Kogo wysyłacie do BIG? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 7 z 12    [ Posty: 119 ]

Napisano: 26 sty 2016, 10:38

Elmer pisze:ręce opadają.
Co Ci opada mnie nie interesuje.
Elmer pisze:Przecież to jest proste jak budowa cepa. masz dłużnika z FA - podejmujesz względem niego działania przewidziane w ustawie o FA (tam jest zapis, ze jak dłużnik z FA ma zadłużenie z ZA to dopisujemy to zadłużenie
Tam jest zapis że jak dłużnik alimentacyjny ma zadłużenie z ZA to podajemy do BIG ZA- gdzie masz zapis że jak dłużnik alimentacyjny nie ma zadłużenia z FA to nie wprowadzamy zadłużenia z ZA?
Elmer pisze:Masz dłużnika z ZA to podejmowałaś względem niego działania przewidziane w ustawie o ZA.
Proste?
Wobec dłużnika który nigdy nie miał zadłużenia z FA nawet dziś można podjąć działania, tyle tylko że określone w ustawie o FA, tego chyba już nie kwestionujesz? Dziś również na podstawie art. 8a zadłużenie z ZA wpisujesz do BIG bo art. 8a obowiązuje. Kierujesz się definicjami z ustawy o FA i w przypadku wprowadzania do BIG i w przypadku podejmowania działań a brak zadłużenia z tytułu wypłaconego FA nie ma wpływu.
Elmer pisze:Tak, ale def. dłużnika alimentacyjnego w ustawie o ZA jest różna od definicji dłużnika z ZA
Nie ma podstawy by odnosić się do definicji z nieobowiązującej ustawy, nadal bredzisz.
Elmer pisze:Podejrzewam, że w paru innych ustawach są jeszcze inne def dłużnika. Też ich wpiszesz?
A jest jakieś odniesienie w art. 8a by się jakimiś innymi ustawami kierować? bzdury chłopie wypisujesz.
Elmer pisze:odpowiedz (może za chwilę sama to jeszcze to zauważysz): NIGDZIE.
To czemu tak uparcie próbujesz wplątać ustawę o zaliczce do art. 8a ustawy o funduszu?
Elmer pisze:Nie ma nawiązanie do dłużników z ZA, nie stosujesz więc ustawy o FA do dłużników z ZA.
Oczywiście że nie ma a więc kierujesz się tylko ustawą o FA a w niej stoi jak byk art. 8a który stanowi że zadłużenie z m.in. z ZA wprowadzasz do BIG. Nie ma już dłużnika alimentacyjnego tak samo jak nie ma już organu właściwego wierzyciela w rozumieniu ustawy o ZA bo ustawa o ZA już nie obowiązuje. Przestań się kierować nieobowiązującą ustawą.

Realizując art. 8a nie kierujesz się definicją dłużnika z ustawy o zaliczce, tak samo jak nie kierujesz się definicją OWW ani żadną inną definicji z ustawy o ZA bo ta ustawa zdechła i nie ma do niej co nawiązywać.
W art. 8a nie ma podziału na dłużników w rozumieniu ustawy o ZA i FA są tylko aktualnie obowiązujące przepisy z ustawy o funduszu, zapomnij o definicjach z zaliczki.

Jeszcze raz:
Art. 8a. Organ właściwy wierzyciela przekazuje do biura informacji gospodarczej informację gospodarczą o zobowiązaniu lub zobowiązaniach dłużnika alimentacyjnego wynikających z tytułów, o których mowa w art. 28 ust. 1 pkt 1 i 2, w razie powstania zaległości za okres dłuższy niż 6 miesięcy.
Jesteś OWW, masz zadłużenie z ZA wpisujesz zadłużenie z ZA.

Wyobraź sobie taką oto sytuację:
kiedyś płaciłeś ZA, wierzyciel nie załapał się na FA ale złożył wniosek o podjęcie działań (jesteś i OWW i OWD). Zadłużenie dłużnika to ZA i alimenty. Działania przeprowadziłeś bo niby czemu miałbyś tego nie zrobić.
W takiej sytuacji wpiszesz ZA do BIG?
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 26 sty 2016, 10:50

kobieto ogarnij się.
"Tam jest zapis że jak dłużnik alimentacyjny ma zadłużenie z ZA to podajemy do BIG ZA- gdzie masz zapis że jak dłużnik alimentacyjny nie ma zadłużenia z FA to nie wprowadzamy zadłużenia z ZA?"
Nie ma takiego zapisu. Jest zapis, że wpisujemy dłużnika (kim jest dłużnik określa ustawa o FA). Następnie określa jakie zadłużenia dłużnika wpisujemy, ale zadłużenie dłużnika z FA a nie ZA.

"Nie ma podstawy by odnosić się do definicji z nieobowiązującej ustawy, nadal bredzisz."
nie ma podstaw i tego nie robisz. Nie wiem dlaczego twierdzisz, żę nie ma podstaw (w czym masz rację) a potem to robisz. nie wiem to zmiany starcze czy jak?

"A jest jakieś odniesienie w art. 8a by się jakimiś innymi ustawami kierować? bzdury chłopie wypisujesz."
Nie ma a ty to robisz. Kiedy to w końcu zrozumiesz. Mieszasz dwie ustawy, dwie definicje, dwa postępowania.

