dopłata na konto wynajmującego/ właściciela mieszkania
dodatek na konto zarządcy
update do mojego posta
jednak wg Ministerstwa ma to tak wyglądać :
dostałem z Ministerstwa taką odpowiedź na pytanie komu wypłacać dopłatę do czynszu:
"Odnosząc się do pytania dotyczącego dopłat do czynszu powiększających dodatek mieszkaniowy, przewidzianych ustawą z dnia 10 grudnia 2020 r. o zmianie niektórych ustaw wspierających rozwój mieszkalnictwa (Dz. U. z 2021 r. poz. 11), uprzejmie informuję, że do wypłaty dodatków mieszkaniowych powiększonych o dopłatę do czynszu stosuje się przepisy ustawy o dodatkach mieszkaniowych. Zgodnie z art. 8 ust. 1 tej ustawy, dodatki mieszkaniowe wypłaca się zarządcy domu lub osobie uprawnionej do pobieranie należności za lokal mieszkalny (w przypadku umowy najmu – wynajmującemu), albo osobie będącej właścicielem domu jednorodzinnego (art. 8 ust. 2 ustawy). Mając na uwadze fakt, iż dopłaty do czynszu mogą otrzymać jedynie najemcy/podnajemcy lokali mieszkalnych, dodatek mieszkaniowy powiększony o dopłatę będzie wypłacany wynajmującemu lokal".
chociaż prywatnie zdania nie zmieniam i uważam , że bardziej logiczne jest wypłata dodatku na konto zarządcy a dopłaty do czynszu na konto wynajmującego.
uzasadnić to mogę w ten sposób, że z zamysłu i celu dodatki mieszkaniowe miały też wspierać zarządców w prawidłowym zachowaniu stanu substancji mieszkaniowej. Przelewanie całości na konto wynajmującego może powodować patologie (choć oczywiście nie musi)