art. 38 wytaczanie powództwa o alimenty - Stare tematy

Strona 1 z 3    [ Posty: 21 ]

Napisano: 02 mar 2012, 13:52

proszę powiedzcie, co robicie i czy robicie w związku za tym zapisem :

Art. 38.
1. Kierownik powiatowego centrum pomocy rodzinie, po zasięgnięciu opinii koordynatora rodzinnej pieczy zastępczej, może wytoczyć na rzecz dziecka przebywającego w pieczy zastępczej powództwo o zasądzenie świadczeń alimentacyjnych.

2. Kierownik powiatowego centrum pomocy rodzinie wytacza powództwo o zasądzenie świadczeń alimentacyjnych, w przypadku gdy od umieszczenia dziecka w pieczy zastępczej upłynął rok.
~pcpr

Napisano: 02 mar 2012, 14:16

no właśnie
uznaliśmy cichcem że rok upływa za rok od wejścia ustawy
i już widzimy radosne i dziękujące RZ, szczęśliwych rodz. biol. i przede wszystkim wielki sens ustalania alimentow nie do ściągnięcia grastulujemy posłom pomysłu
a co jeśli pierwszą osobą w ciągu alimantacji będzie babka która jest rodzicem zastępczym????
gdyby chociaż rodz. zast. mogły się zgłosić do funduszu alimantacyjnego, ale z tego co wiem to RZ są wykluczone z funduszu
~ddd

Napisano: 02 mar 2012, 14:31

heh no właśnie, śmiechu warta cała sytuacja
~pcpr

Napisano: 02 mar 2012, 16:16

chyba nie podaje się o alimenty osobę, ktora sprawuje bieżąca opiekę nad dzieckiem, tak jak w przypadku rodzin zastępczych spokrewnionych. bez sensu podawać babcię opiekujacą sie wnuczka o alimenty,
~izabela

Napisano: 02 mar 2012, 16:46

nie mówię pozywaniu babci,
tylko o mnóstwie styuacji gdzie są dzieci umieszczone w na przekład spokrewnionych r.z. u dziadków czy tam rodzeństwa gdzie rodzce biologiczni nie płacą/uchylają się od płacenia alimentów z różnych przyczyn
~pcpr

Napisano: 04 mar 2012, 1:10

a ja tam ciesze się z tego zapisu, babcia i wszystkie inne te rodziny spokrewnione nigdy tego nie robiły aby chronić swoich synusiów czy córunie, pożal się Boże, a tak wszystkie powództwa mam wytoczone alimenty zasądzone i git, potem pismo do komornika czy toczy się postępowanie egzekucyjne, jeśli komornik odpisze, że nie, to wysyłam pismo do rodziny zastępczej dając im czas do działania, gdzie informuje ich że zgodnie z kodeksem rodzinnym i opiekuńczym ich obowiązkiem jest działania na korzyść dziecka itp a jeśli nie wszczynają egzekucji to pisze kwita że synuś płaci i potrącam im połowę, przy tym wjadę im trochę na ambicję źe własne wnuki okradają z tych pieniędzy chroniąc nieudanych rodziców, ale ściągalność mam, nie wiem dlaczego tak wszyscy boją się tej alimentacji???
~ehehhe

Napisano: 04 mar 2012, 20:53

do ehehhe! bardzo proszę o wzór dokumentu do sądu i jaka jest potrzebna dokumentacja w sprawie ja mam tym się zająć ale nie wiem jak
będę wdzięczna za pomoc, jesteś na każdej rozprawie w sądzie?
~bleble

Napisano: 05 mar 2012, 9:31

nie jestem na żadnej rozprawie bo sąd mnie tylko informuje o posiedzeniu, że takowe jest i tyle, pisze sobie po prostu wzór pozwu o alimenty, dołączam decyzję administracyjną, postanowienie o rodzinie zastępczej oraz akt urodzenia, i tyo tyle
~Iza

Napisano: 05 mar 2012, 19:24

Iza decyzja administracyjna jaka, czego dotyczy?
a czy szczegółowo opisujesz sytuację dziecka i rodziców?
u Ciebie to wygląda tak prosto a ja nie wiem jak zacząć :(
~bleble

Napisano: 31 paź 2012, 10:14

No właśnie... a jaki WPS podajecie? Odpowiadający ustalonej opłacie za pobyt dziecka w pieczy, czy też może ustalacie wydatki/ uzasadnione potrzeby związane z dzieckiem?
~marta

Strona 1 z 3    [ Posty: 21 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x