Kolejny tytuł wykonawczy w Sygnity - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 05 kwie 2018, 9:39

Witam, potrzebuję wystawić kolejny tytuł wykonawczy w Sygnity.
Pierwszy tytuł wystawiłam w lipcu roku ubiegłego. Komornik mi teraz zwrócił pieniądze, jednakże inaczej naliczał odsetki i z tego powodu zostało mi prawie 40 zł odsetek do spłacenia. Radczyni kazała wystawić tytuł wykonawczy na same te odsetki. Kolejnego tytułu nie da się , więc zrobiłam decyzję z decyzji i ładnie mi wychwyciło, że jeszcze zostały same odsetki. Więc po dodaniu do windykacji tej decyzji chciałam zrobić kolejny tytuł wykonawczy. I nic z tego nie wychodzi bo pojawia sie komunikat, że funkcjonalność niedostępna. Do Sygnity pisałam 13 marca, kazali wysłać zrzuty, 14 wysłałam zrzuty, pisałam kilka razy przypomnienie. Od wczoraj do nich dzwonię i mają mnie daleko w nosie!
Edysia185
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 18 kwie 2017, 7:33
Zajmuję się: SR

Napisano: 05 kwie 2018, 10:51

Już jakoś się udało z pomocą koleżanki.
Moje jedno pytanie tylko. Mam kwotę 37,25 do spłaty, tytuł zaokrągla mi do 37,20, a powinien do 37,30. Co jest źle?
Edysia185
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 05 kwie 2018, 11:02

Jeśli brakuje ci 40 zł to nie koniecznie są to brakujące odsetki. Sprawdź sobie koniecznie, bo komornik naliczył sobie zapewne opłatę komorniczą i to będzie ta kwota o którą ci się nie zgadzają odsetki. Mam taką samą sytuację i właśnie to wyjaśniam.
Nie wystawiaj tytułu wykonawczego na to co ci brakuje to wynika (z postępowania egzekucyjnego w administracji). Gdyby nie powziął takiej opłaty to obciążył by ją was. Teraz wy jako organ właściwy (wierzyciel) uzupełniacie brakującą kwotę i oddajecie całość do Urzędu Wojewódzkiego jeśli są to zaległości za rok poprzedni.
cac1
Stażysta
Od: 14 kwie 2017, 11:18
Zajmuję się: PS,ŚR,FA,ŚW

Napisano: 05 kwie 2018, 11:16

komornik naliczył sobie za doręczenie korespondecji 33 zł, opłata stosunkowa 176,84 zł w całości obciązył tymi kosztami dłużnika. Tak w postanowieniu mi napisał
Edysia185
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 05 kwie 2018, 11:25

Poza tym po każdym zwrocie dzwoniłam do komornika z pytaniem, na co ile było przeznaczone. I Pani mi mówiła, koszty upomnienia tyle, należność główna tyle i odsetki tyle, nic nie wspominała o kosztach egzekucyjnych.
Edysia185
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 05 kwie 2018, 11:27

Mówimy o komorniku Urzędu Skarbowego? Napisz proszę kwotę jaką ci zwrócił a jaka powinna być ta którą ty wyliczyłaś sobie? Powinno być: należność główna, odsetki, koszty upomnienia oraz opłata komornicza! To winno być napisane na przelewie w tytułem!
cac1
Stażysta

Napisano: 05 kwie 2018, 11:32

na przelewie nie miałam w ogóle rozpisane na co ile idzie, musiałam dzwonić za każdym razem żeby mi powiedzieli ile na co poszło. Miałam tylko należnośc główną, odsetki i koszty upimnienia. A jeżeli chodzi o opłatę egzekucyjną to jest to właśnie opłata stosunkowa i tym właśnie obciążył komornik dłużnika, a nie wierzyciela. Mi zwrócił jeżeli chodzi o dsetki 92,20 zł a powinno być zgodnie z tym co w sygnity mam wyliczone 129,45zł. Koleżanka z FA mówiła mi, że oni jakoś inaczej licza odsetki niż my. I jej się też zawsze nie zgadzało jak wystawiała tytuły.
Edysia185
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 05 kwie 2018, 11:34

Urząd Skarbowy przekazal sprawe komornikowi sądowemu
Edysia185
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 05 kwie 2018, 12:05

Zobacz: dodaj Ng +odsetki+koszty upomnienia i zrób X 5%. Zobacz czy ci wyjdzie ta kwota o którą ci się nie zgadza.W Fa tryb jest nieco inny!!! A czemu Komornik Urzędu Skarbowego przekazał to Komornikowi Sądowemu ta koszty komornicze są do 15% .
cac1
Stażysta

Napisano: 05 kwie 2018, 12:18

koszty niby 8% tak w postanowieniu jest, jednak z obliczeń nie wychodzi 8. Jeżeli policzę ng, odsetki i koszty i pomnożę przez 5% to wychodzi mi dużo więcej. A czemu komornik urzędu skarbowego przekazał sądowemu nie wiem nie dochodziłam tego. W uzasadnieniu postanowienia mam taki zapis "Powyższe koszty postępowania zostały zapłacone w całości przez dłużnika".
Edysia185
Awatar użytkownika
Starszy referent

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x