Kolejność zaliczania wpłat - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 2 z 3    [ Posty: 21 ]

Napisano: 22 sie 2015, 20:10

Problem leży w tym, że wierzyciel prowadzący szczegółową ewidencję należności (długów) powinien zaliczać kwoty otrzymywane od komornika zgodnie z z art. 1026 par. 2 kpc. tj.
"Wydzieloną wierzycielowi sumę zalicza się przede wszystkim na koszty postępowania, następnie na odsetki, a w końcu na sumę dłużną."

Jeżeli komornik prowadzi egzekucję sumy dłużnej na którą składa się kilka długów to zaliczenie wpłaty wpierw na odsetki a następnie na sumę dłużną oznacza, że z otrzymanej od komornika kwoty zaspakajane są wpierw odsetki kolejnych długów a w końcu należności główne długów a nie na przemian. Przepis jest jednoznaczny

Jeżeli komornik przekaże 700 zł i poinformuje: odsetki 240 zł NG: 460 to wierzyciel powinien dokonać zaliczeń:
1. Odsetki za marzec 100 zł
2. odsetki za kwiecień 80 zł
3. odsetki za maj 60 zł
4. NG za marzec 460 zł
powinna występować zgodność zaliczeń wierzyciela z zaliczeniami komornika.

Jeżeli komornik przekazałby 200 zł z opisem: odsetki to wpłata powinna zostać zaliczona tylko na odsetki kolejnych długów (należności).
------------------------------------------------------
Ogólnie rzecz biorąc w przypadku wielu długów wpłaty można zaliczać wg nast. sposobów:

1. Proporcjonalnie-ogółem
Kwota wpłaty zostaje rozdzielona proporcjonalnie na pojedynczą należność główną oraz odsetki od tej
należności w stosunku w jakim OGÓLNA kwota należności głównych pozostaje do OGÓLNEJ kwoty
odsetek (komunikat MPiPS)
2. ->Proporcjonalnie-pojedynczo - stosowany do rozliczania należności publicznoprawnych
Kwota wpłaty zostaje rozdzielona proporcjonalnie na pojedynczą należność główną oraz odsetki od tej
należności w stosunku w jakim kwota należności głównej pozostaje do kwoty odsetek.
--> Należności publicznoprawne: podatki,FA,NP..

3. 1.Odsetki 2.Nal.główna-ogółem
Kwota wpłaty zostaje zaliczona w pierwszej kolejności na odsetki od wszystkich należności głównych
a w następnej kolejności na należności główne.
Zaliczanie stosowane w egzekucji komorniczej na podstawie art. 1026 § 2 KPC.

4. ->1.Odsetki 2.Nal.główna-pojedynczo
Kwota wpłaty zaliczana na POJEDYNCZĄ należność zostaje w pierwszej kolejności zaliczona na odsetki
a w następnej kolejności na należność główną.
Sposób zaliczania gdy stosowane mają być przepisy art. 451 KC.

5. 1.Należność główna
Kwota wpłaty zostaje zaliczona tylko na należność główną. Odsetki zostaną naliczone po spłacie NG

Dla dłużnika najkorzystniejszy jest sposób 5.
Dla wierzyciela najkorzystniejszy jest sposób 3.
--------------------------------------------------------------------
Ze strony www.bdmb.pl/download można pobrać bezpłatnie demo programu Kalkulator który umożliwia rozliczanie wielu należności wieloma wpłatami na 5 wymienionych powyżej sposobów.
Kalkulator jest prosty w użyciu. Są dwie tabele: należności do której wprowadza się kwoty i terminy zapłat należności i tabela wpłat do której wprowadza się kwoty wpłat wraz ich datami.
Rozliczenia wpłat dokonuje się na podaną datę rozliczenia. Wersja demo zawiera tylko ograniczenie co do daty na którą przeprowadza się rozliczenie. Program nie wymaga instalacji bowiem jest to pojedynczy plik EXE który należy pobrać, zapisać i uruchomić. Można sprawdzić ile zyskuje lub traci wierzyciel stosując taki a nie inny sposób rozliczania wpłat.
BDMB
Starszy referent
Od: 05 sty 2015, 12:36
Zajmuję się:

