z niewiadomych przyczyn nie otrzymałam za bieżący miesiąc pomocy na kontynuowanie naukiam pieniędzy n - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 01 mar 2012, 0:53

Witam, w tym miesiącu zmieniłam miejsce zamieszkania,o czym powiadomiłam pcpr stosując odpowiednie pismo. Wraz z nim dołączyłam zaświadczenie ze szkoły,że faktycznie się uczę,ale ze względu na zmianę zamieszkania zmieniłam tą szkołę,tj.LICEUM UZUPEŁNIAJĄCE( z tym,że jest to ten sam semestr,ponieważ nie udało mi się w poprzedniej szkole zaliczyć kilku egzaminów w pierwszym terminie) moje pytanie jest więc następujące: Czy pcpr miał prawo wstrzymać mi wypłatę tejże pomocy? z góry dziękuję i proszę o szybką odpowiedź
~beata

Napisano: 01 mar 2012, 9:25

oczywiście, że miał prawo, zmieniłaś szkołę, powtarzasz semestr, należało osobiście udać się do pcpr-u na wywiad, napisać zmianę programu usamodzielnienia, a nie tylko wysłać pismo, kasę chcecie a zasad nie znacie a potem pretensje
~m-

Napisano: 01 mar 2012, 9:44

dokładnie :) obowiązkiem jest stawianie się na początku każdego semestru z aktualnym zaświadczeniem ze szkoły oraz z dochodami na wywiad - to warunek wypłaty pomocy. Pracownik sprawdza nie tylko czy się uczysz, ale sprawdza czy dochody nie przekraczają ustawowego kryterium dochodowego. Nie wystarczy wysłać zaświadczenia pocztą, bo na wywiadzie trzeba być osobiście, pracownik nie przeprowadzi wywiadu z nadesłaną kartką. Czy to tak dużo stawić się dwa razy w roku? Typowa postawa roszczeniowa.
~:)

Napisano: 01 mar 2012, 12:45

Podstawą działań jest program usamodzielnienia. Powtarzając semestr nie realizujesz programu usamodzielnienia. Musisz wystąpić o wprowadzenie zmian w ipu. Za pierwszym razem nie powinno być problemu z wyrażeniem zgody przez pcpr. Na pewno Ci wypłacą z wyrównaniem , ale to musi potrwać.Muszą przesłąć Twoje dokumenty zgodnie z właściwością miejscową. Nie miej oporów jeśli chodzi o kontakty z pcpr. Tam pracują ludzie, którzy będą chcieli Ci pomóc.
~marynia

Napisano: 01 mar 2012, 22:51

przepraszam bardzo,ale byłam w pcprze i tam mnie poinformowano,że o takich zmianach powinnam powiadomić ich pisemnie,a wywiad zostanie przeprowadzony w miejscu,w którym zamieszkuję. Nie byłabym taka pewna,czy akurat ten pcpr do którego \"podlegam\" tak chce mi pomoc,bo panie tam pracujące są strasznie nie miłe i z wielkiej łaski odpowiadają na pytania,a jak się teraz okazało okłamały mnie,kiedy chciałam się usamodzielnić,bo kurczowo obstawały przy tym,że moim opiekunem usamodzielnienia MUSI być moja siostra-wtedy była moim prawnym opiekunem, jak się później okazało mógł być to każdy,kto wyrazi zgodę. Z tego względu nie chętnie kontaktuję się z tym pcprem i wolę w innych miejscach szukać pomocy
~beata

Napisano: 02 mar 2012, 10:32

Tylko zwróć uwagę na to, że zmienić pcpr-u, który ci wypłaca świadczenia nie możesz, więc lepiej postaraj się dobrze ustawić wasze relacje. W przypadku zamieszkiwania na terenie innego powiatu formalności załatwiasz w pcpr z tego powiatu, w którym mieszkasz, natomiast i tak wszystkie dokumenty trafiają do pcpru z powiatu którego pochodzisz i to oni wypłacają świadczenia. Wyjątkiem jest pomoc na zagospodarowanie - wypłaca ją powiat, na terenie którego chcesz się osiedlić.
~:)

Napisano: 02 mar 2012, 13:29

~:) ma rację, ale myślę, że masz dobrą okazję, żeby polepszyć stosunki z pcpr. Nowe panie mogą okazać się życzliwsze. Pamiętaj też o zasadzie Jak Kuba Bogu tak Bóg Kubie. Nie każdy musi być wyrozumiały.
~marynia

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x