Kogo wysyłacie do BIG? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 3 z 12    [ Posty: 119 ]

Napisano: 05 sty 2016, 10:37

nowapa, widzę, że od nowego roku jesteś mistrzem cytowania ale w dalszym ciągu nie odpowiedziałaś konkretnie na moje pytanie ;)
kawa i ciasto

Napisano: 05 sty 2016, 11:51

w cytowanym przepisie jest zaliczka i fundusz więc dlaczego zaliczki się nie wprowadza ????
ważne

Napisano: 05 sty 2016, 12:13

Cytowany przepis zawiera spójnik "i" dlatego przekazujemy informację o zobowiązaniach dłużnika alimentacyjnego wynikających z tytułów, o których mowa w art. 28 ust. 1 pkt 1 i 2, więc razem z FA i z zaliczki.
nowapa
Podinspektor
Od: 16 gru 2014, 11:47
Zajmuję się:

Napisano: 05 sty 2016, 13:06

a powiedzcie czy jak mam wprowadzonych do bur tych dłużników ktorzy wczesniej nie byli wprowadzeni od 2008r a nwet 2006 ZA a teraz ich wprowadziłam do biur to mam wykazac ich w sprawozdaniu?
nninna

Napisano: 12 sty 2016, 20:39

A fundusz do bigów z odsetkami czy bez?
miniatura

Napisano: 22 sty 2016, 13:51

W takim razie jeśli dłużnik ma tylko zadłużenie z ZA to go wprowadzamy???
Jola123

Napisano: 22 sty 2016, 14:09

nie
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 22 sty 2016, 14:31

Art. 8a. Organ właściwy wierzyciela przekazuje do biura informacji gospodarczej informację gospodarczą o zobowiązaniu lub zobowiązaniach dłużnika alimentacyjnego wynikających z tytułów, o których mowa w art. 28 ust. 1 pkt 1 i 2, w razie powstania zaległości za okres dłuższy niż 6 miesięcy.
nowapa pisze:Cytowany przepis zawiera spójnik "i" dlatego przekazujemy informację o zobowiązaniach dłużnika alimentacyjnego wynikających z tytułów, o których mowa w art. 28 ust. 1 pkt 1 i 2, więc razem z FA i z zaliczki.
Czyli jak mamy sam FA to też nie przekazujemy bo spójnik "i" w art.8a użyty 8-)
Chyba podstawą takich twierdzeń nie jest tylko stanowisko Elmera w tej sprawie bo faktem jest że w przepisie prawa poparcia na takie twierdzenia według mnie brak.
kawa i ciasto pisze:Przepytujesz je na okoliczność comiesięcznej aktualizacji przesyłów?
Chodzisz za nimi i sprawdzasz, czy zamieszkują na terenie twojej gminy? No w jaki sposób? Jestem ciekawa jak ustalasz właściwość.
Jak nie masz informacji że strona miejsce zamieszkania zmieniła to co chcesz sprawdzać i na jakiej podstawie?
Brak informacji o zmianie miejsca zamieszkania nie uruchamia procedury weryfikującej czy nadal jesteśmy OWW.

Ja wpisuje do BIG tych dłużników co mają ZA, FA i nie dostałam żadnej informacji o tym że nie jestem już OWW.
Jola123 pisze:W takim razie jeśli dłużnik ma tylko zadłużenie z ZA to go wprowadzamy???
Tak, jeśli jesteś OWW.
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 22 sty 2016, 14:40

kłamiesz RR. Nos ci rośnie (a winno co innego).
ustawa o pomocy osobom uprawnionym określa działania względem dłużników, którzy "podlegają" tej ustawie.
Dłużnik z ZA nigdy nie podlegał tej ustawie.
Tak samo jak nie prowadzisz postępowania względem tego dłużnika, nie robisz mu wniosków o przyłączenie, nie wzywasz go i nie molestujesz tak samo nie wpisujesz go do BIGu.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 22 sty 2016, 14:53

Elmer pisze:kłamiesz RR. Nos ci rośnie (a winno co innego).
Złodziej krzyczy łap złodzieja.
Jesteś zbyt pewny swoich teorii, w tej robocie taka postawa może zrobić z człowieka jedynie idiotę 8-)
Elmer pisze:Tak samo jak nie prowadzisz postępowania względem tego dłużnika, nie robisz mu wniosków o przyłączenie, nie wzywasz go i nie molestujesz tak samo nie wpisujesz go do BIGu.
A art. 8a to nie obowiązuje? Gdzieś tam masz zaznaczone że w przypadku ZA to należy kierować się definicją DA z ustawy o ZA? Albo że samej ZA do BIG nie zgłaszamy, albo że samego FA nie zgłaszamy, albo że zgłaszamy jedynie takich dłużników co maja zadłużenie jednocześnie i z FA i z ZA? Czy to na jakimś szkoleniu tak uczyli czy sam do takich wniosków doszedłeś? Bez uszczypliwości pytam.

Nie musisz nawet płacić FA by podejmować działania wobec dłużnika który ma zadłużenie jedynie z tytułu alimentów i ZA.

Gdzie wyczytałeś w aktualnie obowiązujących przepisach lub kto Ci kazał kierować się przy realizacji zapisu art. 8a nieobowiązującą już definicją z nieobowiązującej już ustawy?
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Strona 3 z 12    [ Posty: 119 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x