"To czemu tak uparcie próbujesz wplątać ustawę o zaliczce do art. 8a ustawy o funduszu?"
Zrozum w końcu kobieto, ty to robisz, nie ja.

"Oczywiście że nie ma a więc kierujesz się tylko ustawą o FA a w niej stoi jak byk art. 8a który stanowi że zadłużenie z m.in. z ZA wprowadzasz do BIG. Nie ma już dłużnika alimentacyjnego tak samo jak nie ma już organu właściwego wierzyciela w rozumieniu ustawy o ZA bo ustawa o ZA już nie obowiązuje. Przestań się kierować nieobowiązującą ustawą.
Realizując art. 8a nie kierujesz się definicją dłużnika z ustawy o zaliczce, tak samo jak nie kierujesz się definicją OWW ani żadną inną definicji z ustawy o ZA bo ta ustawa zdechła i nie ma do niej co nawiązywać.
W art. 8a nie ma podziału na dłużników w rozumieniu ustawy o ZA i FA są tylko aktualnie obowiązujące przepisy z ustawy o funduszu, zapomnij o definicjach z zaliczki".
Realizujesz ustawę o FA i względem dłużników z FA a nie ZA.
Paniała?
W art. 8a stoi jak byk czyje zadłużenie kierujesz do BIG. Nie tylko jakie, ale również czyje.
Skoncentruj się.

"kiedyś płaciłeś ZA, wierzyciel nie załapał się na FA ale złożył wniosek o podjęcie działań (jesteś i OWW i OWD). Zadłużenie dłużnika to ZA i alimenty. Działania przeprowadziłeś bo niby czemu miałbyś tego nie zrobić.
W takiej sytuacji wpiszesz ZA do BIG?"
Nie, brak podstaw
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 26 sty 2016, 11:02

Elmerze przestań udawać głupiego.

Od samego początku bredzisz o definicji z ustawy o zaliczce i wpierasz że to ja się do niej odnoszę, otrzeźwiej.

Organ właściwy wierzyciela to nie taki co wypłacał Fa a dłużnik alimentacyjny to nie osoba która ma zadłużenie z FA. Czego nie rozumiesz?
Elmer pisze:Nie, brak podstaw
Brak podstaw? A czemu?
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 26 sty 2016, 11:13

Skoncentruj się RR. Wiem to trudne, ale może się uda.
Czy ustawa o FA określa tylko i wyłącznie jakie zadłużenie wpisujesz czy przypadkiem nie określa również CZYJE (KOGO) zadłużenie wpisujesz?
To jest podstawa.

Czemu brak podstaw do pisania dłużnika z wniosku wierzyciela?
Bo działam zgodnie z KPA (art. 6). Robię to co określa ustawa. ustawa określa jakie działania podejmuję na wniosek wierzyciela a za cholerę nie widzę tam wpisu, że na wniosek wierzyciela kogoś do BIGu. Widze tylko, żę na wniosek wierzyciela wzywam dłużnika itd.
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 26 sty 2016, 11:31

to jak w końcu
FA i ZALICZKA czy tylko Fa
bo mam kłopot ze zliczeniem informacji w sprawozdaniu G14
mimi84

Napisano: 26 sty 2016, 11:33

dojdź do tego sama.
Czy ustawa o FA określa kogo wpisujemy do BIGów?
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 26 sty 2016, 11:37

Elmer pisze:Czy ustawa o FA określa tylko i wyłącznie jakie zadłużenie wpisujesz czy przypadkiem nie określa również CZYJE (KOGO) zadłużenie wpisujesz?
No i CZYJE (KOGO) zadłużenie wpisujesz?
Zadłużenie dłużnika alimentacyjnego a kto to ten dłużnik alimentacyjny?

Gdzie masz definicję w której dłużnik alimentacyjny to osoba posiadająca zadłużenie z FA?
GDZIE MASZ TAKI ZAPIS?
Elmer pisze:Bo działam zgodnie z KPA (art. 6). Robię to co określa ustawa. ustawa określa jakie działania podejmuję na wniosek wierzyciela a za cholerę nie widzę tam wpisu, że na wniosek wierzyciela kogoś do BIGu. Widze tylko, żę na wniosek wierzyciela wzywam dłużnika itd.
Nie udawaj głupiego Elmerze.
Działania podejmuje organ właściwy dłużnika wobec dłużnika alimentacyjnego na wniosek organu właściwego wierzyciela

Czemu podejmując działania wobec dłużnika który nie posiada zadłużenia z FA uznajesz się jednocześnie i za OWW I OWD a w przypadku art. 8a bredzisz że nim nie jesteś?
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 26 sty 2016, 11:37

;/...po waszej rozmowie nic już nie wiem,,,
mimi84

Napisano: 26 sty 2016, 11:38

dojdź do tego sama.
Czy ustawa o FA określa kogo wpisujemy do BIGów?
Czy ustawa o FA stanowi że dłużnik alimentacyjny to osoba posiadająca zadłużenia z FA?
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 26 sty 2016, 11:41

mimi84 pisze:to jak w końcu
FA i ZALICZKA czy tylko Fa
Przeczytaj art. 8a, zastanów się i wybierz opcję którą uważasz za słuszną.
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 7 z 12    [ Posty: 119 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x