kolejne postępowanie wobec dlużnika

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
ODPOWIEDZ
eska1

kolejne postępowanie wobec dlużnika

Post autor: eska1 »

Przyznałam we wrześnie 2014 wierzycielce FA na 2 dzieci . Na jedno uchyliłam, bo skończyło 18 lat i sie wyprowadziło. PO 3 miesiącach dziewczyna wróciła i złożyła nowy wniosek na siebie o FA. Przyznałam FA pełnoletniej uprawnionej od czerwca 2015.
Czy w takiej sytuacji wysyłacie kolejny wniosek do OWD o podjęcie działań wobec dłuznika?
eska 1

Re: kolejne postępowanie wobec dlużnika

Post autor: eska 1 »

Nie macie podobnych spraw?
ABC

Post autor: ABC »

moim zdaniem - nie ma takiej potrzeby, gdyż wobec -TEGO DŁ - już złożyłaś stosowny wniosek o podjęcie działań. Wysyłasz tylko stosowną informację do OWD o przyznanych świadczeniach z FA na osobę uprawnioną.
kawa i ciasto

Post autor: kawa i ciasto »

ABC nie masz racji. W sytuacji, gdy postępowanie zostało już zakończone, tzn. wysłano informację do KS i OWW, należy wszcząć je od nowa. Nie robisz nowego wezwania tylko w momencie, gdy postępowanie się toczy - ale nie wtedy, gdy zostało zakończone.
W tej sytuacji trzeba robić wszystko od nowa.
ODPOWIEDZ