kolejna pomoc w szpitalu - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 07 kwie 2015, 9:30

Witam. Kolejny miesiąc wpływa podanie o pomoc finansową petenta ze szpitala "na zakupy potrzebnych rzeczy do normalnego egzystowania w szpitalu". Jakie jest Wasze podejście do przyznawania pomocy w takich sytuacjach?
pytanie

Napisano: 07 kwie 2015, 9:59

Po pierwsze - ustalenie kto przeprowadzi wywiad środowiskowy. Niekiedy w szpitalu jest etat pracownika socjalnego, częściej natomiast pielęgniarka środowiskowa - spotykałem się z tym, że wywiad tzw. przyłóżkowy przeprowadzały te osoby. Spotykałem się również z praktyką przeprowadzania takiego wywiadu przez pracownika socjalnego z OPS, na którego terenie działania znajduje się szpital.
Andrzej

Napisano: 07 kwie 2015, 10:42

W szpitalu jest pracownik socjalny. mamy z nim kontakt.
pytanie

Napisano: 07 kwie 2015, 11:27

Jak to pielęgniarka? Rodzinny wywiad środowiskowy przeprowadza tylko pracownik socjalny, ustawa mówi o tym jasno. Jeżeli takowy jest zatrudniony w szpitalu, to zwracasz się do szpitala o wywiad. Jeżeli szpital nie zatrudnia pracownika socjalnego, to zwracasz się do OPS, na terenie którego szpital się znajduje - to z kolei wynika z rozporządzenia o wywiadzie. Jeśli chodzi o pomoc, to nigdzie nie jest napisane, że w czasie pobytu w szpitalu pomoc nie przysługuje, o ile istnieją faktyczne potrzeby - zadaniem pracownika przeprowadzającego wywiad jest precyzyjnie ustalić, co w szpitalu jest zapewnione, co klient ma swojego, co sobie wymyśla a co faktycznie jest potrzebne.
jerzozwierz
Referent
Od: 17 sty 2006, 23:22
Zajmuję się:

Napisano: 07 kwie 2015, 11:29

Myślę, że trzeba poprosić, aby pracownik socjalny, który przeprowadza wywiad, ustalił, jakie rzeczy są klientowi potrzebne do "normalnego egzystowania w szpitalu", konkretnie, co to ma być.
Esia

Napisano: 07 kwie 2015, 11:37

Dzięki za bardzo dobrą wskazówkę. We wniosku o udostępnienie danych zaznaczę i poproszę o wskazanie co to ma być. Dzięki.
pytanie

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x