Zwrot tytułów - dłużnik w Zakładzie Karnym

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
ODPOWIEDZ
Gość

Zwrot tytułów - dłużnik w Zakładzie Karnym

Post autor: Gość »

Całkiem niedawno pewien Urząd Skarbowy zwrócił mi tytuły wykonawcze dotyczące poprzednich okresów świadczeniowych, z postanowieniem: że nie będzie przystępować do egzekucji wobec tych tytułów wykonawczych, ponieważ dłużnik mieszka pod innym adresem, nawet wskazał pod jakim (i jak się okazało, był to adres Zakładu Karnego), i wskazał też właściwy US do prowadzenia postępowania egzekucyjnego, na którego terenie znajduje się Zakład Karny, więc zrobiłam nowe tytuły na adres Zakładu Karnego podany w postanowieniu US i przesłałam do tego właściwego US.

A z tego co słyszałam to tytuły wykonawcze wysyłamy do US właściwego ze względu na miejsce zameldowania dłużnika, a nie tymczasowego przebywania np.: w Zakładzie Karnym

To ja już nie wiem czy dobrze zrobiłam :?:
ABC

Re: Zwrot tytułów - dłużnik w Zakładzie Karnym

Post autor: ABC »

ze swojej praktyki widzę, że nie ma jednej reguły co do podawania adresów zameldowania/ zamieszkania w TW. Praktyka US jest różna - czasami dostajemy zwrot TW, gdyż podany adres jest niewłaściwy i widzimy, że adres, który US nam wskazuje to adres zamieszkania/pobytu a nie zameldowania. Ale są urzędy, które posługują sie tylko adresem zameldowania. Nie pozostaje nic innego, jak wystawić ponownie TW na adres wskazany przez US. W omawianej sytuacji - ciekawa jestem czy US wg miejsca ZK - przyjmie TW do realizacji, przecież pobyt w ZK to nie miejsce zamieszkania (a z ustawy o egzekucji wynika, jaki adres należy podać w TW).
Gość

Post autor: Gość »

Dziękuję :-)

Sama się zastanawiam, narazie tytuły zostały odebrane zobaczymy co powiedzą
Awatar użytkownika
de Charette
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: de Charette »

gość widocznie podjął pracę w ZK i rozlicza się z US właściwym dla danego ZK.
Reguła jest jednak inna, ten dłużnik ma po prostu taka fanaberię
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
ODPOWIEDZ