Napisano: 23 sie 2015, 17:38

Fajnie że sobie wymyśliłeś jakis kalkulator, tylko to wcale nie oznacza, że ten kalkulator jest dobry i prawidłowo rozlicza wpłaty zgodnie z art. 1026 par. 2 kpc.
Moim zdaniem nieprawidłowo stosujesz powyzszy artykuł i tyle.
małami

Napisano: 24 sie 2015, 8:09

pytanie do tych co uważają ze bedziemy informowac komorników o rozpisanych należnosciach na miesiące za każdy okres.

Możecie mi ino wyjasnic jak mam dojsc do tego ile pozostało dłużnikowi odsetek i NG z każdego miesiąca?
Nie wiem jak do tego dojsc jak np. dłużnik co miesiąc dokonuje róznych małych wpłat(mniejsze niz ma zasądzone)????
Czy wam program takie dane udostepnia?
Poki co to ja nie widze wyjscia jak to obliczyc.
Nowa FA

Napisano: 24 sie 2015, 9:03

Super nowa fa - twój organ od lat wypłaca fa a nie wie ile dłużnik ma długu? nie wie ile i od kiedy naliczono dłużnikowi odsetek? nie wie jak zakwalifikowana dotychczasowe spłaty dokonane przez dłużnika?
Odpowiedz jest jedna - trzeba to policzyć, chyba jakąś księgowość wypłat fa i spłat twój szanowny organ prowadzi?
Jak nie to słów brak i tyle
gopsik3

Napisano: 24 sie 2015, 11:08

a pracuje moze ktos w nemezisie? gdzie mozna sprawdzic rozliczenie za dany miesiąc albo cos takiego?
Nowa FA

Napisano: 24 sie 2015, 11:25

Takie głupia pytanie zadam. Czy uwzględnia się zmiany stóp procentowych przy wyliczaniu odsetek? Z góry dziękuję.
hejha

Napisano: 24 sie 2015, 14:14

ok dzięki już wiem
hejha

Napisano: 24 sie 2015, 17:15

Obdzwoniłam 5 komorników - wszyscy rozliczają zwroty alimentów i będą rozliczać zwroty fa, zgodnie z art. 1026 par. 2 kpc według sposobu wskazanego przez BDMB. Czyli jak wyegzekwowana kwota nie pokrywa całego długu dłużnika z tytułu fa i odsetek, to z tego co zostanie po ich kosztach zalicza w pierwszej kolejności na łączną sumę odsetek jaka jest na dzień zwrotu ze wszystkich comiesięcznych wypłat fa, a jak cos zostanie po takim zaliczeniu na odsetki, to to co zostało zaliczać będą na należności główne począwszy od najstarszych.
Takie mają programy komputerowe do obsługi zwrotów i tak u nich leca od lat takie rozliczenia.
Może ktoś ma jakiegoś komornika który rozlicza inaczej z tego artykułu kpc i wtedy od takiego komornika będzie inny podział ale ja takiego komornika nie trafiłam.
Podsumowując - raczej będzie tak jak opisał BDMB i takie rozliczenia nadesłane przez komorników będziemy przyjmować i tyle.
Dla mnie więc po temacie i będę zaliczała tak jak komornik podzieli i po temacie.
nowagops

Napisano: 25 sie 2015, 8:09

I ja dzwoniłam do komorników. Robia tak jak BDMB.
Małgorzatka

Napisano: 25 sie 2015, 8:27

Wiec jak teraz będziemy to np. wprowadzać w programie Sygnity? U mnie do tej pory wszytsko szło z automatu;/
Darekkk

Strona 2 z 3    [ Posty: 21 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x