15-lecie Portalu OPS.pl - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 6    [ Posty: 59 ]

Napisano: 05 kwie 2015, 23:28

Pierwszy Polski Portal Pomocy Społecznej istnieje od dnia 8 września 2000 roku. Tego właśnie dnia nazwa domeny ops.pl została zarejestrowana w Krajowym Rejestrze Nazw Internetowych prowadzonym przez Naukową i Akademicką Sieć Komputerową (NASK). Założycielami i konstruktorami portalu OPS.pl byli informatycy związani z firmą NetGraf z Krakowa, postanowili oni zaprosić do współpracy Ośrodki Pomocy Społecznej. W tej sprawie ważnym wydarzeniem było nawiązania współpracy z Polskim Towarzystwem Pracowników Socjalnych PTPS. W 2002 roku Zarząd Główny Polskiego Towarzystwa Pracowników Socjalnych podjął uchwałę w sprawie nawiązania współpracy z Firmą NetGraf z Krakowa, prowadzącą portal internetowy ops.pl (Uchwała NR 7/02 z dnia 16.01.2002 r.) W ramach współpracy firma NetGraf użyczyła PTPS bezpłatnie miejsca na serwerze, gdzie przez kilka lat istniała witryna internetowa Polskiego Towarzystwa Pracowników Socjalnych pod adresem ptps.ops.pl. „Pomagamy Tobie, pomagać Innym” – taka dewiza przyświecała i nadal przyświeca założycielom, twórcom i współtwórcom portalu OPS.pl. Działalność redakcji portalu prowadzona jest od lat w ramach społecznej, filantropijnej aktywności kilku osób. Nowy etap rozwoju Pierwszego Polskiego Portalu Pomocy Społecznej otworzyło podpisane w lutym 2014 roku porozumienie o współpracy z Instytutem Rozwoju Służb Społecznych IRSS. Owocem tej współpracy jest nowa szata graficzna portalu i forum OPS.pl, lepsza ich techniczna funkcjonalność oraz pojawienie się na stronie głównej portalu dostępu do nowego serwisu o nazwie „WPIS – Wiadomości Pomocy i Integracji Społecznej”.

W tym roku obchodzić będziemy jubileusz 15-lecia istnienia Portalu OPS.pl https://ops.pl/

FORUM OPS.pl

Integralną częścią Portalu OPS.pl jest forum dyskusyjne. W pierwszych latach swojego istnienia portal korzystał z darmowej wersji forum dyskusyjnego, udostępnianej przez usługodawcę Nethit z USA. Początkowo forum ops.pl miało jeden dział ogólny, z biegiem lat tych działów przybywało. (index.php)
Załączniki
forum.gif
forum.gif (11.29 KiB) Przejrzano 3939 razy
Portal.-ops.pl_.png
Portal.-ops.pl_.png (19.51 KiB) Przejrzano 6387 razy
Andrzej

Napisano: 06 kwie 2015, 11:14

Wygląd strony głównej ops.pl w roku 2000 i 2001
Załączniki
ops.pl_2000.jpg
ops.pl_2000.jpg (57.67 KiB) Przejrzano 5868 razy
ops.pl_2001.jpg
ops.pl_2001.jpg (35.59 KiB) Przejrzano 5868 razy
Andrzej

Napisano: 06 kwie 2015, 11:34

Strona główna ops.pl w roku 2014 (04.04.2014)
Załączniki
ops.pl_2014.png
ops.pl_2014.png (612.16 KiB) Przejrzano 5857 razy
Andrzej

Napisano: 07 kwie 2015, 12:14

Oblejemy to?
Ja i dzibar wbijemy się na imprezę bo liznęliśmy pracy socjalnej trochę.
Ares

Napisano: 07 kwie 2015, 14:00

Ares nie mów za mnie!Ja się wbijać nigdzie nie mam zamiaru i suflerów nie potrzebuję!
Tej rocznicy świętować nie będę, dla mnie forum umarło wówczas kiedy zaczęli odchodzić ludzie, którzy mówili prawdę na tym forum
i bez względu na to czy to się komuś podobało czy nie to można było wypowiedzieć swoje zdanie, poziom rozmów był różny, le też bylo normalnie - było one( Forum) nie skażone instytutem, bez tzw. poprawności politycznej.
Teraz już rozumiem dlaczego post "zwolniona z pracy" został usunięty wszak wyszłyby na jaw wszystkie niedociągnięcia tego systemu.
I nie to boli najbardziej - bo nikt nie jest doskonały i nieraz trzeba się uczyć na własnych i cudzych błędach, ale najgorsze w tym wszystkim jest mataczenie i czynienie z uczciwego człowieka ofiary i chęć pozbycia się jego w imię spokoju ( nie sumienia), ale jakichś bliżej nieokreślonych standardów wynikających z niskich pobudek, a przecież nikt zaraz nie jest na początku pełnienia nowej funkcji alfą i omegą, wszyscy się uczymy do końca swojego życia - tyle tylko, że uczciwy człowiek potrafi z pokorą się do tego przyznać i uczy się tak jak dziecko nowego zadania - " prawdziwa cnota krytyk się nie boi" i nie ukrywa prawdy nawet tej najboleśniejszej.
Wiele na tym forum przeszłam i wiele się nauczyłam. Tutaj poznałam wielu prawdziwych przyjaciół, którzy naprawdę wsparli mnie w tym trudnym dla mnie okresie.
Obecna forma Forum nie odpowiada mi, jest to typowy śmietnik na usługach gdzie wrzuca się wszystko i wszystkich i jak widać skutecznie podporządkowany służbom wszelkim jakie istnieją - nie wartościom, które dla pracownika socjalnego powinny stanowić podstawę, kryterium etyczne funkcjonowania i jakiś normatyw, który ogarnia całośc i nie pozwala zaniżać poziomu.
I co może być najcenniejsze, nie różnicować na równych i równiejszych tylko dawać możliwość i stwarzać warunki aby każdy pracownik socjalny i klient czy gośc mógl sie swobodnie wypowiedzieć i czuc się tutaj właściwą osobą na właściwym miejscu.
Dlatego Ares świętuj swoje rocznice i ciesz sie z kazdej kolejnej, a mnie daj spokojnie robić swoje i mów za siebie, prawda sama się obroni.
Dzidka
dzibar
Specjalista
Od: 06 sie 2006, 18:41
Zajmuję się:
Strona WWW: http://vp.pl

