komisja społeczna do wniosków PFRON - Stare tematy

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 02 mar 2012, 14:24

z czego wynika lub wynikało że w PFRONie tj. do składanych w pcpr wniosków, ma być komisja społeczna, lub coś w rodzaju, która rozpatruje wnioski i tu albo o bariery albo o turnusy
czy chodzi o radę społeczną, czy komisję złożoną np. z pracowników pcpr
czy ktoś pomoże?
a może kiedyś trzeba było mieć taką komisję a teraz nie?
~ddd

Napisano: 07 mar 2012, 0:18

Każdy powiat musi powołać tzw. Społeczną Powiatową Rade ds. Osób Niepełnosprawnych. ( jest na to nawet rozporządzenie) Ta Społeczna Rada opiniuje na przykład podział środków na zadania. Tak czy tak i tak ma guzik do gadania bo o podZiale środków w ostateczności decydują Radni.
Kolejny bezsens....ale cóż.
Tutaj raczej nie chodzi o powołanie komisji społecznej do opiniowania wniosków, bo na to nie ma przepisu, kto ma opiniować.
W praktyce różnie to pewnie bywa i z skoro już dyskutujmy na ten temat chciałbym wiedzieć jak to jest w Waszych powiatach ?
Kto decyduje o przyznaniu dof. do barier i sprzętu rehabilitacyjnego????
~Maciek

Napisano: 07 mar 2012, 0:26

u nas komisja powołana przez prezydenta miasta- tak jest w przypadku sprzetu i barier
~pcpr

Napisano: 07 mar 2012, 0:26

u nas komisja powołana przez prezydenta miasta- tak jest w przypadku sprzetu i barier
~pcpr

Napisano: 12 mar 2012, 15:51

mam komisję, którą sama powołałam - zarzadzeniem dyrektora pcpr złożoną z 2 członków SPRds ON, 2 pracowników PCPR i budowlańca. To mi ułatwia pracę i zdejmuje ze mnie całe odjum związane z odmowami, skargami na odmowy. Miałam w ubiegłym roku kontrolę PFRON i jest ok.
~marynia

Napisano: 13 mar 2012, 20:55

a kontrola z PFRON miała jakieś wątpliwości co do zasadności przyznań? jak tak to czy ~marynia mogłabyś napisać co budziło ich zastrzeżenia?

pozdrawiam
~pcpr

Napisano: 19 mar 2012, 17:16

A na jakiej podstawie taka \"społeczna\" komisja jest uprawniona do przetwarzania danych osobowych wnioskodawców (w tym tych szczególnie chronionych: o niepełnosprawności i stanie zdrowia)?
~1410

Napisano: 19 mar 2012, 17:51

Jest to mozliwe do przeprowadzenia. Wnioski na komisje przygotowuje pracownik pcpr. Daj takie dane:
Wiek, stopień (lub grupa), dochód, treść zaświdczenia lekarskiego, uzasadnienie wnioskodawcy, no i oczywiście o co wnioskuje. Nie ma żadnych danych typu imię i nazwisko, adres.
~Maciek

Napisano: 21 mar 2012, 13:22

o tą komisję \"do wniosków\" mi chodziło tylko z jakich przepisów to wynika??? może było kiedyś a teraz nie jest obowiązkowe
pomóżcie
~ddd

Napisano: 21 mar 2012, 14:21

Nie wynika to z żadnych przepisów. Nie ma to żadnej podstawy prawnej. Część PCPR-ów tak robi, bo wtedy jest łatwiej zrzucić odpowiedzialność na jakąś mityczną komisję, a i ludzie się lepiej czują jak wiedzą, że ich wnioski rozpatrywała komisja, a nie jakiś tam (ble) jeden człowiek (i to może jeszcze nawet dyrektora nie pytał).
~polish rules

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x