczenie majątkowe od dłużnika alimentacyjnego
zobowiązujesz do rejestracji dłużnika alimentacyjnego
wydajesz decyzję uznającą za uchylającego się dla dłużnika alimentacyjnego
We wszystkich tych działaniach uznajesz się za organ właściwy do podjęcia działań wobec osoby którą uznałeś za dłużnika alimentacyjnego (cały czas nawiązuje do mojego przykładu).
Z wiadomych tylko Tobie powodów nie uznajesz za dłużnika alimentacyjnego osobę wymienioną w art. 8a wobec której też na podstawie tego artykułu działania podejmujesz. Czemu? a bo na szkoleniu było że...