Należność główna + Odsetki+ Koszty upomnienia - Koszty komornicze = Przelew z US
Organ wyegzekwuje od zobowiązanego pewną kwotę, i z tej kwoty pobiera sobie koszty komornicze (które obciążają wierzyciela czyli nas)i dlatego przelewa nam kwotę pomniejszoną o koszty komornicze. My do systemu wprowadzamy zwroty nie pomniejszone o koszty komornicze. Ja tak to rozumiem, jak ktoś ma duże doświadczenie w tym zakresie, lub odmienne zdanie na ten temat niech się wypowie. Ja niestety mam niewielkie doświadczenie w tym zakresie.
Ja nie miałam przelewów z US tylko od komornika sądowego. Żadnego pisma nie dostałam dlaczego sprawa została przekazana komornikowi sądowemu. Podejrzewam, że chodzi o to, że Pani już nie jeden tytuł wykonawczy ma. U mnie należność główna + odsetki + koszty upomnienia = przelew od komornika. NIe miałam żadnych kosztów. Później wszystkimi kosztami komornik obciążył dłużnika.
Juz wiem skąd ta różnica w odsetkach u mnie i komornika. My liczymy odsetki za opóxnienei gdzie stawka wynosi 7%, a komornik sądowy policzył jakieś odsetki kapitałowe 5%! Tylko dlaczego to ja nie wiem.