Napisano: 07 kwie 2015, 15:03

"Tej rocznicy świętować nie będę, dla mnie forum umarło wówczas kiedy zaczęli odchodzić ludzie, którzy mówili prawdę na tym forum".
Ciekawe. Czemu ci prawdomówni odeszli? O jaką prawdę ci chodzi?
Ares

Napisano: 07 kwie 2015, 16:10

Prawdę o sobie.
Bo każdy ma swoją prawdę, nieraz ktoś się z nią zgadza, innym razem nie - ważne jest aby samemu dociec tej prawdy,
która jest jedna jedyna i niepowtarzalna, nie ubiera się w maski i nie zmienia jak kameleon tylko doskonali swój warsztat.
Raz się wygrywa - innym razem przegrywa, ale ważne aby umieć ze sobą rozmawiać i szanować siebie nawzajem.
Mieć dystans.
Nie każdy do końca wytrzymuje ciosy.
A chodzi przecież - przynajmniej mnie o to chodzi - aby każdy wygrał swoje życie i czuł się spełniony -( nie żył za kogoś czy w imieniu kogoś tylko za siebie ).
Tego mi teraz tutaj brakuje, zresztą wielu rzeczy i osób mi tutaj brakuje i żałuję, że nadal nie mogę się od nich uczyć, dyskutować czy pożartować.
Jedni odeszli na zawsze, inni zniechęcili się, jeszcze inni zrezygnowali z zawodu, innych zwolniono i nie czują potrzeby integracji, jeszcze innych inni zniechęcili.............
Podsumowanie 15 lat nie wychodzi moim zdaniem pozytywnie, Forum idzie w złym kierunku, zabija się tutaj dobroć wrażliwość, empatię, a promuje sztukę dla sztuki i to widać na każdym kroku
Dzidka
dzibar
Specjalista
Od: 06 sie 2006, 18:41
Zajmuję się:
Strona WWW: http://vp.pl

Napisano: 07 kwie 2015, 16:50

Pogubiłaś się w realu i świecie online.
Ludzie przychodzą i odchodzą. Typowe dla otwartego forum nie wymagającego logowania.
Przychodzą bo coś ich ciekawi, mają problem z jakąś sprawą w pracy. Odchodzą ponieważ radzą sobie sami, mogą liczyć na współpracowników albo po prostu mają swoje życie - dzieci, rodzinę, problemy zdrowotne. Niektórzy wyjechali za granicę. Inni zmarli.
Normalni ludzie nie mają czasu na to by tak jak ty gnić przed kompem i pisać o Smoleńsku tudzież nakłaniać do studiowania biblii.
Kiedy ty ostatnio z kimś żartowałaś na tym forum?
Sugerujesz że takich odrzutowców jak ty jest wielu i że w przeciwieństwie do ciebie nie mają sił by walczyć. Ja myślę że odrzutowców nie ma wielu. Pomoc społeczna wymaga lojalności i przystosowania ale nie usuwa ludzi bez powodu. To nie sektor prywatny. Poległaś bo nie potrafiłaś sie dostosować. Musiałaś zasłużyć. Zazwyczaj jeżeli raz się dostaniesz do łopieki i dobrze wykonujesz swoje zadania to jedyną osobą która może cię wywalić jesteś ty sama. Reorganizacje podobne do tych które miały miejsce w OPS Śródmieście zdarzają się rzadko więc nie będziemy o nich mówić.

Potrzebujesz pomoc psychologicznej dzibar. Dobrze by było spojrzeć na ciebie pod kątem zespołu aspergera.

Nie oczekuj że forum pomocy społecznej stanie się forum ogólnym, wielotematycznym. Ciesz się że masz dział HP.
Pozostałe działy służą konkretnym pytaniom, problemom i zagadnieniom.
Forum pełni funkcje informacyjne a nie zbawcze.

Moim zdaniem jest Ok. Na stronę główną nie zaglądam ale mam nadzieję że są tam odnośniki do tematycznej literatury, czasopism, linki do związanych z pomocą społeczną fundacji/instytucji, ustaw, projektów (w tym tych unijnych).
Brakuje tylko wydzielonego miejsca w którym mogliby sie wypowiadać klienci oraz wniosków do pobrania (pdf).
Na takim portalu warto by na bieżąco zbierać wszystkie informacje o świadczeniach i kryteriach dochodowych. To bowiem interesuje Kowalskiego. Jedno miejsce w który się dowie co/gdzie/jak załatwić. Proste tłumaczenie, prosty język. Tak by wiedzieć jak najwięcej nim pójdzie sie do biura w którym cyniczna urzędniczka zaleje nas cytatami z aktów prawnych i formularzami niezrozumiałymi dla zwykłych śmiertelników.
Ares

Napisano: 07 kwie 2015, 18:43

Popieram Dzibar- to forum to śmietnik
axy

Napisano: 07 kwie 2015, 18:50

<Smietnik= bo wrzuca się wszystko - pomoc społeczna wszystko załatwi, za wszystko odpowiada.....
axy

Strona 1 z 6    [ Posty: 59 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x